Get the Flash Player to see this player.

time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module


Találtam... - Megosztom...

Ez tulajdonképpen az olvasók oldala. (A Fórum mellett.)

Úgy interaktív, hogy ha bárki talál valami érdekeset, szépet, vagy éppen riasztót, beküldheti a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre, és mi közzéteszzük, hogy mások is épüljenek belőle.

Azt kérjük, hogy a levél "tárgy" rovatába a menüpont nevét (Találtam... - Megosztom...) szavakat írjuk be.

A fájlformátum - a .pps-en és a .ppt-n kívül - szinte bármi lehet.

Nagyon várjuk a küldeményeket.
Lourdesi videók

 A videókat Iványi Ferenc készítette az egyházközség 2015. április 23. és 28. között lezajlott Lourdes-i zarándoklatán.

 

 

 

 

 

 

 

scroll back to top
 

Egy kis gondolatébresztőnek küldöm így advent előtt, Fekete István Roráte c. novelláját szövegként és mellékletként. Arra gondoltam ha kitenné atya a honlapra ott többen megtudják hallgatni, vagy többen eltudják olvasni. 

Az adventi várakozást talán a rorate (roráte, roráté) mise lényegíti át térré és idővé. Ez a mise adja át a hívő embernek az advent igazi, szakrális ízét. Az „angyali mise” vagy „aranyos mise”, amiért télen, hidegben hajnalban kell kelni, elcsoszogni hajnali metsző, csontot hasogató hidegben elcsoszogni a templomba – ahol aztán a hívek a hajnali sötétben, gyertyák libbenő tünékeny lángja mellett várják a napfényt, a decemberi virradatot - a Messiást, mint hajdan a próféták. Angyali misének is nevezik, mert az angyali üdvözlet nyilvános elmondásával fejeződik be, másrészt mert Mária evangéliumát és Gábriel arkangyal köszöntését foglalja magába.

Ajánlom mindenkinek :) szeretettel! Ildikó


Fekete István 

Roráte

Olyanok ilyenkor a csillagok, mint az álmos gyerek szeme. Kicsit hunyorognak, és még nem tudják: sírásra vagy nevetésre nyíljanak-e, vagy aludjanak tovább. Hát, csak pislognak.

Enyhe az idő, a szél csak a kerítések mellett lézeng, ámbár elég hűvösen. Az ablakok néhol nézik már a hajnalt, néhol nem, és a csizmák nem kopognak a gyalogjárón, inkább csak cuppognak. 

Néhol egy halk szó, néhol az se. Néhol csak árnyak járnak, néhol kis lámpások imbolyognak, és mutatják, hova kell lépni, ámbár hiszen sár van mindenütt.

Az ég még sötét, s a nappal ágyát csak hinni lehet a keleti égen, s ez elég. Egyébként nem gondol rá senki, mert a búzák kikeltek már, a krumpli a veremben, s a jószág betelelt.

Ajtó nem csattanik, kiáltás nincs, a tegnap gondja, mintha aludna, a mai még nem ébredt fel, s a falu csak tiszta önmagát viszi hajnali misére.

A külső mozgás befolyik a templomba, s megnyugszik. Suttog még egy kicsit, vár, s amikor már a gyertyák lángja is megnyúlik a várakozástól, felkiált az időtlen vágy: „Harmatozzatok, égi Magasok...”

Mise végére egészen bemelegedett a templom, majdnem otthonos lett, legalábbis így érezte ezt Baka Máté az alszegből, de így érezte Hosszú Illés is – ugyanonnan –, bár ha tudták volna, hogy most egy véleményen vannak, hát inkább nem érezték volna. Nagy harag volt ugyanis a két öreg között, kitartó, régi harag, aminek már formája sem volt, nem is emlékeztek, hogy ló volt-e az oka vagy asszony, mindenesetre ragaszkodtak hozzá, mint beteg szilva a fához.

És most bóbiskolva várják, hogy kiürüljön a templom. Az ajtóban még mozgás van, hát csak ülnek, sőt Illés a lábát is kinyújtja, mert úgy kényelmesebb. Illés nem szereti a tolongást, de amúgy is ráér. Fél szemmel odasandít Mátéra, hogy mozdul-e már, de Máté nem mozdul... Amilyen konok ember volt világéletében – gondolja Illés –, azt akarja, hogy én menjek előbb, de abból nem eszel, pedig már a gyertyákat is eloltogatta a dékány, azaz a harangozó, szóval a sekrestyés.

Azután: csend.

Illés gondol erre, gondol arra, állát belesüllyeszti a meleg nyakravalóba, és szeme szép lassan lecsukódik.

