Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module


Karitász

A Magyar Katolikus Karitász (Caritas Hungarica) egyházi jogi személyiségű közcélú humanitárius szervezet, amely korra, nemre, felekezeti hovatartozásra való tekintett nélkül segíti a rászorulókat szociális, egészségügyi intézmények fenntartása és különböző segélyprogramok, akciók útján. Munkáját a nagy nemzetközi segélyszervezetek által kidolgozott és elfogadott alapelvek, szabványok határozzák meg. Legfontosabbnak azt tartják, hogy a karitász hálózatban dolgozó önkéntes és hivatásos munkatársak személyes szeretete jusson el az általunk támogatott emberekhez.

 _______________________________________________


A helyi katolikus karitászszervezetek


A helyi karitászszervezetek az egyházközségek keretei között működnek. Az egyházközségek tevékenységének egy olyan területét ölelik fel, amely nem más, mint a jótkékonysági munka, amit Urunk Jézus Krisztus olyan fontosnak tatott.

A karitász-munkát önkéntesek végzik, akik ezért a tevékenységért semmiféle fizetséget sem kapnak. De számukra a legnagyobb fizetség mégis az az öröm, amikor valakivel jót tehetnek.

__________________________


A BICSKEI KARITÁSZ CSOPORT


Elnök: Varga Imre plébános

Karitász szervezet vezető: Sági Ferencné

Elérhetőség: +36 30 330 3711

Telephely: 2060 Bicske, Ady Endre u. 11. (volt orvosi rendelő)

Nyitvartarási idő: minden hétfőn délelőtt 9 - 11 óráig.

Adományként (a szegények javára) elfogadunk: tiszta és ép használt gyermek- és felnőtt ruhaneműt, le nem járt szavatosságú tartós élelmiszert és pénzadományt, amiből élelmiszert vásárolunk. Egyéb lehetőségek csak a karitász vezetővel történt egyeztetés után lehetségesek.

A rászorulóknak és az adakozóknak - rendes körülmények között - a nyitvatartási időben tudunk segítségére lenni. Pénzbeni adományt soha, semmilyen körülmények között nem áll módunkban juttatni senkinek!

_________________________


Az alábbiakban a történések sorrendjében (a legújabbak vannak elől) olvashatunk azoknak a karitászszervezeteknek a tevékenységéről, amelyek a bicskei egyházközséghez és annak és társplébániáihoz tartoznak.


 CSABDI KARITÁSZ

 

Nagyböjti élelmiszergyűjtés Csabdin

 

A csabdi karitásztól a mellékelt összesítést kaptuk a húsvétot megelőző élelmiszergyűjtés eredményéről.

A jó Isten adjon nekik sok erőt, hogy továbbra is tegyék a jót a faluközösség javára.

(rákattintva jobban olvasható)

 

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ

 

Nagyböjti élelmiszergyűjtés 2015.

 

Sági Ferencné, a Bicskei Egyházközségi Karitász vezetője 2015. március 30-ai jelentése:

 

"Mellékelten küldöm az élelmiszergyűjtéssel kapcsolatos leltárt.
Ilyen sok alapélelmiszert még nem gyűjtöttünk.
Az eredmény 360 kg!
Ebből 53 csomagot készítettünk. A csomagok kihordása részben a karitász önkéntesekkel, 35 csomag a Családsegítő szolgálat segítségével kerül kiosztásra a legrászorultabb családok között."

 

 

 

(A listát IDE kattintva tekinthetik meg.)

 

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ

 

Értékelte a karitász a 2014. évi munkáját

 

2015. január 28-án a szokásos munkaév végi értékelését végezte a Bicskei Katolikus Egyházközség kartitász szervezete, az ilyenkor szokásos ünnepi vacsora keretében.

A meghívottak között voltak természeteesen a karitász tagjai (önkéntesei), valamint a külső segítőtársak.

Az eseményre, mint "segítátársakat" meghívtuk Tessely Zoltán országgyűlési képviselőnket, és Pálffy Károly polgármesterünket is.

Sági Ferencné karitász vezető beszámolóján kívül nagyon sok hasznos meglátás, tapasztalatcsere és újabb ötlet hangzott el, hogy még hatékonyabban tudjuk segíteni a város szegényeit, rászorulóit.

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ


Még mindig karácsony…

 

„Legyen mindennap karácsony!” - mondta Imre atya a karácsonyi szentmisén.

Ezt mi ma délben [december 29.] megtapasztaltuk a Karitászban az egyik csapattársammal.

2014 utolsó Karitász fogadóórája kalandosan indult. Részben azért, mert hideg volt kint és bent is, valamint előkészítettük a terepet a ruhaosztásra, hiszen az élelmiszer mellett ez a másik legfontosabb feladatunk, a heti ruhaosztás. (Múlt héten meleg ételosztás miatt volt az átrendeződés.) Most a hideg miatt a takaróra és a kabátra, meleg ruha kipakolására gondolok, nehézsorsú embertársainknak.

Itt még gondoltunk a hajléktalanjainkra is, akik karácsony előtt nem jöttek be az elkészített csomagért.

Így indult a reggel.

Sokan kerestek meg bennünket részben élelmiszercsomagot remélve, amit az elmúlt héten kiosztottunk, részben a hajléktalanok túlélő csomagja átvétele miatt. Nem olvastunk névsort, de akiket vártunk megérkeztek.

Téli holmival tudtunk segíteni.

Akik ma betértek, megkérdeztük, hogy teltek az ünnepek.

Erre a kérdésre különböző válaszokat kaptunk, de az volt a fontos, hogy a hogylétük felől érdeklődjünk. Ilyenkor a gondjaikat is megosztják velünk, amin tudunk, azonnal segítünk.

Már elmentek az önkéntesek, vártam a szerelőt, aki a gondjainkat segíti megoldani, mikor egyik csapattársam a férjével visszajött, és egy utcán éjszakázó fiatalembert kísértek a karitászba. A fiatal férfi ismerős volt számomra, legyen Tamás, mert ma Tamás napja van.

