Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module


VASÁRNAPI HIRDETÉSEK

                                                               „Ahol nincs hirdetni való,

ott vagy minden magától megy,

vagy meghalt az egyházközség!”Írta: Varga Imre atya   

2011. szeptember 25. (évközi 26. vasárnap)


 • Jövő héten pénteken este fél 7-kor lesz a Keresztény Kincskeresők Klubja ifjúsági tagozatának összejövetele a plébánián. Ez már a módosított időpont, mert többeknek ez jobb, mint a szerda.
 • A héten elkezdődött az általános iskolások számára is a hitoktatás a plébánián.
  Két csoportban történik egyelőre a hittan (alsó tagozat és felső tagozat)
  Az alsósoknak hétfőn negyed 4-től 4 óráig
  A felsősöknek hétfőn 4 órától háromnegyed 5-ig tart a hittanóra
  A hittanra való jelentkezés a hittanórán való megjelenés alkalmával történik.
  Az óvodai hittanok még szervezés alatt vannak, de hamarosan azok időpontjai is meglesznek.
 • Október 1. és 31. között hazánkban népszámlálás lesz. Az összeírás 38. kérdése a vallási közösséghez tartozásról érdeklődik. Kérjük, hogy mindenki válaszoljon erre a kérdésre, és vallja meg, hogy katolikus. Egyrészt ez számunkra is egy hitvallási alkalom, másrészt a 10 évenkénti népszámlálás után készült statisztikák kihatnak egész egyházunk támogatására és elismertségére is. Ezzel kapcsolatban is találnak kitéve plakátot.
 • Október 1-én rendezzük meg a családi napot a Noll-tanyán. minden családot minden egyházközségből szeretettel várunk. Fél 10-kor kezdődik az összejövetel és a délután 3 órakor kezdődő szentmisével zárul. A meghívót a honlapunkon az esemény dátumára kattintva olvashatják. A jelentkezési íveket kitettük a templomban.
 • Templomunk napközben is az üvegajtóig látogatható, ha betérnénk egy imára.
 • Énekpróbák csütörtökönként este fél 7-kor kezdődnek a bicskei plébánián.

Csabdi:

Vasztély Csabdi filiája. Ott Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez kapcsolódik a templombúcsú. Két hét múlva tehát nem Csabdin lesz a szentmise, hanem Vasztélyon.


scroll back to top
 
Írta: Varga Imre atya   

2011. szeptember 18. (évközi 25. vasárnap)

 

 • Jövő héten szerdán lesz az első Keresztény Kincskeresők Klubja felnőtt tagozatának összejövetele a plébánián.
  Ezúttal tehát a felnőtteket várom. Szerdán este 6 órakor kezdünk. Az összejövetel fél 8-ig fog tartani. A kihelyezett plakátról mindent megtudhatnak.
  Nem vagyok viszont megelégedve az ifjúsági hittannal. Egy személy jött el az első alkalomra szerdán. Lehet, hogy az időpont nem megfelelő. Ám legyen. Várom a javaslatokat.
 • A héten beindul az általános iskolások számára is a hitoktatás a plébánián.
  Két csoportban történik egyelőre a hittan (alsó tagozat és felső tagozat)
  Az alsósoknak hétfőn negyed 4-től 4 óráig
  A felsősöknek hétfőn 4 órától háromnegyed 5-ig lesz a hittanóra
  A hittanra való jelentkezés a hittanórán való megjelenés alkalmával történik.
  Az óvodai hittanok még szervezés alatt vannak, de hamarosan azok időpontjai is meglesznek.
 • A templommal kapcsolatos munkákra önkéntes jelentkezőket kérek. Négy dologról van szó. 1. Templom takarítása. 2. A templom körüli járdák takarítása. 3. A templomkert növényeinek gondozása. 4. Templomi terítők mosása, vasalása.
  Kérem azokat az áldozatos lelkeket, akik ebben a munkában – a közösség javára – tudnak segíteni, a hátul kihelyezett íveken jelentkezzenek. Oda fel is van írva, hogy milyen elfoglaltságot jelentene a segítség. Ha nem értenek valamit, a sekrestyében lehet érdeklődni. Köszönöm azoknak, akik már feliratkoztak valamelyik feladatra. Még most kint hagyom a jelentkezési ívet a feliratkozáshoz, ha valaki szeretne segíteni a közös munkában.
 • Október 1. és 31. között hazánkban népszámlálás lesz. Az összeírás 38. kérdése a vallási közösséghez tartozásról érdeklődik. Kérjük, hogy mindenki válaszoljon erre a kérdésre, és vallja meg, hogy katolikus. (Püspök atya útmutatása szerint az is fontos, hogy szimplán csak „katolikust” mondjunk. Tehát ne római katolikust, netalán görög katolikust.) Egyrészt ez számunkra is egy hitvallási alkalom, másrészt a 10 évenkénti népszámlálás után készült statisztikák kihatnak egész egyházunk támogatására is. Ezzel kapcsolatban is találnak kitéve plakátot.
 • Az idei évben szeptember 23-24. között rendezik meg az Egyházmegyei Ifjúsági Zarándoklatot, amely évről évre fiatalok százait indítja útnak Mórról Bodajkra. A program 23-án délután 5 órakor kezdődik a móri Szent Erzsébet katolikus iskolában.
 • Október 1-én rendezzük meg a családi napot a Noll-tanyán. minden családot minden egyházközségből szeretettel várunk. Fél 10-kor kezdődik az összejövetel és a délután 3 órakor kezdődő szentmisével zárul. A meghívót a honlapunkon az esemény dátumára kattintva olvashatják.
 • Október 2-án délután 5 órakor a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg az „Ez az a nap!” keresztény találkozót. A részletek a kihelyezett plakáton olvashatók. Jegyek kaphatók a sekrestyében vagy a plébánián.
 • Október 15-én a Magyar Katolikus Karizmatikus Megújulás mozgalom rendezvényét tartják Budapesten a Jégcsarnokban. Az erről szóló plakátot is kitettük.
 • Templomunk napközben is az üvegajtóig látogatható, ha betérnénk egy imára.
 • Énekpróbák csütörtökönként este fél 7-kor kezdődnek a bicskei plébánián.
scroll back to top
 
