Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module


 

EGYHÁZKÖZSÉGEINK HÍREI

 

A Bicskei Plébánia munkarendje

A Bicskei Római Katolikus Egyházközség a Facebookon:

A Bicskei katolikusok facebook-csoportja:

 

 

 Lezajlott a lelki nap

 

Sárközi Béla diakonus testvérünk közreműködésével március 23-án megtartottuk egyházközségeink nagyböjti lelki napját.

Bizony, lehettünk volna többen is, de most ez így sikerült. Aki szeretett volna eljönni, az bizonyára elhárított minden akadályt, hogy lelkileg feltöltődve várhassa a húsvétot.

Aki ott volt, nagyon tartalmas, és sokszor élvezetes előadást, prédikációt, sőt fizikai kísérletet is hallhatott és láthatott.

Köszönjük a lebonyolításban közreműködők áldozatos munkáját.

Aki csak lélekben volt velünk ezen a délutánon, azt arra invitáljuk, hogy tekintse meg a Galériában a fényképeket.

 

scroll back to top
 

HABEMUS PAPAM!

 

Ferenc pápa (latinul Franciscus, született: Jorge Mario Bergoglio; Buenos Aires, Argentína, 1936. december 17. –) a római katolikus egyház vezetője 2013 óta, a 266. az egyházfők sorában. A bíborosi testület 2013. március 13-án választotta pápává. A pápai székben XVI. Benedeket követi, aki 2013 februárjában mondott le önként a pápai tisztségről. Ferenc az első jezsuita egyházfő, az első az amerikai kontinensről és egyben a déli félgömbről, valamint az első nem európai pápa III. Gergely óta.

Pápává választásáig 1998-tól Buenos Aires érseke, 2001-től bíboros; a saját ordináriussal nem rendelkező argentínai keleti rítusú hívők ordináriusa.

 

Buenos Airesben született ötgyerekes olasz emigráns családba. Apja Mario José Bergoglio vasúti munkás, anyja Regina María Sívori háztartásbeli volt. Egy gyermekkori légúti fertőzés miatt kivették a fél tüdejét.

 

A Buenos Airesi Egyetemen szerzett vegyészmérnöki diplomát, majd a papi szolgálat mellett döntött, belépett a villa devotói szemináriumba, és 1958. március 11-én megkezdte a noviciátust a jezsuita rendben. Humán tanulmányokat folytatott Chilében, majd hazatérve 1963-ban filozófiai licenciátust szerzett a san migueli Colegio Máximo San Joséban. 1964-től 1965-ig Santa Fében, 1966-ban Buenos Airesben tanított irodalmat és pszichológiát. 1967-től 1970-ig teológiai tanulmányokat folytatott a Colegio Máximo San Joséban, és licenciátust szerzett. 1969. december 13-án szentelték pappá. 1970-1971-ben a spanyolországi Alcalá de Henaresben töltötte a harmadik probációs időt; örökfogadalmát 1973. április 22-én tette le. 1972-től 1973-ig novíciusmesterként szolgált, 1973-tól 1979-ig a jezsuita rend argentin tartományfőnöke volt. 1980 és 1986 között San Miguel szemináriumának rektora és egyidejűleg plébános volt. Doktori disszertációját Németországban fejezte be 1986 márciusában, ezt követően Córdobában szolgált gyóntatóként és lelkivezetőként.

A folytatásért kattintson a "Bővebben..." hivatozásra.

Ha nem látta az eseményről szóló tudósítást, vagy szeretné újra megtekinteni, a folytatásban megtalálja.

scroll back to top
Bővebben...
 

Nagyböjti lelkigyakorlatos nap

 

Egyházközségeink életében jelentős eseménynek kell lennie a nagyböjti lelkigyakorlatnak, lelki napnak. Erre kerül sor március 23-án, virágvasárnap előtti szombaton a bicskei templomban.

Szeretettel hívom a plébániáim és azok filiái minden hívét erre az alkalomra, hogy együtt kérjük Isten irgalmát, és épüljünk lélekben.

A nagyböjti lelki nap vezetésére idén Sárközi Béla állandó diakónus urat, az egyházmegyei családpasztorációs szakcsoport tagját kértem fel.


A programról bővebben IDE kattintva olvashat.
 

scroll back to top
 

 AVE-hétvégék egyedülálló szülők számára

 

A Székesfehérvári Egyházmegye és az Emmánuel Közösség szervezésében 2013 tavaszán három alkalomból álló AVE-hétvégét szerveznek Iszkaszentgyörgyön egyedülálló szülők számára.

