Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module


 

EGYHÁZKÖZSÉGEINK HÍREI

 

A Bicskei Plébánia munkarendje

A Bicskei Római Katolikus Egyházközség a Facebookon:

A Bicskei katolikusok facebook-csoportja:

 

 

 Kifestették a karátász-házat

 

Mint egy korábbi cikkünkben tudattuk, július 23-án új helyre költözött a bicskei katolikus egyházközség karitász csoportja.

Az épület helyiségeit azonban ki kellett meszelni, mert meglehetősen rászorult erre.

Szeretettel megköszönöm mindazoknak a munkáját, akik szeptember 1-én, szombaton és 6-án, csütörtökön részt vettek a festésben. Így nagyon sok pénzt megtakarítottunk.

Akik ezzel a munkafelajánlással is önzetlenül segítették városunk szegényeit:

 

A meszelő csapat: id. Pálffy Károly, Pálffy Balázs, Cserkuti Dániel, Pozsgai János, Tóth György.

A takarító csapat: Sági Ferencné, Balázs Józsefné, Igar Józsefné, Komon Lászlóné, Ifjú Béláné, Baráti Józsefné, Simon Márta, Takács Zita, Földesi Ilona, Juhász Józsefné.

 

Néhány képen bemutatjuk a sokszor nagyon is vidámra sikeredett munkafázisokat:

       

 

 

 

scroll back to top
 
Pályázat katolikus fiatalok számára


A Katolikus Központi Alapítvány pályázatot hirdet a Szent Imre-ösztöndíj elnyerésére. Pályázhat minden 9-12. osztályos középiskolás, vagy felsőoktatási intézményben nappali tagozaton, első diplomás képzésben részt vevő, magyarországi tanintézményben tanuló katolikus fiatal.


Bővebb információért kattintson IDE.


scroll back to top
 

Szent István ünnepe az alcsúti arborétumban

 

Idén (2012) augusztus 19-én zajlott a szokásos Szent István napi szentmisével egybekötött községi ünnep az arborétum kápolnájában. Sajnáltuk, hogy ez alkalommal őfelsége Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg nem tudott jelen lenni a közös ünnepen.

 

A szentmiséről készült videót itt osztjuk meg a kedves olvasókkal.

 

 

scroll back to top
 

 

Nagyításhoz kattintson a képre!

scroll back to top
 

Hittanos tábor Felcsúton

 

A felcsúti Római Katolikus Egyházközség első ízben hirdetett napközis hittantábort óvodás és alsó tagozatos gyermekek részére. A 2012. július 30-tól augusztus 3-ig tartó tábor minden napján 30 gyermek és 5 felnőtt vett részt. Már fél nyolctól várták a tábor szervezői a gyerekeket, akik egészen öt óráig maradhattak , nagy segítséget nyújtva ezzel azoknak a családoknak, ahol mindkét szülő dolgozik.  A nap mindig reggeli tornával kezdődött, majd változatosabbnál változatosabb programok segítették a gyerekek testi-lelki épülését. 

scroll back to top
Bővebben...
 


Szentkúti zarándoklat

 

Az Isteni Irgalmasság jegyében egyházközségeinkből (Bicske, Szárliget, Csabdi, Alcsút és Felcsút helységekből) 2012. augusztus 4-én zarándokok indultak nemzeti kegyhelyünkre, Mátraverebély-Szentkútra.

A visszafelé vezető úton meglátogatták a soroksári Fatimai Szűzanya templomát is.

 

I D E   kattintva eljut a galériánkba, ahol az összes képet megnézheti.

A képeket Sági Ferencné készítette, aki aktív szervezője volt a zarándokútnak.

 

 

 

 

 

scroll back to top
 

Elköltözött a karitász

 

A Bicskei Egyházközség karitász csoportja sajnos vagy inkább hála Istennek kinőtte korábbi helyét. Sok hónapnak, talán évnek kell eltelnie, hogy a karitász szolgálatát igénybe vevő városlakók, amikor hétfő délelőttönként egy kis ételt vagy ruhanemüt remélnek, akkor ne a plébánia kapuja felé igyekezzenek, hanem a tér másik oldalára, a volt és leendő városháza udvara felé.

Mert hogy átköltözött a karitász.

