Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module


 A Bicskei Búcsú

 

Az előkészületek több, mint egy hónappal a búcsú előt megkezdődtek. Szervező team-et hoztunk létre, hogy minden a lehető legjobban menjen, és lehetőleg a lekevesebb hiba csússzon be.

Egymást felülmúlva jöttek az ötletek. Arra törekedtünk, hogy mindenkinek - a kicsitől az aggastyánig - megfelelő kikapcsolódást tudjunk biztosítani, és mindenki számára emlékezetes maradjon.

Plakátot is készítettünk, majd széthordtuk a városba, hogy mindenki kellő időben értesüljön az eseménysorozatról.

 

 

 

 

 

A Bicskei Búcsú hagyományosan három napos ünnep, amely lelkigyakorlattal van összekötve. Ezt az elmélkedés sorozatot idén én magam tartottam: pénteken és szombaton este, és a vasárnapi ünnepi szentmisén (ez utóbbi hanganyagát a Vasárnap üzenete blokkban hallgathatjuk meg).

Ahogyan a szentmise végén is elmondtam, sokaknak tartozunk hálával, hogy ez a mindenki által kiemelkedőnek tartott ünnepi rendezvény kiválóan hozta, amit szerettünk volna elérni vele: Ünnepeljük meg a templom ünnepét.

 

 

Álljon itt azok felsorolása, amely szervezetek és akik komoly erőfeszítést tettek mindnyájunk érdekében:

Szent László Katolikus Iskola (Hetényi Anikó igazgató, Kiss Katalin, Barnaföldi Rebeka Sára tanárok, és a fellépő diákok), Bicske Város Polgármesteri Hivatala és Önkormányzata, Bicskei Városi Tűzoltóság, Bicskei Városi Rendőrkapitányság, Bicskei 188. számú Shvoy Lajos Cserkészcsapat (Földesi Eszter, Földesi Zsófia, Halasi Kristóf, Nagy Dorina, Tulipán Örs, Tuipán Zsombor, Vida Bernadett, Vincze Zoltán, Száv József, Rohback Máté). Ezen kívül még: Nagy István, Balázs Magdolna, Takács Zita, Székely Gyula, Tóth Ágnes, Erdei Judit, Balla Borbála, Tóth György és még sokan mások.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A mostani ünnepsor és a lelkigyakorlat jelmondata ez volt: "Krisztus küldetésében járunk." Ami arra próblta terelni a figyelmet, hogy nem lehetünk passzív tagjai egyházközségünknek, hanem mindenkiben kell, hogy éljen a tanúságtevő, evangelizáló és missziós lelkület, mert csak így maradhatunk meg keresztény mivoltunkban, és csak így tudjuk átvinni a jövő generáció számára azt az értéket, ami Krisztus üzenetében rejlik.

 

Fontos célkitűzésem volt - és ezért láthatták talán másnak ezt a búcsút, mint az eddig szokásosakat -, hogy kilépjünk a város emberei közé. Hogy szemtől szembe lássák embertársaink, hogy a keresztény ember hogyan tud kulturáltan örülni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A búcsú kifejezést sajnos eltorzították. Márpedig - akár akarjuk, akár nem -, a búcsú nem más, mint a templom névadójának, jelen esetben a Szentháromságnak az ünnepe. Senkit nem szeretnék megsérteni vagy megbántani, de torz az a helyzet, amikor "a bicskei búcsút" a templomtól függetlenül kívánják megtartani. Olyan ez, mint amikor valakinek a születésnapjára, névnapjára elmegyünk, de csak szórakozni akarunk, és az ünnepeltet fel sem köszöntjük, nem is foglalkozunk vele. De mivel erre ráépült egy pénzközpotú "iparág", amely önmagában nem tudja értelmezni saját tevékenységét az üzleti szemléleten túl, néhányaknak egy pótcselekvést jelent, hogy "voltam a búcsúban". Persze sokan azt sem tudják, hogy mit jelent a búcsú szó, vagy még rosszabb, ha rosszul tudják. Erre majd máskor térnénk ki.

Az eseményről készült több száz fénykép honlapunk galériájában megtekinthető.

 

Közösen hiszünk abban, hogy visszatérhet a dolgok helyesen értelmezésének "tudománya" a fejekbe. 

 

A jövőre vonatkozó terveink - levonva a mostaniból a tanulságot - is érlelődnek már. Reméljük, még több jószándékú embert megnyerhetünk az igazi, tartalmas, kulturált, emberléptékű és nem a pénzről szóló ünneplésnek, legyenek azok akármilyen vallásúak vagy pártállásúak.

 

 

Köszönjük, hogy körünkben voltak, akikkel együtt ünnepelhettük meg a 2012. évi Bicskei Búcsút.

 

 

Varga Imre plébános

 

 

scroll back to top