Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module


 

EGYHÁZKÖZSÉGEINK HÍREI

 

A Bicskei Plébánia munkarendje

A Bicskei Római Katolikus Egyházközség a Facebookon:

A Bicskei katolikusok facebook-csoportja:

 

 

 Jótékonysági koncert a felcsúti templomért

 

Augusztus 17-én este 6 órakor Mága Zoltán hegedűművész - zenész és énekes barátaival karöltve - tartott fergeteges hangulatú jótékonysági koncertet a felcsúti Puskás Akadémia udvarán többszáz néző jelenlétében.

A koncert célja adakozásra való felhívás volt. A Felcsúti Római Katolikus Egyházközség pályázati pénzből és adományokból festeti újra a katolikus templom belső terét. Emellett feltett szándékunk, hogy a templom fűtését is korszerűsítjük. Szeretnénk egy szakrális hangzású, színvonalas elektromos orgonát is vásárolni a templom javára. És ha az adományok megengedik, az oltár megfelelő részeit is újra aranyoztatnánk.

A tatarozás védnöke Felcsút polgármestere és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Elnöke, Mészáros Lőrinc, aki maga is nagyobb összeggel járult hozzá a felújításhoz. De előfordul több millió forintos ígéret is. Orbán Viktor miniszterelnök urat is az adakozók között köszönthetjük.

 

scroll back to top
Bővebben...
 

Fogadalmi szentmise Székesfehérváron

 

Szent István országfelajánlásának évfordulóján, fogadalmi szentmise lesz  augusztus 14-én 17.30 órakor, melyet Spányi Antal megyés püspök celebrál a Nemzeti Emlékhelyen (Romkert).

A főpásztor megújítja hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogy azt Szent István király tette 1038-ban a halála előtti napon, amikor trónörökös nélkül maradt az ország. A megyéspüspök az ünnepi liturgiában a Szent Istváni hagyományhoz hűen a Magyarok Nagyasszonya pártfogását, közbenjárását kéri az egész magyar népért. Imádkozik minden magyar emberért, határokon innen és túl, hívőkért, nem hívőkért egyaránt.

 

scroll back to top
 

Elkezdődött templomunk tatarozása

 

Végre eljutottunk odáig, hogy megkezdődhettek a bicskei templom külső felújításának munkálatai. A közbeszerzési eljárásban a feladatot az Alp-Inter kft nyerte el. A szerződést aláírtuk, a rengeteg papírmunka elkészült, a folyamat megindulhatott.

A határidő elvileg jövő év március vége. De nyilvánvaló, hogy az időjárás függvényében ennél jóval előbb el fog készülni a beruházás, hiszen a tél akadályozná a külső munkákat.

 

 

scroll back to top
 

Szent Kristóf-napi járműmegáldás

 

Mint ahogy mindenki tudja, július huszonötödike Szent Kristófnak, a hajósok, az utazók, a zarándokok és az autósok védőszentjének az ünnepe. Népszerűsége egyre nő. Sokan helyezik el járműveiken az ő érméjét, képét. Természetesen nem mágiáról és koránt sem bálványimádásról van szó. A katolikusok nem varázslóként tisztelik Szent Kristófot, hanem egy olyan segítő szentként, akinek imáit is kérjük, hogy az Úr segítségünkre legyen a közlekedésben.

Július 28-án, vasárnap sok járművet hoztak el (talán jövőre még többen lesznek) a bicskei katolikus templom köré. Vezetőikkel, utasaikkal először a templomban imádkoztunk, hogy az Úristen tartson távol tőlünk és a közlekedésben résztvevő más járművezetőktől is minden veszélyt.

Ezt követően történt meg a járművek megáldása.

De, mint elhangzott, ha valaki szabálytalankodik, a rendőröktől nem óv meg az áldás. :)

 

 Fotó: Tóth György

 

scroll back to top
 

ZARÁNDOKLAT A BODAJKI BÚCSÚRA


Zarándoklatot szervezünk egyházmegyénk legnagyobb, legfőbb és hazánk legősibb Mária-kegyhelyére, Bodajkra, ahová a régi időkben még Szent István királyunk is gyakran elzarándokolt fiával, Szent Imre herceggel. A Bodajki Búcsú ez évben szeptember 15-én, vasárnap lesz. A tervezett program: Délelőtt fél 11-kor részt veszünk a püspöki szentmisén. De úgy érkezünk, hogy még Bodajk határától távolabb mindazokkal, akik a néhány kilométeres gyaloglást tudják vállalni, gyalog tesszük meg az utat a kegytemplomig rendes körmeneti jelleggel (templomi zászlókkal, énekelve és imádkozva), ahogyan ezt őseink tették régen. Azok az idősebbek és betegek, akik a gyaloglást nem tudják vállalni, busszal érkezhetnek a templomhoz. A szentmise után találkozunk püspök atyával, majd elfogyasztjuk az otthonról hozott ételünket. Délután pedig a Velencei-tó tó partján, Pákozdon levő „Don-kanyari” emlékkápolnát látogatjuk meg, ahol zsolozsmát imádkozunk édes magyar hazánkért. Mindenkit szeretettel hívunk!