Néhány kérdést tettem fel a Tamásnak. Elmondta, jó munkahelye volt, megvolt a pénze is, de forrófejű, és ezzel mindent elrontott. Egy évig építette az előmenetelét, és három nap alatt leomlott minden. Megint utcán van, mert az albérletből is mennie kellett. Most van ideje gondolkodni.

Ilyenkor a mi véleményünknek, az „észosztásnak” nincs semmi értelme, mert, ha valaki éhes és fázik, más nem érdekli.

Segíteni kell, hogy átvészelje ezt a nehéz időszakot!

Mikor összekészítettük a meleg ruhát, takarót és az élelmiszert, hálás szívvel megköszönte. Még azt is elmondtuk, hogy egy hónapig nem leszünk, de ha segítségre van szüksége, megtalál bennünket…!

Csapattársam meleg étellel szeretné megajándékozni, ezért a templomnál szentmise előtti találkozót beszéltek meg.

Azt még elmondtam Tamásnak, hogy tudja-e, hogy a Gondviselő Isten segítette hozzánk. Hiszen egy üzlet előtti „véletlen” találkozásról, és „véletlenül” nyitott karitászhelyiségről van szó, ami már zárva kellett volna, hogy legyen! Arról nem beszélve, hogy minden segítő hely január ötödikéig zárva van, ahova Tamás indult segítségért!

A Karitászban mindenki a helyén volt!

Mi ez, ha nem az Isten előrelátó munkája?!

Azután másnap folytatódott Tamás kalandja.

Nem örültek, hogy a vasúti váróban talált menedéket, de akkor nem küldték ki a nagy hideg miatt.

Másnap hajnalban felszólították, hogy mennie kell.

Megkeresett és elmondta, hogy egyedül van, de nem maradhat ott, valami lehetőséget kell keresnie.

Megbeszéltük és telefonon kértünk segítséget.

A Szilveszter esti szentmisét velünk, karitászosokkal töltötte a templomban. Homília alatt könnyeivel küszködve, áldással a homlokán érkezett a segítség, hogy egy közösségi szálláson tölthette már ezt az éjszakát.

A templomban töltött időre csak annyit mondott, hogy teljes lelki békességet érez.

Milyen jó, hogy itt van. Egészen fiatal korában volt utoljára templomban.

Csapattársam megajándékozta meleg étellel, és ő hálatelt szívvel búcsúzott.

Bocsánatot kért, hogy gondot okozott.

Köszönjük, hogy segíthettünk!

Istennek legyen hála!

 

Bicske, 2014. december 29 -31.

Sági Ferencné

Karitász vez.


scroll back to top
 

CSABDI KARITÁSZ

 

Csabdi adventi gyűjtés

 

Az adventi időszakban gyűjtött tartós élelmiszerekből és pénzadományból a karitász 10 családnak készített élelmiszercsomagot, 9 családnak vásárolt tűzifát, remélve, hogy karácsonykor az adományok könnyebbséget, a tűzifa meleget ad a családoknak.

Köszönjük szépen a felajánlott fenyőfákat is, és minden adakozó nagylalkűségét.

A jó Isten fizesse meg mindnyájuknak.

Csabdi karitász vezetősége

 

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ


Tartósélelmiszer-gyűjtés 2014. advent

 

Ebben az évben a hívek és a jó akaratú emberek advent folyamán gondoltak a szegényekre. A templom Fájdalmas Szűzanya oltárához ennyi ajándékot tettek le az éhezők megsegítésére, hogy szegénységükhöz és a szokásoshoz képest gazdagabb legyen a terített asztaluk. A gyűjtésben részt vett a Szent László Katolikus Általános Iskola is.

 

39 kg kristálycukor, 40 kg liszt, 10 db fél kg-os Ráma margarin, 19 l étolaj, 25 cs. rizs, 10 cs. őrölt dió, 10 cs. őrölt mák, 10 cs. mazsola, 10 cs. Nesquik kakaó, 10 cs. kakaópor, 10 cs. köteg sütőpor, 11 cs. köteg vaniliás cukor, 20 db pudingpor, 2 l sertészsír, 5 cs. porcukor, 1 kg búzadara, 39 cs. tészta, 9 cs kávé, 5 db tea, 1 kg lencse+ sárgaborsó, 1 kg só, 1 cs. darált keksz, 37 db konzerv, 1 l. citromlé, 6 l. tartós tej, 5 cs. ételízesítő, 5 cs. keksz, 4 cs. szaloncukor, 4 tábla csokoládé + 4 szelet, 3 cs. cukorka + 2 db, 1 l. üdítő, 4 cs. pucolt dió, 1 zsák héjas dió, 2 db sütőtök, 10 db karácsonyi díszgyertya, 1 db. karácsonyi asztali dísz, 1 db baba tusfürdő.

Egész összesen = 186.5 kg

 

 

KARITÁSZ – Szeretetből szolgálunk

Közelgő karácsony ünnepéhez kapcsolódva, az ajándékozásról és segítésről beszélgettünk. Egyik elöljáróm azt mondta, „a karácsony a Ti ünnepetek” meglepetten néztem rá és kérdeztem

- Miért?

„Mert csak a szeretetről szól, ti pedig szeretetből szolgáltok!”

Ezután végig gondoltam, hogy mennyire igaza van.

Igen a szeretetről szól, de másképpen nem is lehet csinálni.

Kezdődik a Rorátékkal, vagyis a hajnali szentmisékkel. Ezeknek a miséknek különleges hangulata van. A jelenlévőknél lévő gyenge kis gyertya fénye világosítja meg a templomot, mint apró kicsi csillagocskák. Különleges lelki ajándékot lehet megélni. Majd a közös reggelik is különleges közösséget hoznak létre. Itt a gyermekektől a nagyszülőkig mindenki megtalálható. Az ifjúság boldogan csocsózik reggeli után, iskolakezdés előtt.

A Karitászosok közül néhányan vállalták a reggeli szolgálatot.

Adventi időben kezdjük a tartósélelmiszer gyűjtését is a templomban a Fájdalmas Anya oltára előtt. A 2014. évi adventben sok jó szándékú felajánlás érkezett. Rendszerezzük a beérkezett tartósélelmiszer adományokat, és a meglévő listánk alapján elkészítjük a csomagokat. 41 db csomagot készítettünk. Ezek a csomagok a hajléktalantól a nagycsaládosig készültek. Már a kiosztás fázisában vagyunk.