A találkozók időpontjai: április 6-7., május 4-5., június 1-2.

Kiskorú gyerekeiddel egyedül maradtál... Elment a párod és magával vitte a gyerekeket is... Váratlanul elhagyott a házastársad... Megcsaltnak, becsapottnak, kisemmizettnek érzed magad... A halál megfosztott attól, akit szerettél...

Fájdalmas helyzetek, de van-e még remény a boldogságra? Miért engedte meg ezt az Isten? Van gyógyulás? Hogyan tovább?

Jelentkezéseket a téma személyes jellege miatt csak korlátozott számban tudnak elfogadni, ezért feltétlenül szükséges a jelentkezési lap mielőbbi visszaküldése.


Bővebb információ a Családpasztorációs Iroda honlapján.

Jelentkezési lap innen is letölthető.

Videóelőzetes

 

scroll back to top
 

CSATAK TALÁLKOZÓK

 

CSATAK találkozóra hívják az egyházmegye családjait különböző plébániákra az év során. A programokról részletes tájékoztatást a Családpasztoráció honlapján, vagy egyházmegyénk honlapján találhatnak - ezek az információk elérhetők lesznek erről az oldalról.

Az alábbi e-mailcímen, az adatok megadásával lehet jelentkezni még a Családok Találkozójára.


Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Jelentkezési lap innen is letölthető.

Itt megnézheti PDF formátumban a plakátot.

Itt megnézhet egy videóelőzetest.

 

A 2013-as év CSATAK találkozók időpontjai és helyszínei:

  • 2013. március 17. - Csákvár
  • 2013. április 21. - Perbál
  • 2013. június 16. - Sárbogárd
  • 2013. júlus 21. - Bodajk
  • 2013. szeptember 15. - Csepel
  • 2013. október 20. - Piliscsaba

 

scroll back to top
 

Elköszönt a Szentatya

 

XVI. Benedek elbúcsúzott a bíborosoktól

Utolsó hivatali napján (2013. február 28-án) XVI. Benedek elköszönt a Rómában tartózkodó bíborosoktól. Rövid beszédében köszönetet mondott a bíborosi kollégiumnak a nyolc év együttműködéséért, és egységre szólított fel.

A pápa néhány perccel 11 óra után lépett az apostoli palota Kelemen termébe, ahol 144 bíboros várt rá, részben azok, akik a kúrián dolgoznak vagy dolgoztak, részben pedig azok, akik erre az alkalomra és a közelgő konklávéra érkeztek Rómába, közöttük Erdő Péter bíboros.

A Sala Clementinában tartott búcsútalálkozón XVI. Benedek szívélyesen köszöntötte a bíborosi kollégiumot. Kiemelt köszönettel fordult Angelo Sodano bíboroshoz. Hangsúlyozta, hogy a bíborosok együttműködése nagy segítséget jelentett számára munkájában. Arra kérte a bíborosi kollégiumot, növekedjenek továbbra is az egységben. Ebben az egységben tudjuk leginkább szolgálni az Egyházat és az egész emberiséget. Ez a mi örömünk, amit nem tud elvenni senki sem – fogalmazott XVI. Benedek.

 A Vatikáni Televízió felvételei

scroll back to top
Bővebben...
 

 A kommunizmus ma is köztünk él 

 A kommunizmus áldozatainak emléknapján

 

Az Alkotmánybíróság néhány napja meghozott határozatában megállapította, hogy az önkényuralmi jelképek használatát tiltó büntetőtörvényi tényállás sérti a jogbiztonság követelményét, és ezzel összefüggésben a véleménynyilvánítás szabadságát. Az alaptörvény-ellenes rendelkezést az Alkotmánybíróság 2013. április 30-i hatállyal megsemmisítette.

Ez egyenes folytatása annak az összehangolt támadásnak, ami hazánk megújulását igyekszik gátolni. Már nem kell a jogot sem kijátszani. De vajon elég erős-e már a nép, hogy a kommunizmus emlékét is eltörölje Mária Országából? Mert a vörös csillag, a horogkereszt és a sarló-kalapács bűn volt a világ, a nemzet és a kereszténység ellen.

 

 

scroll back to top
 

Egyházmegyei ki mit tud

 

 

egyhzmegyei kimittud2 small

Napjainkban egymást érik a kereskedelmi televíziókban sugárzott különböző tehetségkutató versenyek, amelyeknek döntő többsége azonban nem az EMBER-ről, nem a TEHETSÉG-ről szól, hanem az üzletről. A hitből fakadó, szeretettel átadott, közzétett művészi értékek alig-alig jutnak el hozzánk. Pedig ezekre a ma emberének nagyon nagy szüksége volna.