– Nem! – ijedt meg. – Ezt igazán nem szabad – és Mátéra néz, aki – úgy látszik – elaludt.

– Ez hát el, a híres – mosolyodik el –, pedig három hónappal fiatalabb. Nem nagy idő, az igaz, de mégiscsak fiatalabb. Aztán milyen sárga a füle... akár a halotté...

– Jóságos Isten, csak nem lett vele valami?!...

Harag ide, harag oda – a rothadt szilva is lepottyanik egyszer a fáról –, csendesen odamegy, és kicsit borzongva megérinti Máté vállát:

– Hallod-e, Máté?

Máté felhorkan:

– No! – és néz Illésre, mint a csodára. – Te vagy az, Illés?

– Én hát, mondom, megnézlek, mert olyanformán ültél...

És nézi egymást a két öreg.

A templomban meleg csend, a kőszentek mosolyognak.

– Kicsit megszédültem – hazudja Máté, de áhítattal, mert tele van a szíve, és szereti most Illést így közel látni – már elmúlott.

– Na hál’ Istennek, hát akkor menjünk. – És egymás mellett kicsoszognak a templomból.

 

– Mi volt ez, Szentatyám? – néz fel az egyik pufók angyal Szent Péterre, amikor az ajtó becsukódott. – Olyan meleg lett a szívem egyszerre. 

– Két ember kibékült – mondja a főszent, és melegen sóhajt.

– Csoda! – suttog a kis angyal.

– Hát bizony, a mai világban...

– És most mit csinálnak?

– Nézz utánuk, fiam. 

A két öreg már Illés háza elé ért. Az utca üres, a kémények lágy selymet füstölnek a reggelnek, s a kertekben puhán békét álmodnak a fák.

– Gyere be, Máté, régen voltál nálunk – mondja Illés –, lángost sütött a lányom...

A kis angyal kérdőn néz a főszentre:

– Mi az a lángos, Szentatyám?

A toronyban ekkor ütött hetet az óra, s ettől a földi hangtól megmerevedtek újra a szobrok, de a mosolygás mintha ott maradt volna az arcukon. 


A novella videóban is látható a honlapon.


scroll back to top
 

5 tanács, amit ne tegyél, amikor a Jehova tanúival beszélsz


Szombat délután van, intézed a háztartási ügyeket. Észreveszed, ahogy kimész az ajtón, hogy két ember jön az utcán. Mivel nem számítasz senki érkezésére, próbálsz úgy tenni, hogy ne lássanak. A két személy befordul a bejáródra. Szépen vannak öltözve, és ami később majd kiderül, meg vannak pakolva az Őrtorony Társaság kiadványaival, ami a Jehova tanúinak a szülőszervezete.

Az elméd bár telve van a szennyes ruhák, a kifizetetlen számlák és a porszívózás evilági gondolataival, hamarosan azonban egy sokkal magasabb gépen fogsz szállni – egy párbeszédet fogsz folytatni az erőszakról, arról, hogy minden állami szervezet az ördög kezében van vagy az eljövendő földi paradicsomról. Ha te is olyan vagy, mint a legtöbb ember, kevéssé érzed magad felkészültnek, hogy megoldd az emberiség bajait az ajtód küszöbén. Tehát inkább úgy döntesz, hogy eljátszod, hogy nem vagy otthon. Túl késő – észrevettek. Veszel egy mély levegőt, és kelletlenül ajtót nyitsz...

scroll back to top
Bővebben...
 

A MIEINK AZ ITÁLIAI SZENT HELYEKEN ÉS RÓMÁBAN

 

Iványi Ferenc remek összeállítást készített a bicskei és környékbeli hívek olaszországi útjáról, a szentté avatási zarándoklatról.

Hadd ajánljam tisztelettel mindenki figyelmébe az alábbi videókat.

Köszönet érte az alkotónak.

 

 1. rész

 

 2. rész

 

 3. rész

 

 4. rész

 

scroll back to top
 

Boldog II. János Pál és XXIII. János pápák szentté avatása

 

 


Ha erre a linkre kattint, és kikeresi az április 27-ei Híradót, akkor láthatja a zarándokainkkal készült rövid interjút is: http://www.mediaklikk.hu/musor/hirado/


 A Magyar Köztelevízió felvételei

 

scroll back to top
 

Kedves Testvérek!

 

2014. április 6-án újabb négy évre dől el Magyarország és a jelenlegi országhatáron kívülre szorult magyar nemzettársaink sorsa. Országgyűlési választásokra kerül sor. Egyházunknak markáns véleménye és mondanivalója van arról, hogy ilyenkor mi a keresztény ember kötelessége, milyen hozzáállást kíván tőle az Evangélium szelleme.