A hajléktalanok csomagjainak kiosztását meleg ételhez kötjük. A mai gulyásleves pogácsával és kenyérrel a karitász önkéntesek személyes ajándéka. Mivel kint nem kellemes az idő, ezért fontosnak tartunk egy személyes találkozást a nehézsorsú emberekkel. Ezen a napon nem foglalkozunk mással, csak a hozzánk betérő embertársaink hogylétével és kiszolgálásával.

Ezeken az alkalmakon különleges isteni gondviselés zajlik, mert ami hiányzik, az mindig pótlódik. Például ezeknek a családoknak az ajándék általában elmarad a karácsonyfa alól. Mi sem tudjuk pótolni. Erre valaki megajándékoz bennünket 40 db apró ajándékkal, hogy osszuk ki a meleg ebédre betérők között. Ugyan ez a felajánló élő tyúkokkal (!) is megajándékozott bennünket, hogy osszuk ki a rászorulóknak.

Még egy különleges betérőnk is volt, egy hölgy, aki két gyermekének jött ruháért. Sürgős segítséget kért. Ő teljesen idegen volt számunkra, még nem járt nálunk. Természetesen minden segítséget megadtunk a családnak.

Ötven főre terveztük a meleg étel kiosztását, nem tudom, hogy örüljek-e vagy sírjak: Az örömöm, hogy nem maradt semmi, tehát minden elfogyott, a gondom pedig, hogy három főnek nem tudtunk ebédet adni. Mivel gyerek adagokat is kiszolgáltunk, így több mint ötven főt tudtunk ellátni.

Még a hetven éven felüli templomba járók kis figyelmesség-csomagjait kell kiosztani, és végére érünk az adventi várakozásnak.

Ezekkel a templomi gyenge kicsi fénnyekkel, „az apró csillagokkal” vezetve jutunk el a világosságig, ahol elénekelhetjük, hogy

Eljött a nap, mit várva-vártunk,
Az égen csillagfény ragyog,
Jézuska fáját ím' elhozták
A halkan szálló angyalok.

Köszönjük neked, édes Jézus,
Hogy szíved minket így szeret,
S az angyalok dalával együtt
Dicsőítjük ma szent neved!

S ha elmúlik majd a karácsony,
Te akkor is maradj velünk,
Míg élünk, ezt a kis családot
Szeresd, ó édes Istenünk!

Köszönjük a felajánlásokat a megsegített embertársaink nevében!

A szeretetszolgálatokban minden önkéntes karitászos egy emberként vesz részt.

Az egész Karitászcsapat nevében mindenkinek Áldott Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

Bicske, 2014. december 22.

Sági Ferencné

karitász vezető

 

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ

 

Kedves Imre atya!

Tegnap, [2014. május] 10-én, a bicskei csapatból ketten, Székesfehérváron karitász konferencián vettünk részt.

A Szent Imre templomban kezdődött püspöki szentmise után, mentünk a Szent István házba és ott folytatódott a programunk. Püspök atyát még ilyennek nem láttam. :) Rendkívül közvetlen, kedves, nem is tudok más jelzőt használni. Olyan KARITÁSZOS volt! És jó volt, hogy ilyennek láttuk. Sok mindenről szó esett még arról is, hogy kér bennünket, hogy a plébános atyáknak és az otthon maradt karitász önkénteseknek a KÖSZÖNET szavát legyünk szívesek átadni. A Karitász közösségek működése nagymértékben a plébános atyákon múlik. Az atyáknak pedig nagyon nagy teher van a vállukon, így nekünk is sokat kell tenni azért, hogy embere legyünk a hozzánk forduló rászoruló embertársunknak. "Nem mindenkinek kell eleget tenni a városban, csak egynek."

Majd elmondta Antal püspökünk, hogy ki alkalmas karitászosnak.

Itt felsorolta a karitászos erényeket, hogy a másik emberben a testvért kell látni, mindenkiben benne lakik Krisztus, azt kell látnunk.
Kiválasztott vagyok a másik ember segítésére.
Ajándék vagyok a másik ember számára.

Az utolsó gondolata pedig, hogy a karitász munka alapja az imádság.

Még több minden elhangzott, pontosan nem is tudtam leírni.

Ezután Krisztina [Egyházmegyei Karitász igazgatója] köszönte meg az EU-s élelmiszerosztásban való részvételünket, ahol adatokkal támasztotta alá a szétosztott mennyiséggel, valamint a megsegített családok létszámával fémjelzett hatalmas munkát.

Megköszönte a húsvéti élelmiszergyűjtésben való részvételt. Ez minden évben ismétlődik.

Imre atya a mai perselyadományok kapcsán részletezte a Szent Kristóf ház bővítését. Mi tegnap első kézből egy diákok által készített fél órás videofilmet láthattunk ugyan erről. Igen különleges és megható volt számunkra.
Szendvics-ebédre voltunk hivatalosak, majd véget ért a program.

Sági Ferencné

scroll back to top
 

CSABDI KARITÁSZ

 

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ

 

Nagyböjti tartósélelmiszer gyűjtés Bicskén

 

Három héten keresztül adakoztak a bicskei hívek tartósélelmiszer formájában a szegényeknek az idei nagyböjtben.

Hálásan köszönjük a sokszor személyes lemondással járó segítséget azok nevében, akiknek és akik családjának emiatt a szokásosnál gazdagabb lehet a húsvéti ünnepük.

 

 

 

scroll back to top
 

CSABDI KARITÁSZ

 

Tűzifát osztottunk Csabdin

 

Karitász csoportunk advent első vasárnapján kezdte az adománygyűjtést. A nehéz sorban élő gyermekes családoknak szerettünk volna tűzifát vásárolni. Istennek hála, tervünk megvalósult. 2 vasztélypusztai és 6 Csabdin élő családnak tudtunk karácsonyra és még  néhány hétre meleget biztosítani. Köszönjük mindazoknak a jólelkűségét, akik adományukkal hozzájárultak a 8 család boldogságához. Isten fizesse meg mindannyiuknak.