Ezt felismerve hirdeti meg az Egyházmegyei Szent István Művelődési Ház a Hit Évében az I. Egyházmegyei „Ki mit tud?”-ot. Egy olyan versenyt, amelynek középpontjában az Istentől kapott tehetség áll.

 

Kattints IDE. Oda visz, ahol pontosan el tudod olvasni a feltételeket.


scroll back to top
 

Lemondott a Szentatya


A Szentatya február 11-én, délelőtt 11 órakor, három szentté avatási ügyben összehívott konzisztórium során tette közzé latin nyelven a következő hírt:

„Kedves Testvérek!
Nem csak a három szentté avatás miatt hívtalak össze benneteket erre a konzisztóriumra, hanem azért is, hogy közöljem veletek döntésemet, amely nagy jelentőségű az egyház élete számára. Miután ismételten megvizsgáltam lelkiismeretemet Isten előtt, eljutottam arra a bizonyosságra, hogy erőnlétem előrehaladott korom miatt, már nem alkalmas arra, hogy megfelelő módon gyakoroljam a péteri szolgálatot.

Nagyon jól tudom, hogy ezt a feladatot, spirituális lényege miatt, nem pusztán tettekkel és szavakkal, hanem szenvedéssel és imával is teljesíteni kell. Azonban a mai világban, amely gyors változásoknak van kitéve és a hitélet szempontjából nagy jelentőségű kérdések rázzák meg, Szent Péter hajójának kormányzásához és az evangélium hirdetéséhez szükség van mind a test, mind a lélek erejére. Ez az erő az utóbbi hónapokban olyan mértékben csökkent bennem, hogy el kell ismernem: képtelen vagyok jól megfelelni a rám bízott szolgálatnak.

Ezért, tudatában e tett súlyosságának, teljes szabadsággal kinyilatkoztatom, hogy lemondok szolgálatomról, mint Róma Püspöke, mint Szent Péter utóda, amelyre 2005. április 19-én a bíborosok révén kaptam megbízatást. 2013. február 28-án este 8 órától a római szék, Szent Péter széke üresnek nyilvánítandó. Az illetékeseknek konklávét kell összehívniuk az új pápa megválasztására.

Kedves Testvérek! Teljes szívemből köszönetet mondok nektek azért a szeretetért és munkáért, amellyel velem együtt hordoztátok szolgálatom súlyát és bocsánatot kérek minden hibámért. Most ajánljuk az Anyaszentegyházat Legfőbb Pásztora, a mi Urunk, Jézus Krisztus gondjaiba. Fohászkodjunk Szent Anyjához, Máriához, hogy anyai jóságával segítse a bíboros atyákat az új pápa megválasztásában. Ami engem illet, a jövőben is teljes szívvel kívánom szolgálni Isten Szent Egyházát imának szentelt életemmel”.

Itt megtekintheti az eseményt:


 

Latinul a Bővebben... hivatkozásra kattintva olvashatja el a Szentatya Nyilatkozatát.


 

scroll back to top
Bővebben...
 

Honlapunkon az egész évi miserend

 

Kikerült honlapunkra a 2013. évre tervezett mise-, igeliturgia- és szertartásrend, amelyet a felső (vízszintes) menüsorban a "Miserend" szóra kattintva találhatunk meg.

Kérjük, éljenek a lehetőséggel, hogy ha helyben - valamilyen oknál fogva - nem megfelelő az Önök számára a szentmise időpontja, a környező települések valamelyikén részt vehessenek a minden katolikus számára kötelező vasárnapi szentmisén.

 

scroll back to top
 

Vasztélyi karácsony

 

Azzal kezdődött, hogy nem volt meg a kilincs. De végül megoldódott, hogy bejuthassunk az Isten házába.

Jópáran összegyűltünk, akik dacoltunk a hideggel és a síkossággal. Nem sokkal 11 után már a harangot is meghúztuk.

Bent hidegebb volt, mint kint, de a karácsony a melegségről szól. Lélekben megmelegedtünk.

Szép volt az ima és az ének. A kis közösség némi zarándok támogatással ünnepte meg Jézus születését karácsony másnapján.

 Fotó: Takács Zita

 

 

alt

scroll back to top
 

FELHÍVÁS ÉRTÉKEINK MEGOSZTÁSÁRA

 

Felhívást teszünk közzé értékeink, gondolataink megosztására másokkal. Ezek az egyházközség honlapján jelennének meg, amelyet immár egyre többen követnek nyomon, és olvasnak rendszeresen. 2 kategóriát jelölök meg. Mindkettőt külön-külön is meg lehet célozni.

