Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module


 

Bűnmegelőzésről is prédikálnak a templomokban


Rendőri feladatokat is ellátnak mostantól Jász-Nagykun-Szolnok megyében a papok: a prédikációjukban bűnmegelőzési tanácsokkal próbálják megóvni a híveket a rájuk leselkedő veszélyekről.

Előszeretettel vadásznak az idősebb, vallásos emberekre a csalók, hiszen jóhiszeműségük miatt könnyű prédává válhatnak – vélik egyházi vezetők, akik örömmel fogadták, hogy a bűnmegelőzés érdekében nyitott feléjük a rendőrség. – Közös az ellenség – érvel dr. Gyetvai Béla alezredes, a napokban az egyházi vezetőkkel összefogást kezdeményező Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság főelőadója. – Uzsorások, tolvajok és trükkös csalók is veszélyt jelentenek a jószándékú és az ismeretlenekről is hasonló jót feltételező hívekre. Ezeket a főként idős embereket esetleges bűncselekményektől menthetjük meg az egyház képviselőinek segítségével, akikre még a rendőrnél is jobban hallgatnak.

Bűnmegelőzésről is prédikálnak a templomokban

Máthé György esperes és dr. Gyetvai Béla alezredes: – Vállt vállnak vetve küzdünk a bűn ellen

Fotó: Móricz István

 

 

– Az isteni szeretet nem egyenlő azzal, hogy az ember balek – mondja Máthé György, a szolnoki Belvárosi Római Katolikus Főplébánia esperese. – Ahogy az uzsora sem egyeztethető össze a hittel, mely azt mondja: úgy szeretem a másikat, mint önmagamat. Mindezek előkerülhetnek a prédikációkban, ahogy a hatóság bűnmegelőzési szórólapjai is a templomban. A rendőrségi előadókat örömmel látjuk a katolikus iskoláinkban, közösségeinkben.

– Akár rendőri segítséggel is beszélni kell a hívekkel a bűnmegelőzésről. A bűnesetek ugyanis sokakból megfontoltság helyett általános bizalmatlanságot váltanak ki – vallja Győri Péter Benjámin evangélikus lelkész.

Jaczkó György görög katolikus paróchus azt mondja, Jézus nyitottságot hirdetett, pedig abban a korban is voltak bűnözők. – Fontos, hogy kölcsönösen odafigyeljünk egymásra, az idegenekkel szemben azonban nem árt az elővigyázatosság. A bűnmegelőzés nemcsak az anyagi kár, de a lelki trauma elkerülésében is segíthet. Nem véletlen, hogy egy-egy, felekezetünkben történt bűnesetet beépítek a prédikációmba.

Balajti Péter

Forrás: BORS Online

Beküldte: Manréza

 

scroll back to top