Kalmár Lászlóné és a karitász csoport Csabdiról

 

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ

 

Az Őrangyal Klub decemberi foglalkozása


A Művelődési Központban Stift Zoltán atya angyalos kiállítása van, ebben a helyiségben tartjuk a klubfoglalkozást. A fiatalok nagy örömmel járták körbe a termet, rácsodálkozva a kiállított képekre.

A fiatalok megosztották a karácsony előtti ünnepre való felkészülés eseményeit.

Ki mit szokott segíteni és miért szereti a Karácsonyt?

Karácsonyi énekeket énekeltünk. Két meghívott fiatal gitárral a kezében énekelt velünk, a jelenlévők nagy örömére.

Befejeztük a karácsonyfadíszeket, amit az elmúlt alkalommal előkészítettünk, igazán szépek lettek.

A klubtagok kis karácsonyi ajándékcsomagot kaptak, amiben voltak angyalok, szaloncukor, apró csokik, adventi lelki olvasmányok és mézeskalács is.

A délután megint nagyon jó hangulatban telt.

A Randevú Cukrászda finom süteményei és tortái és Ani néni mézes sütii is elfogytak.

 

Köszönet a Randevú Cukrászdának,

Szebényi Éva néninek, Kissné Rózsika néninek, Ölvediné Ani néninek


Sági Ferencné

karitász vezető


          
 
 
 
 
 
 
scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ


A Bicskei Katolikus Karitász ételosztása

 

Második alkalommal osztottunk meleg ételt, a hétfői fogadóidőnkben. Az egész önkéntes csoport, segítő szeretettel vett részt a munkában. Ki a főzéssel ki a terítéssel foglalatoskodott. Hatvan adag gulyáslevest osztottunk, és a leves mellé kenyeret és almát kínáltunk.

Már kora reggel nekiláttunk a főzésnek, hogy időben készen legyünk.

Volt olyan hajléktalan, aki háromszor kért. Volt olyan kisnyugdíjas idős úr, aki könnyek között köszönte meg. Összenéztünk, és mi is a könnyeinket rejtegettük.

A húst felajánlásként kaptuk a székesfehérvári Fehér Ablak Kft-től. A burgonyát kedvezménnyel kaptuk Heitler Csaba zöldségboltjából.

Köszönjük szépen.

A hajléktalanoknak még pár napra való hideg élelmet is csomagoltunk.

Örömmel és szeretettel szolgáltunk.

Bicske 2013. december 16.

Sági Ferencné

karitász vezető

 

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ

 

A karitász gyertyagyújtása

 

Idén, advent 3. vasárnapján egyházközségünk karitász csoportja gyújtotta meg az adventi korszorú 3. gyertyáját.

A gyertyagyújtásról készült hangfelvételt A vasárnap üzenete rovatban, a december 15-ei felvétel elején találjuk meg.

 

 

 

 

 

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ


Az Őrangyal Klub novemberi foglalkozása

 

                                  Nyitogatja szárnyait az Őrangyal Klub

Második alkalommal, egy hónap elteltével ismét az Őrangyal Klub nevetésétől volt hangos a bicskei Petőfi Művelődési Központ. A Fiatalok nagy örömmel találkoztak.

Két új taggal bővült a közösség. Jellemző a fiatalokra, hogy fontos a hozzátartozójuk jelenléte.

A hozzátartozók is nagyon jól érzik magukat.

A novemberi klubfoglalkozáson 28 fő vett részt.  

Gyógypedagógusok irányítása és zenehallgatás mellett zajlanak a foglalkozások. Csuhévirágok és karácsonyfadíszek előkészülete volt a tervezett feladat, amit decemberben fognak a fiatalok befejezni.

Köszönet a székesfehérvári Egyházmegyei Karitásznak, hogy ismét támogattak bennünket irodaszerekkel.

A Randevú Cukrászdának a finom sütikért.

Sági Ferencné

Karitász csop.vez.

A fogalkozásról készült felvételeket a Galériában nézhetik meg.
scroll back to top
 

CSABDI KARITÁSZ

 

Csabdin 15 rászoruló család kaphatott húsvéti csomagot a hívek adományaiból.

 

Liszt

21 kg

Cukor

30 kg

Rizs

15 kg

Tartós tej

12 liter

Mangalica zsír

8 doboz

Száraz bab

9 csomag

Májkrém

14 db

Búzadara

3 kg

Száraztészta

4 csomag

Margarin

2 db

Lekvár

2 üveg

Tea

1 doboz

Morzsa

1 csomag

 

Köszönjük az áldozatot, amit a község szegényeiért hoztak.

Isten fizesse meg jóságukat.

 

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ

 

Nagyböjti élelmiszergyűjtés

 

Ahogy az elmúlt évben, úgy idén is a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felhívására országos tartósélelmiszer-gyűjtést rendeztek hazánkban minden katolikus templomban.

Így tehát megtettük ezt mi is. (Bár a felhívás nélkül is megtettük volna!)

Nagyjából 2 hét alatt gyűlt össze akkora mennyiségű élelmiszer, amivel megnyugtató módon tudjuk segíteni a város rászorulóit.

Nyilván több is elfogyna, hiszen nagy a szegénység. De a legrászorultabbaknak azért komoly segítséget jelentenek azok a csomagok, amelyeket az adományokból készíthettünk.

A nagyböjti gyűjtés jelképes mondanivalója az, hogy amit a keresztény ember a böjtje során élelmiszer tekintetében önmagától megvon, azt a szegényeknek adja.

 

Az alábbiakban képeket láthatnak a gyűjtés eredményéről. Az adakozókról nem, mert senki sem kér elismerést, hiszen mindenki Jézus szeretetéért nyúlt a pénztálcájába, amikor saját magának is vásárolt, hiszen a szegény emberben magát az Urat látja.

Figyelemre méltó, hogy ebben az esztendőben is beszállt a Szent László iskola a gyűjtésbe.

Hála és köszönet mindenkinek. Még akkor is, ha nem ezért tették.

A gyűjtésről szóló tételes kimutatást IDE kattintva olvashatja el.