Kérem, kattintson ide, hogy megismerje, hogy mi ez, és miért kell elmennünk valamennyiünknek, és szavazatunkkal kifejezni véleményünket.

 

 

 

scroll back to top
 

Gyermekrajz-pályázat


A Székesfehérvári Egyházmegye fenntartásában működő Szent István Művelődési Ház a 2014. évi Katolikus Könyvnapok című rendezvényéhez kapcsolódóan gyermekrajz-pályázatot hirdet az alábbi témakörben:

"Legkedvesebb bibliai történetem"


A pályázatot három kategóriában hirdetjük meg:

- óvodás egyéni kategória
- kisiskolás egyéni kategória (1-4. osztály)
- felső tagozatos egyéni kategória (5-8. osztály)


A teljes pályázati kiírást ide kattintva találod meg.

scroll back to top
 

Wass Albert: A patkányok honfoglalása

 

Szentegyedi és czegei gróf Wass Albert (Válaszút, 1908. január 8. – Astor, Florida, 1998. február 17.) erdélyi magyar író és költő.

Magyarországon csak halála után fedezték fel Wass Albertet mint az erdélyi magyar irodalom nagy alakját. Ő a magyar irodalom ellentmondásos figurája, a hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást sem venne róla, miközben vannak, akik a legnagyobbak között emlegetik, és masszív, politikai felhangoktól sem mentes kultusz alakult ki körülötte mind Erdélyben, mind Magyarországon. Wass Albert 1944-től Németországban, majd 1952-től haláláig az Amerikai Egyesült Államokban élt. Nicolae Ceaușescu elnökségének éveiben Romániában betiltották a könyveit, Műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban itt szinte ismeretlen volt.

Irodalmi munkásságának kritikai feldolgozása ma is folyik. Népszerűsége az 1990-es évek végétől az erdélyi olvasók mellett a magyarországi olvasóközönség körében is folyamatosan növekszik. 2005-ben A Nagy Könyv című magyarországi felmérésben az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult.

A patkányok honfoglalása című meséjét sokan ma is aktuálisnak tartják.

 

scroll back to top
 

Rendhagyó honosítási kérelem

 

Egy erdélyi magyar nemzettársunk ezt a kérelmet adta be a hivatalhoz:

 

      

Mély álomból lassan felébred a nemzet,
Vezetőink ezért nagyon sokat tesznek!
Egyszer, majd egy napon feleszmél a világ,
Hogy kinek jár a tövis kinek a virág!?

Alulírott magyar állampolgárságot kérek.
Nem vagyok szerb, román sem német,
Itt Erdély szívében, Marosvásárhelyen élek
Itt ahol nap mint nap fogy a magyar lélek.

Vár reánk a szép, nagy, közös Európa;
Határait védjük évszázadok óta!
Nyugodtan élhettek benne a nemzetek;
Megvédték őket vitéz magyar kezek!

Valamikor régen, amikor születtem
Magyarország volt a szülőhazám nékem.
Mások döntötték el hovatartozásom
Egy Párizs melletti béketárgyaláson.

Te szép Erdély ország, mikor leszel szabad?
El kéne már űzni a kakukkmadarakat!!!
Te aki egykor sasok fészke voltál
Ily szomorú sorsra miért is jutottál?

Átjöttek a hegyen sunyi, szolga népek,
Kik a magyar földön piócaként éltek,
S amikor legutóbb csatát vesztettünk
Áruló férgekként fordultak ellenünk!

Te vagy a magyarok igazi bölcsője,
A magyar nemzetnek voltál megmentője!
Elkerült minket a török veszedelem,
Itt mindig magyar volt minden fejedelem!

Így került szép hazám tolvajok kezébe,
Az árulóknak ez lett búsás fizetése!!
Szeretnének minket ma is kiirtani!
Mert az ellopott javakat vissza kéne adni!

Nem kedvezett nekünk a huszadik század,
Elorozták tőlünk gyönyörű hazánkat!
Egy kakukknemzetség sunyi, lusta népe
Árulásért kapta hazámat cserébe!!

Remélem és hiszem, fordul majd a világ!?
Fog még nyílni nekünk sok-sok színes virág!
Nem lehet, hogy a Sors mindig verjen minket,
S állandóan nyaljuk vérző sebeinket!

Lett is üldözése itt a magyar szónak,
Sokan letagadták, hogy magyarok voltak.
Mások meg elmentek új hazát keresni,
Idegen hazában sorsunkat siratni.

Százszor megfizettük a reánk rótt adót,
Amit a balsors vállainkra rakott!
Nem voltunk nem leszünk szolganemzet soha!
Eljött az idő végre: mostan vagy soha!