1.) Írások, képek, filmek, történetek, gondolatok, régi szép énekek (versben és/vagy kottában, énekelve is lehet), versek, zenék, szentképek, féltve őrzött emlékek, hagyományok, népszokások, kedves tárgyaink képei megosztására van lehetőség egyházközségünk honlapján. Lehetnek hosszabbak is. Technikai megoldásokat megtaláljuk, azzal ne legyen gondja senkinek. Ha olyan jellegűek a dolgok, amelyek eredetiét szeretnék visszakapni, természetesen ez nem akadály. Minden családban vannak olyan emlékek, amelyeket szeretnénk közkinccsé tenni. Természetesen nem kötelező a nevünket hozzá adni, ha olyan jellegű a felkínált anyag. De nyilván akkor a leghitelesebb, ha névvel együtt jelenik meg. Ekkor viszont kérek egy fényképet, vagy saját magunk elkészítjük. Ezekben a napokban lenne időnk összegyűjteni a fent vázolt értékeket. Határidőt is szabunk, hiszen a szerkesztésnél ismerni kell az egész anyagot, hogy aztán átgondolva kerülhessenek fel a honlapra. Ha sok ilyen anyag érkezik, akár könyv formájában is kiadhatjuk később. Határidő: 2013. január 31.

2.) Mit jelent nekem a karácsony? Milyen élményeim, elmesélni valóim vannak róla? Vannak-e szép fényképeim, tájképeim, videóim, de legfőképpen gondolataim a karácsonyról? (Akár az ideiről, akár a múltból.) Ennek határideje 2012. december 31.

Kapcsolat az Elérhetőség - Fogadóidők menüpont alatt található.

 

scroll back to top
 

Pásztorjáték - Bicske

 

Szenteste délutánján hangulatos pásztorjátékot láthattak kicsik és nagyok a bicskei cserkészek előadásában.

Ezt követte a Betlehemi Láng szétosztása.

 

Több képet is láthatunk a Galériában.

 

scroll back to top
 


A BICSKEI TEMPLOM ÉS BICSKE TÁRSPLÉBÁNIÁI

TEMPLOMAINAK KARÁCSONYI,

ÜNNEPI MISE- ÉS IGELITURGIA-RENDJE

 

Ünnepi Miserend

December 24.

December 25. KARÁCSONY

December 26.

21:00
(Igeliturgia: Szárliget)

8:00 Bicske

8:00 Alcsútdoboz

(Igeliturgia: Bicske)

22:00 Felcsút

(Igeliturgia: Alcsútdoboz, Csabdi)

9:30 Csabdi

(Igeliturgia: Felcsút)

9:30 Óbarok

(Igeliturgia: Felcsút, Csabdi)

24:00 Bicske

11:00 Szárliget

(Igeliturgia: Alcsútdoboz)

11:00 Vasztélypuszta

(Igeliturgia: Szárliget)

 

 

 

 

scroll back to top
 

Ministránsavatás Bicskén

 

2012. október 28-án, a vasárnapi szentmise keretében került sor a ministránsavatásra. 7 új ministráns jelentkezett sok hónappal ezelőtt, hogy szeretnének csatlakozni a bicskei templom ministránsainak gárájához. Sok tanulás és gyakorlati felkészülés után vizsgát tettek, amelyen alkalmasnak bizonyultak a ministráns tisztség vállalására.

A ministránsavatást még megelőzte a hivatalos forma is, amely abból áll, hogy a Ministránsok szabályzatát magukra nézve kötelezőnek fogadják el a felavatandó mininsránsok és szüleik is. Ezt aláírásukkal igazolják.

Ezen a napon a a követekező ministránsok lettek felavatva: Bónus Angéla, Zink Emese, Budai Vivien, Elbert Zita, Gál Gréta, Erdei Johanna, Erdei Zsófia.

Az avatásról készült fényképeket honlapunk galériájában tekinthetik meg.

Köszönetünket fejezzük ki Székely Gyula mininstráns vezetőnek a felkészítésért és a velük való foglalkozásért.

 

Akinek kedve van ahhoz, hogy a bicskei vagy akármelyik egyházközség ministránsaihoz csatlakozzon, gondolja át a szabályzatot, és jelentkezzen bátran. Szép élete lesz.

 

Imre atya

Az alábbi lejátszón meghallgathatjuk az avatás szertartását.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

 

scroll back to top
 
« ElsőElőző1234567KövetkezőUtolsó »

4. oldal / 7