Még tavaly fordultam a Bicskei Önkormányzathoz, hogy gondolkodjunk el "közös dolgainkon". Hiszen egyházközésgünk szeretet-küldetésének jegyében, vallási hovatartozás nélkül, gyakorlatilag több száz bicskei családon igyekszik segíteni hétről hétre, sőt, napról napra. Élelmiszert, ruhanemüt, EU-s segélyt, télen meleg ételt oszt teljesen önzetlenül, önkéntesei segítségével. És mivel a plébánián eddig használt helyiség már nagyon zsúfolttá vált, megegyezéssel arra jutottunk, hogy az Önkormányzat használatra átadja a számára kihasználatlan épületet a Hősök ter 4. szám alatt, ami korábban a Roma Önkormányzat számára volt kijelölve, de igazából nem használták.

Természetesen a helyiségek berendezése, az épület fenntartása (rezsi költsége) és működtetése az egyházközséget terheli. De örülünk neki, és köszönjük az Önkormányzatnak és személy szerint Polgármester Úrnak, hogy megtaláltuk annak lehetőségét, hogy még jobban és hatékonyabban segíthessünk a rászorulóknak.

Köszönöm, hogy sokan eljöttek a hívek közül, hogy segítsenek a költözés munkájában.

 

Néhány kép a 2012. július 23-ai "vidám" költözésről:

(Kattintson rá a képre, hogy nagyban lássa!)

 

 

Varga Imre


scroll back to top
 

Családlátogatók Közössége Bicskén

 

2012 tavaszán - hosszú előkészület után - létrejött a Családlátogatók Közössége.

A közösség abból a célból szerveződött, hogy területi feladatrendszerben munkálkodva közelebb hozza a katolikus híveket (a megkeresztelteket) az Egyházközséghez. Sokan élnek úgy katolikusként a városban, hogy nem tudják, hova forduljanak az egyházzal kapcsolatos kérésükkel, gondjaikkal. Sokan vannak, akik "bizonytalan" helyekről tájékozódnak olyan ügyekben, amelyekben a kapcsolattartó családlátogatók könnyedén el tudják igazítani őket. Ebben próbálunk segítséget nyújtani, amikor minden katolikus testvérünket személyesen felkeresünk otthonaikban. Megkérdezzük tőlük, hogy miben tudnánk segítségükre lenni. Milyen akadályok vannak, amik esetleg távolabb tartják őket egyházközségüktől, templomuktól. Tudunk-e segíteni pl. a karitász munkánkkal, vagy a hitoktatás beosztásával nincsenek tisztában. Vannak, akik szeretnének, de nem jutnak hozzá vallásos kiadványokhoz, útmutatókhoz. Sokak szorulnának lelki segítségnyújtásra, vagy éppen az előforduló szenvedélybetegségek kérdésében szertnének támpontot kapni. Sokan nincsenek tisztában az egyházközség működésével. Talán csak régi beidegződéseik vannak, hogy valaki valamikor elutasította őket, és ezért negatív érzéseik vannak a plébániával szemben. Vagy csak egyszerűen szeretnének valamit kérdezni, amire eddig nem kaptak választ. Szeretnék az életüket helyes úton vezetni. Segítségképpen munkatársaim egy levelet is átadnak a családoknak.

scroll back to top
Bővebben...
 


Ballagás a Bicskei Szent László Katolikus Iskolában

 

2012. június 23-án délelőtt 10 órakor kezdődött templomunkban a Szent László Katolikus Általános Iskola évzáró ünnepsége, amelynek keretében a nyolcadik osztályosok ballagására is sor került.

 

Az ünnepségről hanfelvételt készítettünk. Ennek részleteit szeretnénk megosztani a kedves olvasókkal:

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

 

 

scroll back to top
 

Húsvéti rajzpályázat


Most végre kiderül, hogy kik rajzolták a plakátokat.


Összesen 79 pályamű érkezett be. Ebből 6 óvodás, 45 alsó tagozatos, 21 felső tagozatos és 7 felnőtt személy élt a lehetőséggel, hogy bemutassa képességeit. A munkák húsvéttól pünkösdig voltak megtekinthetők a templomban és egyházközségünk honlapján. Bárki szavazhatott úgy, hogy annyi szavazócédulát kapott, ahányan – saját bevallása szerint – családként egy háztartásban éltek. 121 érvényes szavazócédulát találtunk felbontáskor az urnában. Háromtagú szakmai zsűri is értékelte a rajzokat. A rajzok alkotóinak a nevét – rajtam kívül – hivatalosan senki sem ismerte. Az egyes kategóriákon belül a zsűri szigorúan figyelembe vette azt is, hogy milyen korú a rajzoló, hiszen ez az adat nyilvános volt az iskolásoknál. A zsűrit a közönségszavazatok sem befolyásolták, mert az urna felbontása a szakmai döntés után történt meg. A nevek csak ezt követően – amikor már minden értékelés lezárult – kerültek nyilvánosságra. A szakmai díjakat tekintve a zsűri egy óvodásnak, három alsó tagozatosnak, három felső tagozatosnak és egy felnőttnek ítélt helyezést, és két különdíjat is kiosztott. Korosztályos kategóriák szerint a közönségszavazatoknál a legtöbbet kapott juthatott elismeréshez.