Én aki maradtam nagyon szépen kérem!
Magyar állampolgárságom adják vissza nékem!
Ígérem az leszek aki eddig voltam,
Én magyar maradok - itt az ősi honban!!

Párvy Tamás

 

scroll back to top
 

Hasznos pályázati lehetőségek a jövő évre

 

Szokatlan módon, de mégis azért került fel ez a honlapunkra ez a "gyűjtemény", mert talán nem mindenki tájékozódik ezen a téren. Mi pedig segíteni szeretnénk híveinknek.


A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány pályázatot hirdet a következő évre a nyugdíjasok, a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők részére.

Az alábbi linkekre kattintva nézhetjük meg a kiírásokat.

Sok sikert kívánunk!

 

Pályázati felhívás nyugdíjas pályázók számára 2014.

http://palyazatmenedzser.hu/wp-content/uploads/2013/12/Nyugdijas_szocialis_kiiras_2014.pdf

Pályázati felhívás nagycsaládos pályázók számára 2014.

http://palyazatmenedzser.hu/wp-content/uploads/2013/12/Nagycsalados_Palyazati_kiiras_-_2014.pdf

Pályázati felhívás fogyatékossággal élő pályázók számára 2014.

http://palyazatmenedzser.hu/wp-content/uploads/2013/12/Fogyatekossaggal_elok_szocialis_kiiras_2014.pdf

Pályázati felhívás Fürdőbelépő nyugdíjasok részére Erzsébet Kártyán 2014.

http://palyazatmenedzser.hu/wp-content/uploads/2013/12/Nyugdijas_furdo_palyazat_2014.pdf

 

 

scroll back to top
 

Ég és Föld között

 

Ritkán esik meg egy plébános életében, hogy saját kezével érintheti meg temploma keresztjét. Erről számolok be néhány fényképpel.

A pap és a kántor már ott volt. A hívek hiányoztak. :)

 

 

scroll back to top
 

Egyházmegyei Családi Találkozó Sárbogárdon

 

Az egyházmegyei családiroda munkatársai szeretnék, ha az egyházmegye egy-egy lelkipásztori körzetében a keresztény családok megismerkednének egymással és eltöltenének egy tartalmas, maradandó élményt nyújtó napot egymással.  Olyan találkozókra hívnak kicsiket és nagyokat egyaránt, amelyeken imádságban, lelki feltöltődésben, de vidám, önfeledt játékban is együtt lehetnek a családtagok. A találkozók egyik célja, hogy meghirdessék a Családok Imaláncát, amellyel szeretnék behálózni az egész egyházmegyét, és a Fehérváron együtt tisztelt magyar szent család oltalmába helyezzenek minden családot, akik bekapcsolódnak az imaközösségbe.

 

Június 16-án, vasárnap Sárbogárdon kerül sor erre a találkozóra.

A plakát itt tekinthető meg, illetve letölthető.

 

 

scroll back to top
 

Egyházmegyei családtábor

 

Közeledik a nyár, és a TÁBOR!! Idén szintén megrendezzük az Egyházmegyei Családtábort 2013. augusztus 5-10. között Balatongyörökön. (www.gyorokiifitabor.hu)

Olyan családokat várunk, akik aktívan részt vesznek, vagy a jövőben részt szeretnének venni plébániájuk, pasztorális körzetük családokkal foglalkozó feladataiban.

A teljes felhívás megtekintéséhez kattintson a képre: 


scroll back to top
 

FERENC PÁPA

NAGYON EGYSZERŰ VEZETŐT AJÁNL NEKÜNK AZ IMÁDSÁGBAN.

MONDJUNK EGY IMÁT MINDEN UJJUNKRA!


Kattints a kézre!scroll back to top
 

Erre sem számítottak

 

Egyik paptársam osztotta meg ezt a videót a facebook-on ezzal a megjegyzéssel:

Vajon lelövik vagy a svájci gárda talál valami megoldást a rögtönzött közvetlenségre?

 

2013. március 17-én a római Szent Anna templomban tartott vasárnapi szentmisét a pápa. Ezt követően "szokása szerint" üdvözölte a híveket, néhány szót váltott velük, és sétált egyet Róma utcáin.
Nem lennék se svájci gárdista, se biztonsági őr a Vatikánban.

 

 

 

 

 

 

V.I.

scroll back to top
 

Ima a magyarért – 2013. március

 

Urunk, Istenünk! 165 évvel ezelőtt adtál egy olyan lehetőséget a magyarságnak, amilyet csak ritkán tapasztalhatunk meg. Megadtad, hogy a Te szent Nevedben vívhassa ki édes magyar hazájának a szabadságot, a függetlenséget, hogy lerázhassa az idegenszívű uralmat, ami régtől fogva része volt mindennapjainak, családjai életének, amikor az idegen zsarnokság beköltözött a becsületben élni akaró lelkek mindennapjaiba.