Írta: Varga Imre atya   

2011. szeptember 11. (évközi 24. vasárnap)

A hétköznapi szentmisékről:

Nagyon örülök annak, hogy sokan megértették, hogy milyen jó a napunkat szentmisével kezdeni. Kedden, szerdán és pénteken reggel 7 órakor egyre többen jönnek el, hogy részt vegyenek a szentmisén, és szentáldozáshoz járuljanak. Akinek szüksége van rá, még a szentgyónását is nyugodtabban elvégezhetik hétköznap a mise előtt, mint vasárnap. Sajnos nem mindenki tudja ezt a lehetőséget igénybe venni, mert munkába indul. Viszont este még kevesebben voltak, és sokaknak éppen az nem volt a megfelelő. Ezért kérem, hogy aki csak tud, jöjjön el hétköznap is szentmisére, ami fél 8-kor biztosan befejeződik. Tehát még az iskolások is nyugodtan eljöhetnek.

Jövő héten szerdán lesz az első Keresztény Kincskeresők Klubja összejövetel a plébánián.
Ezúttal a középiskolásokat és felsőfokú intézménybe járókat hívom. (U-20) Este 6 órakor kezdünk. Az összejövetel fél 8-ig fog tartani. A kihelyezett plakátról mindent megtudhattok. A következő szerdán pedig majd a felnőttek jönnek ugyanebben az időben.

 

Keresztény Kincskeresők Klubja összejövetel:

Szeptember 14-én lesz az Kereesztény Kincskereső Klub első összejövetele a Bicskei Plébánia közösségi termében este 6 órakor. Ez az U-20-as korosztálynak szól. A jövő héten, ugyanebben az időpontban a felnőttek jönnek. Az összejövetel mindig fél 8-ig tart.

 

Az önkormányzati iskolába járók hittanórái:

A rákövetkező héten beindul az általános iskolások számára is a hitoktatás a plébánián.
Bicskén két csoportban történik egyelőre a hittan (alsó tagozat és felső tagozat)
Az alsósoknak hétfőn 1/4 4-től 4 óráig
A felsősöknek hétfőn 4 órától 3/4 5-ig lesz a hittanóra
(De ha jobb, hogy fordítva legyen a sorrend, az is megoldható.)
Az óvodai hittanok még szervezés alatt vannak, de hamarosan azok időpontjai is meglesznek.

A többi egyházközségben is mihamarabb elkezdjük az iskolai hitoktatást. Még egyeztetni kell több helyen. A hittanórák rendjét mindenütt hirdetni fojuk és a hirdetőtálára és az iskolákban is ki lesznek függesztve az időpontok.