A jelentkezés és a részvétel lehetőségéről bővebben a palkátról tájékozódhatunk.


scroll back to top
 

A Fülemüle Közösség családi összejövetele

 

Az elmúlt évben alakult meg a bicskei plébánián a házas hittanos közösség. A "gyerekmentes" hittanórákat minden második héten péntek esténként tartottuk, tartjuk. Az első "tanév" lezárásaként június 29-én, szombaton délután (a gyerekekhez képest késő estébe nyúlóan) rendeztük - a házaspárok gyermekeivel együtt - a családi pikniket (a link honlapunk galériájába visz).

A Fülemüle Közösséget - kicsit tréfásan, de a vidámságra tudatosan utalva - azért hívjuk így, mert Néri Szent Fülöpöt, "Fülöp atyát", a gyermekek híres nevelőjét választottuk a közösség védőszentjének. Tehát igazából Néri Szent Fülöp Katolikus Házasok Közössége lenne a neve. De nem egyszerűbb így?

A közsösség tagjai a bicskei főplébánián és a társplébániákon élnek. A következő - szeptembertől újra induló - összejöveteleinkre szeretettel hívjuk és várjuk azokat a gyermekeket nevelő vagy erre készülő házaspárokat, akik szeretnék mélyebben átélni szülői hivatásuk fontosságát, szeretnének jobban megismerkedni Jézus tanításával és szeretnének egymástól is ötleteket nyerni a szebb, boldogabb családi élethez. Ilyenkor (a két hetenkénti másfél órákat) gyermekmentesen töltöjük el a plébánián, hogy problémamentes legyen a hittanóra. De azt tervezzük, hogy gyakrabban rendezünk a teljes családokkal együttes piknikeket, szalonnasütéseket, családi játékos együttléteket, sőt, kirándulásokat is.

Szeretettel várunk magunk közé minden - a feltételeknek megfelelő - érdeklődőt.


scroll back to top
 

Csabdi - Szent László búcsú

 

Június 30-án tartottuk a csabdi templomban a Szent László búcsút, hiszen templomunk védőszentje Szent László király. A fél 10-kor kezdődött ünnepi szentmise után hagyományőrző bemutatókat láthattunk, majd a "háziak" finom ebéddel, igazi magyaros gulyással lepték meg a sokadalmat.

Jövőre még több vendéget várunk nagy szeretettel.

A rendezvény programja.

 

 

 

 

 

scroll back to top
 

Világi lelkipásztori kisegítőink nyári lelkigyakorlata

 

„Azt nem tudom, hogy a hal iszik-e vizet, de hogy alkalma van rá, az biztos!” - Ezzel a székely bölcsességgel kezdi beszámolóját Baboss Botond lelkipásztori kisegítő testvérünk a Székesfehérváron eltöltött néhány napról.

Örülünk, hogy hitben, szeretetben és felkészültségben megerősödve tértek haza Egyházmegyénk központjából.

A gyors beszámolót ide kattintva olvashatjuk el.

 

 

 

scroll back to top
 

SZENT KRISTÓF-NAPI JÁRMŰMEGÁLDÁS BICSKÉN

 

Július 28-án, vasárnap délután 3 órakor tartjuk a Szent Kristóf-napi járműmegáldást a bicskei templom körül.

Mint tudjuk, Szent Kristóf az utazók védőszentje. Ünnepe július 25-én van. Az ezt követő vasárnapot választottuk, hogy minél többen el tudják hozni utazó alkalmatosságaikat megáldatni.

Természetesen minden korosztályra gondoltunk. Ez látszik a plakáton is.

Kérjük Szent Kristófot, az utasok védőszentjét, hogy imádkozzon értünk Istenhez, hogy senkit se érjen baleset.

A plakát ide kattintva letölthető és akár nyomtatható is.

 

scroll back to top
 

280 bicskei családot támogatott a katolikus karitász

 

"Hiába mondogatják itt páran, hogy így segítünk, meg amúgy a bicskeieken. A bicskei katolikus karitász számunkra a biztos pont, amelyik mindig gondol ránk." - Így summázta a véleményét egy rászoruló család asszony tagja, aki karon ülő gyermekével jött el, hogy átvegye a helyi egyházközség karitász-szervezetének önkéntesei által osztott EU-s segélycsomagot.

Rajtuk kívül még 279 (!) család volt hálás azon a forró júniusi napon, amelyen 5,6 tonna élelmiszer talált gazdára tarajoscső-tészta, diabetikus keksz és diókrém formájában.

Kértük őket, hogy ne nekünk, hanem az Istennek adjanak hálát.

A katolikus karitász nem törődik azzal, hogy ki milyen vallású, vagy éppen nem is vallásos. Nekünk csak a rászoruló ember fontos. Krisztus is minden emberhez lehajolt, aki támaszt kersett nála. Ez a szeretet mozgatta önkénteseink kezét, hogy a rekkenő hőség ellenére is egész nap talpon legyenek, és mindenkit egy kedves mosollyal és hasznos csomaggal fogadjanak.