       
       

 

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ

Tűzifasegélyt osztottunk Bicskén

 

Február közepén a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász tizennégy bicskei család tüzelőgondján enyhített! Családonként 1 m3 tűzifasegély került kiosztásra nehézsorsú embertársainknak. Mindenki nagy örömmel fogadta az adományt. Volt olyan segélyezett, aki könnyeit nem tudta visszatartani a meghatottságtól.

Nálunk még ilyen segélyezési lehetőség nem volt, igen nagy lendülettel vettünk részt ebben az új feladatban is.

Köszönjük az Egyházmegyei Karitásznak, hogy a tizennégy család tüzelőgondján segíthettünk.

 Istennek legyen hála!

 

A képek kattintással nagyíthatók, és diavetítésként is megnézhetők.                                            

Sági Ferencné Karitász csop. vez.scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ


A KARITÁSZ A  MÁRIA RÁDIÓ MŰSORÁBAN...

 

2013. január 31-én, este 10 órakor kezdődött az a riportműsor, amelyben telefonos beszélgetésre hívtak meg. Egyházközségünk és benne a karitász szervezetünk életéről beszélgettem Bajzáth Ferenc atyával az által Nikodémus órának nevezett adásidőben.

 

A kéthetenként jelentkező műsor ez alkalommal a Székesfehérvári Egyházmegyébe "látogatott".

 

Az adásban először Nagy Lajosné Krisztina szólt az egyházmegyei központ működéséről. Őt követően hangzott el a beszélgetés a bicskei karitász életéről.

 

Az alábbi lejátszón a teljes műsort hallgathatjuk meg.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Aki a fentinél rövidebb anyagot, és csak a bicskei karitászról szóló beszélgetést szeretné hallani, az alábbi lejátszó csíkot válassza.

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ

 

Évzáró karitász összejövetel

 

Mint minden esztendőben, az idén is megtartottuk a Bicskei Katolikus Egyházközség karitász-csoportjának hagyományos "vacsoráját". Ez amolyan hálaadó összejövetelt jelent a fáradságos munkaév lezárásaként.

 

Honlapunkon az alábbi cikkeinkben olvashatnak arról a tevékenységről, amely a bicskei karitászt jellemzi évek óta.

A vacsorán készült képek mellett most megosztjuk a kedves Olvasóval azt az imát, amit minden karitász-önkéntes elmond, mielőtt a segítségre szoruló emberekkel találkozik:

 

Urunk, Jézus Krisztus!

Mielőtt elkezdjük mai munkánkat

a szegények szolgálatában,

arra gondolunk,

hogy Te is szegénynek születtél,

és szegényként jártál közöttünk a világban.

Szeretnénk a szegényekben Téged látni.

Kérünk, segíts megérteni őket.

Tudjunk kedvesek, mosolygósak

és jóakaratúak lenni hozzájuk.

Adj erőt, ha kellemetlen emberekkel lesz dolgunk,

és ha hálátlanok lesznek az emberek.

Tudjuk, hogy Te fogsz megjutalmazni

azért, amit teszünk velük.

Köszönjük, hogy segítesz,

hogy segíthessünk. Ámen.

         
         

Fotó: Sági Ferencné

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ

 

Megérkezett a kamion

A 2013-as év igazi kemény munkával indult a bicskei és környékbeli karitász csoportokban.

Az elmúlt évben nem tudtunk EU-s szárazélelmiszert osztani, mivel nem érkezett kamion.

Január 14-én kaptuk az értesítést, hogy 18-án érkezik a szállítmány. Teljes erőbedobással készültünk. A cserkészekkel készítettük elő a szórólapokat, amiket a karitászosok szétvittek a városban. Tizenhetedikén este még bizonytalan volt a hatalmas havazás miatt, hogy indulhat-e a kamion. Nagy izgalommal vártuk 18-át. Délelőtt kaptuk az információt, hogy tíz óra körül indul. Az Egyházmegyei karitászosokkal együtt vártuk, fél egy óra tájban Istennek legyen hála befutott a kamionunk. Folyamatosan esett a hó, az osztóponton egyfolytában takarították a havat, hogy a targoncával lehessen lepakolni. A szomszédos falvak karitászosai is megérkeztek. Az átadás-átvétel után minden település az élelmiszer-osztására koncentrált.

 

Mi január 21-én hétfőn kezdtük az osztást városunkban, ahol egész nap osztottunk, szitáló esőben és latyakos hideg időben végeztük a vállalt feladatunkat. Minden rászoruló örült az adománynak, aminek tartalma kétféle tészta, édesítőszer és kalcium tartalmú multivitamin.

Minden alkalommal vannak elégedetlenkedő és neheztelő emberek, ezt most is nehéz szívvel éltük meg.

Nagy örömmel fogadtuk a melegebédet, amivel két csapattársunk ajándékozott meg bennünket. Igazán jólesett ebben az embert próbáló időben!

Köszönjük a segítő csapatnak Feri bácsinak, Ferinek és Lacinak, akik nélkül a 18-i. osztást nem is tudtuk volna végrehajtani.

A hétfői segítőinknek, Feri bácsinak, Lacinak, Ferinek, Jánosnak, és a vele érkezett segítőnek, Dávidnak, Leventének és Aninak.

A karitász csapatunk minden tagjának, akik egész napon keresztül szeretettel szolgáltak a rászoruló embertársaikért.

 

Köszönjük, hogy segíthettünk!

Istennek legyen hála!

Sági Ferencné karitász csop.vez.

 

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ

 

Beszámoló a Bicskei Katolikus Egyházközség karitász csoportja 2012. évi munkájáról


Az elmúlt évekhez hasonlóan a 2012. év is tele volt feladatokkal, amit lehetőségeinkhez mérten próbáltunk ellátni a hozzánk forduló rászorulók érdekében.

Január végén találkoztunk, mint minden évben, ahol megbeszéltük az előző év örömeit és gondjait. Ezeken, az alkalmakon tudunk együtt egymással kis időt eltölteni.

 

A plébánián szolgáltunk hétfőnként. Ahol a helyiségünket a nagy igény miatt kinőttük, és igen zsúfolt helyzetben láttuk el heti feladatainkat.