Uram, tudjuk, hogy a legnagyobb megpróbáltatás soha nem akkor éri nemzetünket, amikor külső ellenség támadja meg, hanem amikor magyarul beszélő, de idegen érdekeket kiszolgáló honfitársainkkal kell hadakoznunk. Hiszen az ő árulásuk nemcsak vérünket ontja, hanem fáj is nekünk, magyaroknak, fáj is a hiteles keresztény családoknak, fáj is az igazságban bízóknak, fáj is a Benned hívőknek.

Urunk, Istenünk! Ma sincs másképpen, mint 165 évvel ezelőtt volt. A külső ellenséggel ma is meg kell küzdenünk. Most nem osztrákoknak hívják őket, hanem Európai uniós szocialista, liberális, zöld és kommunista képviselőknek, hivatalnokoknak és újságíró csatlósaiknak. Ma ők azok, akik el akarják tiporni a magyar családokat, akik ellen az életben maradásért, hazánk szabadságáért és önrendelkezésünkért küzdünk. Ők ma nem az oroszokat hívják segítségül, mint ahogy a ’48-as forradalomban és szabadságharcban tették volna, hanem a bankjaikat, tőzsdéiket, amelyek ugyanúgy gyilkolnak és fosztogatnak, mint az oroszok tették a szabadságharc alatt is, és a történelemben oly sokszor.

Jézusunk, amikor itt jártál a Földön, Te is érezted az idegen uralmat, hiszen Téged is egy Pilátus nevű, saját birodalma érdekét szem előtt tartó bérenc ítélt halálra. De ennek volt köszönhető, hogy megváltott és büszke emberek lettünk. Te ezt a harcot népedért, az Egyházért vállaltad, és hatalmas szívvel vívtad meg.

scroll back to top
Bővebben...
 

Ha Chaplin ma élne, megirigyelné a látottakat

 

Az emlékezetes Modern idők c. filmjét juttatja eszükbe az alábbi jelenetsor.

Kéretik, hogy a Négy Mancs nevű biznisz költözzönk kicsit ki a Távol-Keletre, és hagyjon békét a magyar gazdáknak a libatöméses és tyúkketreces aggodalmaival!

 

 

 

 V.I.

 

scroll back to top
 

Nagyböjti gondolatok és jócselekedetek

 

Amikor megvalljuk hitünket, a „Hiszek” vagy „Hiszünk” szóval kezdjük. Mielőtt bemutatnánk az Egyház hitét – amint azt a Hiszekegyben megvalljuk, a liturgiában ünnepeljük, a parancsok megtartásában és az imádságban megéljük –, föltesszük magunknak a kérdést: mit jelent „hinni”. A hit az ember válasza Istennek, aki kinyilatkoztatja és neki ajándékozza önmagát, és nagyon bőséges világosságot ad az élete végső értelmét kereső embernek.

(Katolikus Egyház Katekizmusa 26.)


A táblázat elérhető, ha a IDE kattint.scroll back to top
 

Szent Bálint-nap


Szent Bálint keresztény mártír volt az ókori Rómában. A lelkibetegek, az epilepsziától szenvedők és a szerelmesek védőszentje. A római katolikus naptár szerint 1969-ig ünnepét február 14-én tartották, amikor kivették a külön napon ünnepelt szentek sorából, hogy helyet adjon a történelmileg bizonyítható szaloniki születésű szent testvérpár, Szent Cirill és Szent Metód liturgikus ünnepének. Ez a nap azonban ma is Bálint névnapja is.

- Mivel Bálint az epilepsziások védőszentje is. A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997-ben hirdette meg Szent Bálint napjára az epilepsziások világnapját.

- Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területén Valentin Ház néven hoztak létre rehabilitációs és foglalkoztató központot.

Szent Bálint napján tartják főleg az angolszász országokban a Bálint-nap (angolul Valentine's Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol név közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen (amelynek vallási eredete az idegen elnevezés elterjedése miatt Magyarországon elhomályosult) a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.

A szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod”, ami egyébként egy közhasználatú aláírás forma volt. Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb indoklása. A legenda szerint a püspök a házasságra készülőket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. A vallásos, az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak, mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre. A római katolikus naptárnak az 1970-es évi reformjakor, amikor a csupán legendákban élő szentek tiszteletét Mindenszentek ünnepére helyezték, e szent és emléknapja az előírt egyházi napi liturgiából kikerült.