Katt. a Bővebben... hivatkozásra!

scroll back to top
Bővebben...
 


Engesztelő zarándokok Bicskén

 

2012. június 13-án, szerdán este 6 órára értek Bicskére azok a zarándokok, akik Mindszety József hercegprímás születésének 120. évfordulóján az ország négy pontjáról Budapestre tartók Nyugati Csoportját képviselik.

Templomunkban megpihenve fogadták a szentségi áldást, miután Sulyokné Guba Judit önkormányzati képviselő asszonnyal, a Humánerőforrások Bizottság elnökével köszöntöttük őket, zászlójukra kötöttük egyházközségünk és városunk szalagját, és imádkoztunk édes magyar hazánk erkölcsi megújulásáért. A zarándokok egy bicskei jelzéssel ellátott építőkövet is magukkal visznek, hiszen templom épül majd belőle: összerakva majd a minden településről kapott követ, vagy alapul véve a meglátogatott városok és falvak egy-egy marék földjét.

De nemcsak jó szóval, hanem vacsorával és reggelivel, sőt éjszakai szállással bizonyítottuk a zarándokokkal szemben fennálló mindenkori kötelességünket.

 

 

Az országos zarándoklat bővebb leírását a honlapjukon találjuk meg.

Imre atya

scroll back to top
 

Úrnapja Bicskén

 

Az Úrnapjára – mint mindig – most is nagy szeretettel és kreativitással készültek a hívek Bicskén.

Az időjárásra sem lehetett panasz.

Nagy lelki élményt jelentett az egész közösség számára Urunk virágszirmos ünneplése.

Köszönet azoknak, akik emlékezetessé tették ezt a napot azoknak, akik körbe járhatták a szépen elkészített oltárokat. Fáradozásukkal önmaguknak szerezhettek mindenkiénél nagyobb boldogságot.

 

 

Az alábbi képeket Sági Ferencné küldte be.

Várjuk, hogy Bicskéről mások is és a társplébániák tudósítói is megosszák élményeiket az olvasókkal.

 

 

scroll back to top
 

 A Bicskei Búcsú

 

Az előkészületek több, mint egy hónappal a búcsú előt megkezdődtek. Szervező team-et hoztunk létre, hogy minden a lehető legjobban menjen, és lehetőleg a lekevesebb hiba csússzon be.

Egymást felülmúlva jöttek az ötletek. Arra törekedtünk, hogy mindenkinek - a kicsitől az aggastyánig - megfelelő kikapcsolódást tudjunk biztosítani, és mindenki számára emlékezetes maradjon.

Plakátot is készítettünk, majd széthordtuk a városba, hogy mindenki kellő időben értesüljön az eseménysorozatról.

 

 

 

 

 

A Bicskei Búcsú hagyományosan három napos ünnep, amely lelkigyakorlattal van összekötve. Ezt az elmélkedés sorozatot idén én magam tartottam: pénteken és szombaton este, és a vasárnapi ünnepi szentmisén (ez utóbbi hanganyagát a Vasárnap üzenete blokkban hallgathatjuk meg).

Ahogyan a szentmise végén is elmondtam, sokaknak tartozunk hálával, hogy ez a mindenki által kiemelkedőnek tartott ünnepi rendezvény kiválóan hozta, amit szerettünk volna elérni vele: Ünnepeljük meg a templom ünnepét.

 

 

Álljon itt azok felsorolása, amely szervezetek és akik komoly erőfeszítést tettek mindnyájunk érdekében:

Szent László Katolikus Iskola (Hetényi Anikó igazgató, Kiss Katalin, Barnaföldi Rebeka Sára tanárok, és a fellépő diákok), Bicske Város Polgármesteri Hivatala és Önkormányzata, Bicskei Városi Tűzoltóság, Bicskei Városi Rendőrkapitányság, Bicskei 188. számú Shvoy Lajos Cserkészcsapat (Földesi Eszter, Földesi Zsófia, Halasi Kristóf, Nagy Dorina, Tulipán Örs, Tuipán Zsombor, Vida Bernadett, Vincze Zoltán, Száv József, Rohback Máté). Ezen kívül még: Nagy István, Balázs Magdolna, Takács Zita, Székely Gyula, Tóth Ágnes, Erdei Judit, Balla Borbála, Tóth György és még sokan mások.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A mostani ünnepsor és a lelkigyakorlat jelmondata ez volt: "Krisztus küldetésében járunk." Ami arra próblta terelni a figyelmet, hogy nem lehetünk passzív tagjai egyházközségünknek, hanem mindenkiben kell, hogy éljen a tanúságtevő, evangelizáló és missziós lelkület, mert csak így maradhatunk meg keresztény mivoltunkban, és csak így tudjuk átvinni a jövő generáció számára azt az értéket, ami Krisztus üzenetében rejlik.

 

Fontos célkitűzésem volt - és ezért láthatták talán másnak ezt a búcsút, mint az eddig szokásosakat -, hogy kilépjünk a város emberei közé. Hogy szemtől szembe lássák embertársaink, hogy a keresztény ember hogyan tud kulturáltan örülni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A búcsú kifejezést sajnos eltorzították. Márpedig - akár akarjuk, akár nem -, a búcsú nem más, mint a templom névadójának, jelen esetben a Szentháromságnak az ünnepe. Senkit nem szeretnék megsérteni vagy megbántani, de torz az a helyzet, amikor "a bicskei búcsút" a templomtól függetlenül kívánják megtartani. Olyan ez, mint amikor valakinek a születésnapjára, névnapjára elmegyünk, de csak szórakozni akarunk, és az ünnepeltet fel sem köszöntjük, nem is foglalkozunk vele. De mivel erre ráépült egy pénzközpotú "iparág", amely önmagában nem tudja értelmezni saját tevékenységét az üzleti szemléleten túl, néhányaknak egy pótcselekvést jelent, hogy "voltam a búcsúban". Persze sokan azt sem tudják, hogy mit jelent a búcsú szó, vagy még rosszabb, ha rosszul tudják. Erre majd máskor térnénk ki.

Az eseményről készült több száz fénykép honlapunk galériájában megtekinthető.

 

Közösen hiszünk abban, hogy visszatérhet a dolgok helyesen értelmezésének "tudománya" a fejekbe. 

 

A jövőre vonatkozó terveink - levonva a mostaniból a tanulságot - is érlelődnek már. Reméljük, még több jószándékú embert megnyerhetünk az igazi, tartalmas, kulturált, emberléptékű és nem a pénzről szóló ünneplésnek, legyenek azok akármilyen vallásúak vagy pártállásúak.

 

 

Köszönjük, hogy körünkben voltak, akikkel együtt ünnepelhettük meg a 2012. évi Bicskei Búcsút.

 

 

Varga Imre plébános

 

 

scroll back to top
 

Elsőáldozás Bicskén

 

Az idiei évben (történetesen pünkösd vasárnapján) 33 gyermek és felnőtt járult először az oltárhoz, hogy magához vegy Jézus Urunk szent Testét, és részese legyen annak a csádának, amellyel az Úr megajándékozza azokat, akik teljes egységre törekszenek Vele.

"Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, az bennem marad és én őbenne." /Jn 6,56/ - mondta Jézus.

Vegyük komolyan, hogy az Oltáriszentségben valóságosan jelenlévő Krisztust hordozzuk magunkban, hogy szavainkkal és életünk példamutatásával mutassuk be Őt embertársainknak.

 

Az elsőáldozásról készült fényképek a galériánkban tekinthetők meg.

Aki rendelni szeretne majd CD-t, előre megnézheti, hogy mi lesz rajta.

 

 

scroll back to top
 

Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg 70 éves


Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg úr őfensége pünkösd napján ünnepelte 70. születésnapját Alcsúton.

Volt kastélyuk kápolnájába gyűltek össze - szerte a világban élő - családtagjai (több, mint 60 fő) és a helyi római katolikus egyházközség hívei, hogy közösen ünnepljük meg a Szentlélek eljövetelét, és kérjük Isten áldását őfenségére, családjára és a község népére, akik mindvégig - a nehéz időkben is - nagy szeretettel vették körü a főherceg urat és az uralkodóház jeles tagjait.

Szívesen tesszük közzé a szentmisén készült hangfelvételt.

Az alábbi fotókat H. Kolláth Mária bocsátotta rendelkezésünkre.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

 

 

scroll back to top
 
« ElsőElőző1234567KövetkezőUtolsó »

5. oldal / 7