 

 

A februári mínusz 20 fok igen megpróbálta nehézsorsú embertársainkat. Két hétvégén vállaltunk szombat-vasárnapi szolgálatot az önkormányzat által megnyitott ideiglenes melegedőben, majd ezt követően - a karitász helyiségében - egy hétig még elláttuk melegétellel a hozzánk fordulókat. Ebben a munkában a csapat minden tagja részt vett!


Templomi hirdetés felhívása kapcsán, amit országosan a Püspöki Konferencia hirdetett meg, húsvéti élelmiszergyűjtést tartottunk, ahol Imre atya nagyon nagy szeretettel hívta és kérte a segítő híveket.

Az elmúlt évben ezzel tudtunk a legtöbb családnak segíteni.

Itt a Családsegítő Szolgálatot is kértük, hogy segítsen az osztásban!

 

A nagycsütörtöki virrasztásban is részt vettünk, ahol imádkoztunk a segítségre szoruló, és megsegített embertársainkért.


Nagypénteki Isteni Irgalmasság kilenced imaóráin is részt vettünk, amelynek a koronája az Isteni Irgalmasság IV. Országos Konferenciája volt Vácott, ahova egy busznyi zarándoktársunkkal együtt érkeztünk.


Egy jótékonysági gyűjtésben is részt vettünk, ahol izomsorvadásban szenvedő gyermekekért gyűjtöttünk. Ebben a programban az egész csapat egy emberként szolgált.

 

Május is tartogatott meglepetést számunkra: Egy Németországból induló fiatal zarándok talált meg bennünket, aki gyalog indult egy hónappal azelőtt. Szeretettel fogadtuk, elláttuk, Imre atya tudott beszélgetni vele. Akkor tudtuk meg, hogy Tibetbe tart. Várható érkezés ideje 2014-ben lesz. Az új karitászházban szállásoltuk el.

Fiatalember egyetlen gondja volt, hogy a toronyóra minden ütését hallotta.

 

Június 13-án engesztelő zarándokokat fogadtunk templomunkban, akiket meleg vacsorával vártunk.

Az önkormányzat adott szállást, karitászban láttuk vendégül őket. Reggeli után Imre atya áldásával, polgármester úrral gyalogosan kísértük vendégeinket városunk határáig.

 

Szentháromság ünnepe a mi búcsúnapunk.

A szombati program, ami igen színes volt kicsiknek nagyoknak egyaránt, az esti szentmisével zárult.

Csapatunk főzőversenyben vett részt, ahol babgulyást készítettünk. Nagyon jól sikerült napot tudhattunk magunk mögött.

 

Augusztus 4-én nemzeti kegyhelyünkre, Mátraverebély-Szentkútra zarándokoltunk az Irgalmasság jegyében ahol igen szép napot töltöttünk.

 

Augusztus hónap a költözésről szólt. Birtokba vettük az új karitászházat, amelyet az önkarmányzat bocsátott rendelkezésünkre a Hősök tere 4. szám alatt. Az épület meszelését takarítását az önkéntes-segítők és mi karitászosok végeztük.

Egyházmegyei karitász vezetőjét is meghívtam, hogy nézze meg az új házunkat. Krisztina osztozott örömünkben.

 

Beiskolázási segítést kaptunk az Egyházmegyei Karitásztól. Tizenöt gyermeket tudtunk támogatni. Köszönjük!

 

Plébánosunkat, Imre atyát 55. születés- és névnapja alkalmából karitász-tortával leptük meg, amit együtt fogyasztottunk el.

Az év során karitászosaink születés és névnapjáról sem feledkeztünk meg soha!

 

Szent Erzsébet ünnepére készültünk. A templomban 240 db szeretetkenyeret osztottunk, majd hétfőn forró teával, zsíros kenyérrel, ruhaosztással szolgáltunk a hozzánk betérőknek.

 

Egyházmegyei Karitásztól kapott zoknikat is osztottunk. Igen nagy keletje volt! Köszönjük!

 

Adventi vásárban is részt vettünk, és kegytárgyakat is árusítottunk!

 

A 70 év feletti templomba járó testvéreinknek kis szeretetcsomaggal kedveskedtünk karácsony közeledtével.

 

Valamint, templomba járó gondokkal küzdő családoknak segítettünk a karácsonyi készülődésben.

 

Lukácsné Ádám Annamária és barátai december 15-én jótékonysági előadóestet tartottak a karitász megsegítésére. Az adományok a karácsonyi melegebéd felajánlás költségeihez járultak hozzá.

Köszönjük a színvonalas nagyon szép előadást, valamint a jelenlévők szeretetét, amit adományaikkal bizonyítottak!

A meleg ebédet december 22-án, szombaton szolgáltuk fel. Vendégeinket a karitász helyiségében fogadtuk.

A menü báránygulyás, sütemény, kalács, szaloncukor, meleg tea és apró kis ajándék volt.

Akik segítettek: Lukácsné Ádám Annamária, Szent László Iskola, CBA Bicske, a Szári Pékség bicskei mintaboltja, valamint több magánszemély.

 

A Szári Pékség hetente egy alkalommal továbbra is támogatja a hozzánk forduló segítségre várókat!

CBA.-tól tíz kilogramm szaloncukor adományt is kaptunk!

 

Az Idősek Napköziotthonával továbbra is jó a kapcsolatunk, rendszeresen látogatjuk őket!

 

Imre atya kérésére az elmúlt évben hat alkalommal mentünk be segíteni a plébániára!

 

2012. évben EU-s élelmiszert érkezés hiánya miatt nem osztottunk.

 

Minden hónap második keddjén gyűlést tartunk, ahol az elmúlt hónap eseményeit valamint a ránk váró közeli feladatokat beszéljük meg.

 

Időközben két új taggal bővült csapatunk, Smigura Jánosné és Herczog Gyuláné személyében. Isten hozta őket nálunk!

 

Az újév első szentmiséjén Imre atya dicséretben részesítette a Karitászban szolgáló tagokat!

 

 

                                                 Istennek legyen hála!

Bicske, 2013. január  8.