Karitász csoportunk vezetőjének beszámolóját erre a linkre kattintva ovashatják.

 

scroll back to top
 

Alcsúti búcsú

 

Az alcsúti Jézus Szíve templom búcsúját idén június 7. és 9. között tartjuk. A háromnapos ünnepségsorozat színes és lélekemelő programjain vehetnek részt a hívek és az érdeklődők.

Szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe ezeket az alkalmakat.

A búcsú eseményeinek felsorolását IDE kattintva láthatja.

 

 

 

 

scroll back to top
 

Úrnapi elsőáldozás Bicskén

 

Június 2-án 30 gyermek és felnőtt járult az első szentáldozáshoz a bicskei templomban. Mindez Úrnapján volt, az amúgy is emelkedett, ünnepi hangulatban, amikor a szentmise után körmenetben ünnepeltük az Oltáriszentséget.

Hála Istennek az idő is jó volt, bár féltünk egy kicsit, hogy esni fog az eső.

(Az előző esti szentmisén – kicsit tréfásan – mondtam is a híveknek, hogy imádkozzunk azért, hogy az időjárással kapcsolatban másnap ’legyen meg az Úr akarata’, de azért a mienket is vegye figyelemben, hogy lehetőleg ne essen. Ehhez képest másnap nemcsak nem esett az eső, hanem hétágra sütött a Nap. Megint megállapíthattuk, hogy Isten túlteljesítette vágyainkat.)

Elsőáldozóink az ünnepi szentmise és körmenet után szeretetvendégségen vettek részt a plébánián.


A fényképeket megtekinthetik a Galériában.


Aki szeretné CD-lemezen megkapni a fényképeket, amelyekből esetleg még papírképeket is készíttethet, íratkozzon fel az iskolában vagy a plébánián 600 Ft jelképes adomány befizetésével.

 

scroll back to top
 

Alcsúti pünkösd

 

Pünkösdkor a kastélykápolnában együtt vett részt a misén a Habsburg család és az alcsúti katolikus hívek.

(Reményünk szerint amarosan megkapjuk az eseményről készült videót is.)

 

 

 

 Fotó: H. Kolláth Mária

 

scroll back to top
 

Egyházmegyei Karizmatikus Találkozó 2013

 

Ebben az évben is május 1-én Alcsúton került sor egyházmegyénk karizmatikus közösségeinek összejövetelére, amelynek az alcsútdobozi sportcsarnok adott otthont. Az eseményre szeretettel hívtunk mindenkit a vasárnapi hirdetések alkalmával, amelyet honlapunkon is olvashattak.

A PTV több órás összeállítást készített az ott történtekről. Engedélyükkel honalpunkon is közreadjuk az általuk átadott anyagot. Köszönjük.

A videók megtekintéséhaz kattintson a Bővebben... hivatkozásra.

 

 

scroll back to top
Bővebben...
 

Bicskén is köszöntöttük az édesanyákat

 

Május 5-én a vasárnapi szentmise keretében köszöntöttük az édesanyákat. Áldásban részesültek, hiszen a családban kiemelkedő szerepük van. Ők a családi tűzhely melegének őrzői, a meghitt szeretet biztosítékai. Ők azok, akik Isten ajándékaként fogadtak el bennünket, ők azok, akik gondoskodásukkal kísérték lépteinket, ők azok, akik mindenkor mellettünk állnak, és ők azok, akik még az égben is értünk imádkoznak.

A köszöntőt a Szent László iskola eslősei verselték és imádkozták el.

Az áldás:

Istenünk, Jézus Krisztus földi életének fejlődésében nélkülözhetetlen segítséget jelentett a család; Szűz Mária anyai szeretete, és Szent József atyai gondoskodása. Szűz Mária méhében hordozta Szent Fiát, és a világnak ajándékozta az Élet szerzőjét. Így vált minden édesanya példaképévé és segítőtársává.

Könyörögjünk. Mindenható Istenünk, a családi közösségeknek a te rendelésed alapján a házasság (szentsége) adja meg a szilárd alapját. Te azt akartad, hogy a hitvesi életközösség a szeretet és hűség mindennapi vállalásával a keresztény élet példaképe legyen.

Kérünk, áldd meg az itt jelenlévő édesanyákat bőséges áldásoddal, hogy áldozatos szeretetük és otthont teremtő munkájuk megbecsülést hozzon nevüknek és családjuknak. Segítsd őket hitvesi hűségük megélésében, anyai hivatásuk méltóságában és felelősségében. Add, hogy családjuk körében a Te életadó jelenlétedről tanúskodjanak, és tapasztalják meg az emberi élet kibontakozásának örömét. Kérünk, áldd meg őket segítő kegyelmeddel, hogy a boldog édesanyák boldog gyermekei által, minél több boldog család szülessék a Te dicsőségedre. Szűz Mária, édesanyák példaképe, családok királynője, könyörögj érettünk!


Tekintse meg az eseményről készült képeket a Galériában!

scroll back to top
 
« ElsőElőző1234567KövetkezőUtolsó »

3. oldal / 7