Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module


Írta: Varga Imre atya   

2016. február 7. (évközi 5. vasárnap)

 • Elsővasárnap délután 3-kor szentségimádás van, ezt követően rózsafüzér titokcsere lesz a templomban.
 • Kedden 9-én szentmise után,18.30 órakor a plébánia közösségi helyiségében karitász megbeszélés lesz.
 • A lengyelországi zarándoklatra még lehet jelentkezni 76.880 Ft egyösszegű befizetésével. Ebben benne van az utazás, reggelik, három vacsora és az utasbiztosítás is.
 • Hamvazószerdán – bár nem kötelező, nem parancsolt ünnep, mégis – illik a szentmisén való részvétel, viszont kötelező böjttel megszentelni. Szerdán a szentmise este 6 órakor kezdődik (hamvazással).
 • Böjti fegyelem:

Az Egyházi Törvénykönyv 1253. kánonja alapján a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az alábbiakban határozta meg a böjti fegyelmet:

1.) Szigorú böjti nap van Hamvazószerdán és Nagypénteken. E napon a hústilalom mellett háromszor szabad étkezni és csak egyszer jól lakni. A böjt megtartása kötelező minden katolikus hívő számára, aki a 18. életévét betöltötte, de a 60. évét még nem kezdte meg. A hústilalom vonatkozik mindazokra, akik a 14. életévüket már betöltötték.

2.) A húseledeltől való megtartóztatás kötelező Nagyböjt péntekjein mindazok számára, akik már a 14. életévüket betöltötték.

3.) Egyszerű bűnbánati nap van az év többi péntekén. Ez megtartható a hústól való megtartóztatással, vagy egyéb bűnbánati cselekedettel (önmegtagadás, jócselekedet, imádság stb.).
Nagyböjt folyamán (hamvazószerdától kezdődően) katolikus keresztény nem vesz részt hangos zenés mulatságon, bálon.

 • Nagyböjt péntekjein – szokás szerint – este 6 órai kezdettel keresztúti ájtatosságot tartunk a templomban. Ezt mindig más egyházközségi csoport vezeti. Hat olyan nagyböjti péntek van (a nagypénteket kivéve), amikorra a csoportok jelentkezését várom. Az elsőt a karitász, a másodikat a képviselőtestület, az ötödiket a Fülemüle közösség vállalta. A fennmaradó péntekekre még lehet jelentkezni.
 • Pénteken a Néri Szent Fülöp házasközösség összejövetele lesz a plébánián. De nem a szokásos 6 órakor, hanem a keresztúti ájtatosság után, kb. 6.30-kor, hogy ők is részt tudjanak venni a keresztúti ájtatosságon. Az összejövetel ezzel együtt is csak fél 8-ig fog tartani, tekintettel a gyermekelhelyezésre.
 • Minden év február 11-én (a boldogságos Szűz Mária lourdesi megjelenésének ünnepén) van a betegek világnapja. Mi ezt a jövő vasárnap a szentmisében fogjuk ünnepelni a betegek szentségének kiszolgáltatásával. Mindenki felveheti a betegek szentségét, aki bármiféle mentális vagy testi betegségben szenved, illetve betöltötte a 60. életévét (konkrét betegségtől függetlenül), és ha szükséges, elvégezte a szentgyónását, hiszen minden szentségnek csak a megszentelő kegyelem állapotában van kegyelmi hatása. Egyébként szentségtörést követnénk el. (Kivéve persze a keresztelést és a szentgyónást, hiszen azok éppen a megszentelő kegyelem elnyerésére vannak rendeltetve.)
 • Most, a szentmise után Balázs-áldást osztunk azoknak, akik a héten, január 3-án nem kapták még meg.
 • Az idei katekumenátusra és házasságkötésre a jelentkezési lehetőségek lezárultak. Akik jelentkeztek, a további teendőkről elektronikus levélben kapnak értesítést.
 • Akik a személyi jövedelemadójuk bevallása során szeretnének az adójuk 1%-áról a Magyar Katolikus Egyház javára rendelkezni, a 0011-es kódszámot írják vagy írassák be. Hangsúlyozzuk, hogy ez nem felajánlás, mivel enélkül sem lenne kevesebb az állami adójuk. Azt is fontos tudni, hogy ez nem a saját egyházközségük segítését jelenti, hiszen nem ide érkezik, hanem a püspöki kar rendelkezik felette. A saját évi jövedelmünk után számított fél százalékos valóban felajánlásos hozzájárulással, amelyet egyházi adóként fizetünk be a mi egyházközségünk javára, azzal jelzik az egyházközséghez való tartozásukat, és azzal segítik valóságosan a saját egyházközségüket, templomuk fenntartását. A második egy százalékot rendelhetik például az országos katolikus karitász javára, amelynek adószámát akár az interneten, akár különböző kiadványokban megtalálják.
scroll back to top