 

Bicske: templomi munkák:

A templommal kapcsolatos munkákra önkéntes jelentkezőket kérek. Négy dologról van szó. 1. Templom takarítása. 2. A templom körüli járdák takarítása. 3. A templomkert növényeinek gondozása. 4. Templomi terítők mosása, vasalása.
Kérem azokat az áldozatos lelkeket, akik ebben a munkában – a közösség javára – tudnak segíteni, a hátul kihelyezett íveken jelentkezzenek. Oda fel is van írva, hogy milyen elfoglaltságot jelentene a segítség. Ha nem értenek valamit, a sekrestyében lehet érdeklődni.

 

Bicske: Temetői helyzetkép

A temetőben a szemét elszállításának ügye megoldódott. Illetve folyamatban van. A helyi Polgármesteri Hivatallal és a Gazdasági Szervezettel kötöttünk megállapodást az ügyben. A Polgármesteri Hivatallal ennek anyagi vonzatában is megállapodtunk, mivel az ő gépkocsijukat vesszük igénybe. Köszönöm a Polgármesteri Hivatal és a Gazdasági Szervezet együttműködését és segítségét.
Egyben tudatom minden érintettel, hogy hamarosan kialakításra kerülnek a fixen elhelyezett szemétgyűjtők, amelyekbe csak temetői növényi hulladékot lehet lerakni. Meg kell érteni, hogy nincs sok lehetőségünk hulladékgyűjtők telepítésére, mert szinte az egész temető sírhelyekből áll. Ezért venni kell a fáradságot, hogy ha távolabb van is a szemétgyűjtő, oda kell elvinni a gazt és a virágmaradványokat. Ha valahol, a hivatalos gyűjtőhelyen kívül, látnak szemétkupacot, az nem azt jelenti, hogy oda akkor már én is dobhatom az enyémet. Még a kerítés mellé sem rakhatjuk a szemetet, de főleg nem a másik sírra. Véget kell vetni ennek az áldatlan állapotnak, mert a temetőnkben gyakorlatilag már több a városból összehordott szemét, mit a temetői hulladék. A visszaélések elkerülése végett a temető teljes területét bekamerázzuk. A kamerák a rendőrségre lesznek bekötve. Ezért nem árt óvakodni a viráglopásoktól sem. Tehát nem éri meg hulladékot illegálisan vagy nem a megfelelő helyre lerakni, mert annak az éjjel is látó kamerák felvételén nyoma lesz, és büntetéssel jár. Ez fokozottan vonatkozik arra, ha valaki a városból szállít a temetőbe háztartási szemetet, sittet vagy egyéb lomtalanításkor kidobandó anyagot. Aki erre vetemedik, súlyosan meg lesz büntetve. Ennek érdekében a temető kapui is le lesznek zárva a gépkocsiforgalom elől, legyen az akár sírköves, akár temetkezési vállalkozó. Tehát gépkocsival csak azok hajthatnak be, akiknek erre engedélyük lesz.
A temető hirdetőtáblájára ki fog kerülni egy térkép, amely a szemétgyűjtő helyeket is jelzi. Temetői hulladékot csak oda lehet lerakni. Felhívom a figyelmet arra, hogy a koszorúkat (tehát azokat a hulladékokat, amelyek fémet, drótot tartalmaznak) egy külön helyre kell majd vinni a temetőben. (Ezek általában úgyis csak egy temetés után, illetve halottak napját követően keletkeznek nagyobb mértékben.) Az egyéb temetői hulladék közé nem lehet rakni, mert a koszorú külön elbírálás alá esik a szemétszállításnál. Ezt is jelezni fogjuk a hirdetőtáblán. A temető felmérése folyamatban van. Ez azt jelenti, hogy kivétel nélkül minden egyes sírhelyet ellenőrizni fogunk abból a szempontból, hogy érvényesen meg van-e váltva, és hogy gondozzák-e rendesen. A lejárt sírhelyek újra eladásra kerülnek, a gondozatlan, elhanyagolt, de még érvényes megváltással rendelkezők a hirdetőtáblán ki lesznek írva. A sírhely gazdája köteles a sírhely körüli részt is rendben tartani. A parlagfű vagy egyéb allergén tulajdonságokkal rendelkező gyomnövény irtásáért az adott sírhely és közvetlen környéke tekintetében a sírhely gondozója a felelős.
A műanyag flakonok helye a kútnál van. Kérem, hogy mindenki oda vigye vissza. Még akkor is, ha fárasztó. Tudja be annak, hogy ingyen vételezhetett vizet a csapról, aminek díját az egyházközség fizeti.
A temetőben való síremlék állítási munkára engedélyt kell kérni. Új síremlék állításánál fontos jogszabály, hogy annak tervrajzát a munkák megkezdése előtt a temető üzemeltetőjével, jelen esetben a plébánia hivatallal engedélyeztetni kell. A temetőben folyó tevékenységéért a sírköves napidíjat köteles fizetni. Csak úgy szabad új síremléket állíttatni, ha a rég maradványait a temetőből elszállítják.
A temetőnek lesz egy állandó temetőgondnoka. A ravatalozó kápolnát rendbe tesszük. Az illegális szemétlerakó helyeket felszámoljuk. Terveink szerint a kápolna elé, ahol a temetés kezdődik, kinyitható tetőt húzunk, ami a kápolna arculatát és jellegét nem fogja rontani, mégis – szükség esetén – védettséget biztosít a szertartásnak és a gyászolóknak. Ugyancsak kijavítjuk a temető kerítését mind a Prohászka utca, mind pedig a Jókai utca felől. A Jókai utca felől a bejárathoz sorompót fogunk állítani. Ott sem lehet majd gépkocsival engedély nélkül behajtani.
Ezek az intézkedések a mi javunkat és halottaink méltó nyugodalmát szolgálják. Mindez nem fog egyszerre megvalósulni, de ütemezetten el fogjuk végezni. Ha az új szeméttárolók kialakítására sor kerül, a költségek csökkentése érdekében a kedves hívektől segítséget fogok kérni, amit előre is köszönök.