Sági Ferencné

karitász vezető
scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ


Melegebédet osztottunk a Karitász épületében 2012. december 22-én


Nagy szeretettel készülődtünk.

A menü a következő volt.

Báránygulyás + Sütemény, kalács, szaloncukor, kis karácsonyi ajándék

Befűtöttünk vendégeink fogadására, ahova szép számmal érkeztek a hétfői napokon hozzánk forduló szükségben szenvedő embertársaink.

Volt olyan vendégünk, aki a Karácsonyi ünnepeket új otthonában jobb lakáskörülmények között tölti. Osztoztunk örömében nagyon jó egészséget kívánva!

Olyan vendégünk is volt, aki egyedül jött, mert a párja ágyban fekvő, és neki is szeretett volna vinni ebédet. Természetesen nem utasítottuk el kérését.

Volt olyan embertársunk is, aki előző nap hagyta el a kórházat, mint régi kliensünket szeretettel érdeklődtünk egészségi állapota felől.

Imre atya is meglátogatott bennünket és beszélgetett a hozzánk fordulókkal.

Nagy öröm volt számunkra, hogy adhattunk, és öröm volt a betérő vendégeink arcán.

     
     

 

Akiknek köszönhetjük:

- Lukácsné Ádám Annamária és barátai

- Szent László Iskola Bicske

- Fehér Ablak KFT

- CBA Bicske

- Szári Pékség Szár

- Hillebrand házaspárnak akik apró ajándékkal kedveskedtek.

- Valamint mindazoknak akik, bármilyen aprósággal hozzájárultak, hogy mosolyogni lássák a nehézsorsú embertársukat!

Köszönöm a szolgáló Karitászosok nevében.

Köszönjük, hogy segíthettünk.

Sági Ferencné

karitász csop. vez.

 

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ


Szeretettel szolgáltak, hogy segíthessünk

 

2012. december 15-én, szombaton jótékonysági-esten vettünk részt a bicskei római katolikus templomban.

Az előadók: Lukácsné Ádám Annamária, a Melódia Kamarakórus, Sulyokné Guba Judit, Baksay Ildikó és barátaik.

Az est háziasszonya szerepét Zsohár Melinda töltötte be.

(Nevezettek megbecsült tisztségeit azért nem írjuk le, mert szigorúan magánemberként tették, amit tettek.)

A jótékonysági est bevételét, 59.170.Ft-ot, a karácsonyi melegétel-osztáshoz ajánlották fel!

Igazán színvonalas színes programban volt részünk.


A felvételt a Bicskei Városi Televízió készítette. (Köszönjük.)

 

 

Az adományból 2012. december 22-én, szombaton karácsonyi melegebédet készítünk és osztunk szét a helyi Római Katolikus Plébánia közösségi helyiségében.

 

Köszönjük, hogy ezzel is segíthetünk!

 

Sági Ferencné

karitász csop.vez.scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ

 

A segítő szeretet volt velünk

 

Szolidaritási nap volt Bicskén 2012. április 21-én.

Helyszín: Kossuth tér és környéke

A NAP üzenete: Nem vagyunk egyedül!

Gyűjtést rendeztünk DMD és SMA izombeteg gyerekek gondozó központjának létrehozására.

Egész nap fergeteges program várta a mozgást kedvelő gyermekeket és felnőtteket. A pici pénzekből összeadott adományokat különböző felajánlások tették színesebbé. A zsíros kenyértől a fűszernövényeken, a háziszappanokon át a kávéig mindenki felajánlotta a napi bevételét. Az együttesek is szeretetből szórakoztatták a jelenlévőket.

A Karitász csapat tagjai egész napon át az adományok gyűjtésével foglalatoskodtak, kávéval és teával kínálták az adományozókat. A késő este összeszámoltuk az egész nap hozzánk került adományokat, amely 197.000 forintot tett ki. Ezt átadtunk az izombetegeket segítő alapítvány képviselőinek!

A Katolikus Egyházközség Karitász Szervezete – Bicske.

Néhány fényképet is készítettünk:

A vártán A pénztárnál - kávéval Árubőség
A stáb (eslő változat) A stáb (második változat) Ügyeletben

KÖSZÖNJÜK,

KEDVES

ÖNKÉNTES

KARITÁSZ

MUNKATÁRSAK!

A nap vége felé Elégedett mosoly

 

scroll back to top
 

 

BICSKEI KARITÁSZ

 

December 8-án befutott a 2011. évi második EU-s élelmiszer segéllyel megrakott kamion, ami most lisztből és tollhegy tésztából állt, összesen 13 tonna.

 

 

 

 

 


Bicskén 4 tonna élelmiszer került kiosztásra 218 család részére.
 
Az osztóponton öt település - Alcsútdoboz, Bicske, Csabdi, Felcsút, Mány -.képviselői jöttek az adományért.
scroll back to top
 

 

BICSKEI KARITÁSZ

 

Kenyérosztás a Védőszent ünnepén

 

Árpád-házi Szent Erzsébet a Karitász védőszentje!
Kenyérosztással emlékeztünk Szent Erzsébet ünnepnapján szentünkre. A megáldott kenyér mellé, lelki útravalót is adtunk felajánlásból, amit köszönünk szépen!


Mindenki kapott a szeretet-kenyérből, aki részt vett a szentmisén.


Hétfői Karitász napunkon, a ruha mellett zsíros kenyeret hagymával, paprikával és meleg teával kínáltunk a hozzánk betérőknek!


Ezeknek a hétfői alkalmaknak különleges hangulata van.

 

 

Bárki betér hozzánk ezen az ünnepen, először csodálkozik, hogy terítve van, majd elfogadja a felkínált szeretetet...
  


