Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module


 

A Szentatya Romano Guardini gondolataira emlékeztetett, melyeket Guardini a Lumen Gentium elfogadásakor fogalmazott meg:  az Egyház élő valóság, nem íróasztal mellett kitalált intézmény. A szerdai, február 27-i általános kihallgatáson ugyanezt tapasztalhattuk meg.  „Él és változik az idő áramában a jövőre irányulva, mint minden élőlény. Mégis mindig ugyanaz marad, a szíve mindig Krisztus" – fogalmazott a pápa.

Búcsújában biztosította a bíborosokat, hogy az imában továbbra is közel marad hozzájuk, különösen azokban a napokban, amelyekben a Szentlélek szándékát keresik az új pápa megválasztásában. Végül feltétel nélküli tiszteletéről és engelemességéről biztosította a leendő egyházfőt.

XVI. Benedek pápa apostoli áldásával búcsúzott a bíborosoktól.

 

A Szentatya Castel Gandolfóba utazott

Február 28-án, péteri szolgálata utolsó napján délután 4 óra 55 perckor a szentszéki államtitkárság vezetői vettek búcsút a Szentatyától, amelynek során a Svájci Gárda tagjai díszőrséget álltak. Délután 5 órakor indult el a helikopter Castel Gandolfóba, ahová nem sokkal fél hat előtt érkezett meg a pápa.

A pápai nyaralóban Giuseppe Bertello bíboros, Vatikán Városállam kormányzóságának elnöke, Giuseppe Sciacca érsek, a kormányzóság titkára, Marcello Semeraro albanói püspök, továbbá Castel Gandolfo polgármestere és plébánosa fogadta a Szentatyát.
Fél 6-kor Benedek pápa a castel gandolfói apostoli palota loggiájáról köszöntötte a kisváros főterén összegyűlteket, az albanói egyházmegye híveit.

Este nyolckor pedig véget ért XVI. Benedek pápasága.

Mindezzel elkezdődött a széküresedés időszaka, azaz a sede vacante (avagy interregnum), ettől kezdve a bíborosok testülete irányítja az Egyházat addig, míg az újonnan megválasztandó pápa el nem fogadja megválasztását.

 

scroll back to top