Ennek a napnak a népszerűsége a virágkereskedéseknek és különösen az ezt kiszolgáló reklámoknak és az üzleti világ érdekeinek köszönhetően megnövekedett. A napot átszövi sok, a magyar néptől idegen angolszász, amerikai szokás. Ugyanúgy, mint az 1990-es években kritika nélkül importált Halloween, ami szintén az üzleti világ által gerjesztett liberális teher a keresztény kultúrnépek számára. Meggyőződésünk szerint nem feltétlenül követendő annak az országnak a gyökértelen és kusza szokásrendszere, amelynek a történelme a rabszolgatartás 1846-ig történő fenntartásával, és az őslakosság (indiánok) kiirtásával együtt is csupán 236 évre nyúlik vissza. Ám a Szent Bálinthoz kapcsolódó keresztény hagyománynak, megtisztítva a szabadelvű műveletlenségtől és szándékos félrevezetéstől, lenne helye hazánkban is.

(A Wikipédia felhasználásával)

Imre atya


scroll back to top
 

Segítség rákbetegeknek

 

Sajnos a betegség nem válogat. Ezt a plakátot találtuk, és szeretnénk megosztani a tartalmát azokkal, akik nehéz betegségük idejét töltik. (Kérem, kattintson a képre. Ha nem jól látja, akkor kattintson ide.)

 

Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy bármilyen betegséggel küzdő embertársunk gyógyulását a lelki egészség és harmónia nagyban elősegíti.

A Szentírás tanúsága szerint sokan kerestek gyógyulást Jézusnál, aki nemcsak a testi betegségből, hanem a lelki tehertől is megszabadította az Őt követőket. Bárkit szeretettel és szívesen fogadok a plébánián, ha megosztaná gondjait és félelmeit.

Ezért (is) vagyok!

 

Imre atya

 

scroll back to top
 

Víz a kosárban

A történet egy öregemberről szól, aki Kentucky hegyei közt élt fiatal unokájával.
Minden reggel a nagyapa korán kint ült a konyhában, és olvasta régi, megviselt Bibliáját.

Az unokája, aki ugyanolyan szeretett volna lenni, mint ő, mindenben utánozni igyekezett a nagyapját. Egyik nap megkérdezte, "Papa, én is próbálom olvasni a Bibliát úgy, mint te, de nem értem azt, és amit értek, azt is elfelejtem, amint becsukom. Mire jó a bibliaolvasás?"
A nagyapa, aki közben szenet tett a tűzre, csendesen odafordult hozzá, és azt mondta: "Fogd meg ezt a szenes kosarat, menj le a folyóhoz, és hozz egy kosár vizet!" A fiú úgy tett, ahogy mondták neki, bár az összes víz kicsurgott a kosárból, mielőtt visszaért volna a házhoz.
A nagyapa nevetett, és azt mondta, "A következő alkalommal egy kicsit jobban szedd a lábad!", és visszaküldte azzal, hogy próbálja újra. Ezúttal a fiú gyorsan futott, de a kosár csak üres volt, mire hazaért. A szuszból kifogyva mondta nagyapjának, hogy lehetetlen a kosárban vizet hozni, és elindult, hogy vödröt kerítsen a kosár helyett. Az öregember ezt mondta, "Nem akarom, hogy vödörrel hozd a vizet; én egy kosár vizet kérek. Meg tudod te azt csinálni, csak nem igyekszel eléggé", ezzel el is indult, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy megnézi, hogyan sikerül a következő forduló. Bár a fiú tudta, hogy lehetetlen, most már csak azért törte magát, hogy lássa a nagyapja az igyekezetét. Megmerítette a kosarat, és futott, ahogy csak tőle telt.
Természetesen sokkal azelőtt, hogy elérte volna a nagyapját, a kosár már üres volt.
Alig bírt beszélni, "Látod, papa, nincs értelme, ugye te is így gondolod?". Az öregember azt mondta: "Nézd meg a kosarat!". A fiú ránézett, és a kosár másmilyen volt. A régi, piszkos szenes kosár helyett egy tiszta kosár volt.

 "Fiam, ez történik akkor is, amikor a Bibliát olvasod. Lehet, hogy nem érted, vagy nem emlékszel mindenre, de amikor olvasod, az kívül-belül megváltoztat. Ez Isten munkája az életünkben. Ez az, amit csak Isten tud elvégezni, átalakítani bennünket kívül-belül, és lassan Krisztushoz, a Fiához hasonlók leszünk..."

 Szánj időt, hogy elolvass Isten szavából valamennyit mindennap! Élj egyszerűen, szeress nagyvonalúan, törődj őszintén, beszélj kedvesen, a többit hagyd Istenre.