 

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ

Sági Ferencné:

A Bicskei Katolikus Karitász az Önzetlenség Napján

 

Bicske város első Önzetlenség Napján délelőtt 10 órától, este 23 óráig szolgáltunk.
Két órás időközönként váltottuk egymást. Két csapattagunk más minősítésben vett részt az egész napos programban
Csellózott: Száraz Márta
Tájképet festett: Néma Pálné
Gyűjtésben résztvevők: Sági Ferencné, Simon Márta, Földesi Ilona, Szarka Istvánné, Székely Gyuláné, Balázs Józsefné, Komon Lászlóné, Szopkó Istvánné
Az egész napos gyűjtés eredménye közel egymillió forint lett, amelyet Hetlinger Ákos lábprotézis készítésére ajánlottak fel Bicske város lakói!
Ákos húsz éves fiatal, aki betegség miatt került nehéz helyzetbe. Korábban sportolt, ezzel a protézis lehetőséggel teljesebbé próbáljuk tenni életét!
Jó volt látni a város „mindenki egyért" akaratát.

A gyűjtésről készült felvételek megtekintése miatt kattintson a "Bővebben..." linkre!

scroll back to top
Bővebben...
 

BICSKEI KARITÁSZ

Sági Ferencné:

EU-s élelmiszer-osztás - 2011

 

A Karitász bicskei csoportja már ötödik éve részt vesz az EU-s élelmiszer programban.

2011. évben egy hónappal később érkezett az első élelmiszerszállítmány a korábban megszokottnál. Ez azt jelentette, hogy július 13-án a legnagyobb melegben vártuk a kamiont az osztóponton. Az idei első szállítmány tartalma: orsótészta, vaníliás italpor, mézes puszedli, C. vitamin. A városunkban kiosztásra került  3,7 t élelmiszer. Nagyon sokat segített a géppel való rakodás, amit minden alkalommal ingyen és bérmentve, „szeretetből” kapunk! Az osztópontról való szállítást is ajándékba kapjuk. E nélkül a segítség nélkül lehetetlen lenne az élelmiszer átrakása a többi, környékbeli karitászszervezet felé, valamint a városban való szétosztás is.

Az osztáson megtisztelt bennünket a plébánosunk, Imre atya, aki az egész előkészületek alatt segített bennünket. Az idei évben először nem vittük ki az élelmiszert, mert úgy gondoltuk, nem tudnánk már bevállalni az egészségünk valamint a szabadságok miatt. Imre atya támogatta törekvésünket, utólag belátjuk, hogy sokkal sikeresebb volt az osztás, mint korábban bármikor. A másik nagy gondunk az osztóhelyiség hiánya volt, amit a Kisebbségi Önkormányzat bocsátott rendelkezésünkre erre az alkalomra.

Minden segítőnek köszönjük a munkáját, amivel hozzájárult a városunkban élő nehézsorsú családok segítéséhez.

 Az osztóponton valamint a városban történő kiosztáson készült felvételek magukért beszélnek.


Az eseményről szóló fotókat a GALÉRIÁNKBAN nézheti meg. Kattintson a fenti IDE!

 


 

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ

Karácsonyi történet - 2008

Lejegyezte: Sági Ferencné

 

December 24.-én délután melegétel-osztás alkalmából fogadtuk a rászorulókat a „Marcsi” kifőzdében.

A bejárati ajtó előtt egy fiatalember tanácstalanul nézett be a kifőzdébe. Az ajtó nyitva, invitálom befelé. Annyit mondott, vár valakit. Kis idő elteltével, még mindig ott van, és befelé nézeget. Hívom, nem jön, ő hívott, menjek ki, szégyelli magát, igazából nem rászoruló. Az ajtóban állva beszélgettünk, majd kértem jöjjön be, mert hideg van, és fázom. Hosszas kérésemre jött be, és egy távoli asztal mellé ültettem, beszélgettünk. Elmondta, a mi kis városunkban dolgozik, egy másik városkában lakik, a családjában problémák adódtak, nem utazott haza - könnyek között beszélt. Majd meleg étellel kínáltam, hiszen ezért voltunk ott.

Már elfogadta az ételt, és egyfolytában beszélt. Végig ott ültem mellette, és hallgattam, majd megköszönte, hogy vele voltam, azt mondta, ez a legszebb karácsonya. Nem is hitte volna, hogy egy ismeretlen városban segítenek a magányában. Vacsorát csomagoltunk, és meghívtam a másnap délelőtti szentmisére, ahova ételt és gyertyát ígértem.

Karácsony szent ünnepén, a megbeszélt helyen vártam. Nem igazán emlékeztem az arcára, a keresztnevét tudtam, vajon meg fogom-e ismerni?

Vajon eljön-e?

Eljött. Rögtön tudtam, hogy őt várom, ő is megismert. Bementünk szentmisére, a meglepő az volt, hogy azt mondta, nem katolikus, de tudott viselkedni katolikusként. Szentmise végén átadtam a számára készített csomagot, amiben egy kis karácsonyi lelkitáplálék is volt. Kívántam: ez a karácsony mutassa meg számára a lelki békét, és találja meg a hazavezető utat. Elbúcsúztunk, további szép ünnepet…

 

A 2008. évi karácsony volt a lelkemnek a legszebb, hiszen azokért dolgoztam, akikért vállaltam a karitász szolgálatot.

Ami számomra a legfontosabb volt, hogy a „helyemen”voltam.

 

Istennek legyen hála!

scroll back to top
 

BICSKEI KARITÁSZ

 A Bicskei és Csabdi Karitász tagjai Lengyelországban 2008-ban

Fényképes beszámoló


Kattintson a "Bővebben..." linkre


 

scroll back to top
Bővebben...
 

 

BICSKEI KARITÁSZ

Sági Ferencné:

Hogyan indultunk?

 

2005 májusában plébánosunktól, Tóth Tamás atyától megbízást kaptam a bicskei karitász vezetésére. Ugyanakkor felkért, hogy az alkalmas embereket keressek, és szervezzem meg a bicskei csapatot. Szeptember elején alakultunk.

 

Az alakuló csapat: Sági Ferencné vezető, id.Pálffy Károly helyettes vezető, Balázs Józsefné pénztáros, Szpodnyiné Tóth Ildikó idősek felelőse, Néma Pálné, Székely Gyuláné élelmiszerfelelős, Földesi Ilona, Takács Zita nyomtatások, egyebek, Komon Lászlóné ifjúság felelőse, Kováts Mária, Pajor György gépkocsis szolgálat, Pfeifer János egyéb szolgálat.

 

scroll back to top
Bővebben...