 

A bicskei templom nyitva tartásáról:

Tájékoztatom a kedves híveket, hogy régen szerettem volna megvalósítani, hogy templomunk napközben is látogatható legyen. Bár ismerve a jelenlegi közbiztonsági helyzetet, mégis fontosnak tartom, hogy bármikor betérhessen az ember akár egy rövid fohászra is a tempomba, amikor erre visz az útja, vagy úgy gondolja, hogy eljön szentségimádásra. sajnos országszerte kényszerűen kialakult a napközben bezárt templomok gyakorlata. Nemrég megcsináltattam biztonságosra az üvegajtó és a kórusfeljáró zárjait. A riasztó úgy van beállítva, hogy ha valaki csak az előtérben tartózkodik, akkor nem szólal meg napközben. (Éjszaka már igen.) Tehát ezen túl templomunkba be lehet térni a nappal bármelyik szakában, hogy akár egy kis időre is meglátogassuk, "megsüvegeljük" az Urat.


Nagy István kántor felhívása a hívek felé az énekkar szervezésének ügyében valamennyi egyházközség és filia felé:

A hívek kérésére és a magam elképzelése szerint Bicske egyházközség és odallagos egyházközségeiben egy közös énekkart szeretnénk szervezni, elindítani útjára!
Ennek a kórusnak célja, hogy Bicskén és társplébániáin az ünnepi liturgiát szolgáljuk, énekünkkel színesebbé és meghittebbé tegyük azt. Ennek szellemében szeretném kántorkánt és karvezetőként kialakítani a repertoárt, kezdve majd az egyszerűbb gregorián énekekkel, népi mise-ordináriumokkal, s ha lesz rá mód többszólamú kórusművekkel. Szeretnék taizei énekeket is, vagy gitárral kísérhető megfelelően szakrális énekeket is betanítani, hogy a fiatalabb generációk számára is vonzó legyen ez a jövendőbeli énekkar.
Korhatárok nincsenek ugyan, de az egészen kis gyermekek és a már nagyon idősek értelemszerűen nem biztos hogy fel tudják venni a ritmust a munkában. Tehát nagy szeretettel várom az énekelni szerető fiatalokat, felnőtteket, aktív korú és ezen téren tenni vágyó híveket! Nagyon fontos, hogy nem csak nők, asszonyok jelentkezését várom, hanem nagyon számítok férfitársaimra is! Fontos a kóruséneklésben a férfiak hangja, mert a gregorián és a kórusművek is csak így tudnak majd teljessé válni! Zenei előképzettségre nincs szükség, csak legalább minimális zenei hallásra van szükség. Aki a Hozsanna énekeskönyv énekeit el tudja énekelni, az már tökéletes is!
Tehát ez az énekkar nem csak Bicskén teljesítene szolgálatot, hanem az oldallagos plébániák ünnepein is! ezért a leendő tagokat nem csak a bicskei egyházközség hívei közül várom, hanem az összes környező falvakból is, hogy ez által is jelezzük összetartozásunkat!
A próbák csütörtök esténként a bicskei plébánia közösségi termében lesznek délután fél 7es kezdéssel, szeptember 15-től!
Minden érdeklődőt és énekelni vágyót szeretettel vár:
Nagy István kántor

scroll back to top
 
« ElsőElőző8182KövetkezőUtolsó »

82. oldal / 82