 

 „Menjetek, és tanuljátok meg, mit jelent: Irgalmasságot akarok, nem áldozatot.” (Mt 9,13)

 

Beküldte: Ságiné

 

scroll back to top
 

Mindenki írhat magának szeretethimnuszt

 

Íme egy, amit találtam:

 

Ha a házamat ízlésesen ékesítem csodaszép virágokkal és díszekkel, de nincs bennem szeretet a családom iránt, nem vagyok más, mint ügyes lakberendező.

Ha a konyhában fáradozom, a legfinomabb süteményeket készítem el, ínyenceket is kielégítő ételeket varázsolok a csodálatosan megterített asztalra, de nincs bennem szeretet a családom iránt, nem vagyok más, mint egy jó szakácsnő.


Ha besegítek a szeretetszolgálat konyháján, énekelek az öregotthonban, és minden vagyonomat jótékonykodásra fordítom, de nincs bennem szeretet az idős emberek iránt, semmi hasznom abból.


Ha sok jó cselekedetet viszek véghez, megpróbálok becsületesen élni, és kantátákat zengek a kórusban, de Jézus Krisztus nem él a szívemben, akkor nem értettem meg, miről is van szó tulajdonképpen.

 

A szeretet félbehagyja a sütést, hogy átölelje a gyermeket.
A szeretet otthagyja a díszítést, és megcsókolja a férjet.
A szeretet a sietség és a stressz ellenére is kedves.
A szeretet nem irigyli mások pazar házát és gyors autóját.
A szeretet nem kiabál rá a gyerekekre, hogy menjenek már el az útból, hanem hálás, hogy vannak, és hogy olykor útban lehetnek.
A szeretet nemcsak azoknak ad, akik vissza is tudnak adni valamit, hanem éppen azokat ajándékozza meg örömest, akik ezt nem tudják viszonozni.
A szeretet mindent elhordoz, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr.
A szeretet soha el nem múlik.

A drága étkészlet eltörhet, a gyöngysor elveszhet, vagy tönkremehet, a földi dolgok nem tartanak örökké, de a szeretet ajándéka megmarad.


scroll back to top
 

Hogy ne legyen kifogás

 

Annak érdekében, hogy jövő vasárnap mindenki eljöjjön a templomba, megszervezzük a „különleges kifogás nélküli vasárnapot.”

- Ágyakat helyezünk el a sekrestyében mindazok számára, akik azt szokták mondani, hogy a vasárnap az egyetlen nap a héten, amikor kialhatom magam.

- Lesz egy puha fotelekkel felszerelt különleges szekció azoknak, akik túlságosan kényelmetlennek találják a padokat.

- Szemcseppet osztogatunk azoknak, akiknek a szeme elfáradt az éjszakai tévézéstől.

- Acélsisakot kapnak azok, akik azt mondják, ha elmegyek a templomba, még a fejemre szakadhat a tető.

- Meleg takarókkal látjuk el azokat, akik szerint a templomban túl hideg van, illetve ventillátorral azokat, akik szerint túl meleg.

- Üres lapokat készítünk ki azoknak, akik listát akarnak írni azokról a személyekről, akik „mindig a templomban vannak, de százszor bűnösebbek a többinél”.

- Rokonokat és barátokat hívunk a háziasszonyok segítségére, akik nem tudnak egyszerre templomba menni és főzni.

- „Már adtam” feliratú jelvényt osztogatunk azoknak, akik a persely adomány miatt aggódnak.

- Az egyik sarokba fákat és virágokat rakunk azok számára, akik csak a természetben találják meg Istent.

- Orvosok és nővérek állnak azok rendelkezésére, akik mindig és kizárólag vasárnap betegednek meg.

- Hangerősítőket szerelünk fel azoknak, akik nem hallják a prédikációt, és füldugót kapnak azok, akik igen.

- A templomot karácsonyfákkal és húsvéti virágokkal díszítjük fel, azokra is gondolva, akik eddig csak így látták.


scroll back to top
 

Egy egyszerű nő...

 

Egy egyszerű nő, egy egyszerű anya, ez vagyok én, egy család motorja, szíve, kapcsa, és benzinje, üzemanyagja.

Hogy honnan indultam? Az egy röpke novellába nem férne el, a regény, pedig véghang, záró sor nélkül mit sem ér, mert még zajlik az életem, Krisztusunk segítségével.

Egy történetet rajzolok, ami rólam neked szól. Úgy olvasd és lásd, ahogy neked jó. Nem tudom milyen hosszú lesz, majd a Jó Isten eldönti, de mélyből írom, és a betűit az őszinteség szava fűzi..

A teljes írás ITT olvasható, azon semmiféle változtatás nem történt, viszont a képet a szerkesztésnél adtuk hozzá.


scroll back to top
 

Egy videó, amely elgondolkodtat

 

Sic Deus dilexit!

(Így szeretett az Isten!)

 

 T É G E D   I S


Beküldte: Kun Gergely László

 

scroll back to top
 

"Valami nagyon szépet Istenért"

 

A fenti cím egy könyvnek a címe, amely Teréz anyáról szól, de nem életrajz vagy életrajzi tanulmány, hanem annak a munkának az ismertetése, amelyet ő és az általa alapított ,,Szeretet Misszionáriusai'' rend végez. Sajátos hivatásuk az, hogy a szegények legszegényebbjeinek szentelik magukat.

 

Ez könyvcím és életodaadás jutott eszembe, amikor az alábbi filmet megnéztem, amely egy egyszerű ferences barátról és az ő művéről szól.

 

 

Amiről a fenti film szól, a napokban személyesen láttuk, és merünk nagyot álmodni, ha Isten is segít, és mások is.

 

Az alábbiakat (még) nem láttuk, de megnézzük személyesen is, hiszen valami nagyon szépet szeretnénk tenni Istenért.Kattintson a képre (és várja meg, amíg az MTV videótár betölti a filmet)

 

 

 

Varga Imre plébános

Szakmai munkatársak:

Takács Zita dipl. katekéta, lelkipásztori kisegítő

Szigeti Noémi Johanna dipl. szociálpedagógus, romológus

 

 

scroll back to top
 

A NASA gonoszkodó felvétele a Marsról érkezett.

Nálunk nem negatív, sőt pozitív értelemben megfigyelhető jelenség.


 

scroll back to top
 

Egy gyermek feljegyzései

 

 -         Ne kényeztess el. Pontosan tudom, hogy nem kaphatok meg mindent, amit kérek. Csak próbára akarlak tenni.

-         Ne félj attól, hogy határozott legyél velem. Jobban szeretem, mintha nem vagy az. Olyankor mindig tudom, hogy hányadán is állok.

-         Ne használj erőt ellenem. Ebből csak azt tanulom meg, hogy csak az erő az, ami számít. Sokkal jobb, ha vezetnek.

-         Ne légy következetlen. Ez összezavar, és arra ösztökél, hogy mindent megpróbáljak, hátha sikerül.

-         Ne ígérgess, mert lehet, hogy nem tudod majd betartani. Ez csökkentené a beléd vetett bizalmamat.

-         Ne akard, hogy kisebbnek érezzem magam, mint amilyen vagyok. Mert ha igen, „nagyfiúként” fogok viselkedni.


scroll back to top
 

 

George Herbert

Szeretet

 

Szeretet várt rám, s lelkem megriadt

Vétkében, szennyesen,

De ő meglátta mindjárt, emiatt

Lankadok szüntelen.

S kedvesen tudakolni sietett,

Óhajom mi lehet.

 

Küszöböd méltóbb vendég lépje át!

S ő szólt: Más ne legyen.

Én, a galád? Ó Legdrágább, terád

Nem vethetem szemem.

Kézen fog ő és mosolyog nagyot:

Szemet ki más adott?

 

Uram, jaj! meggyaláztam: elbocsáss;

Vétkem elrejteném.

S ő szólt: A vétked ki viselte más?

Úgy hát szolgállak én.

Ülj le, szólt rám; húsom oszd meg velem.

S leültem, hogy egyem.

(Kiss Zsuzsa fordítása)

                    

Beküldte: Takács Zita

scroll back to top
 

Leszögezem, angyalok márpedig léteznek. :)

 

Alábbiakban egy - honlapunk ezen oldalára címzett - beküldött saját írást közlünk. (a Szerk.)

 

Leszögezem, angyalok márpedig léteznek. :)

Amikor egyik nap felébredtem, nem nagyon láttam a világosságot, mert szemeimre a szomorúság szőtt sötét hálót. Az is lehet, hogy a kilátástalanság miatt, de nem akartam felébredni. Éreztem egyszer csak, ébrednem kellene. Jajj ne! Reggel van. Nem akarom! És az árnyék egész napomat követte. Tettem a dolgaimat, és este szokásomhoz hűen, imádkoztam. Imádkoztam, hogy a háló elillanjon szemeimről, mert fájdalmat okozott! Akartam, hogy a következő nap könnyebb legyen, és kértem a Jó Istent, küldjön egy jelet, egy új jelet, hogy van, aki kísér utamon, mert nehezen cipelem terheimet.

 

scroll back to top
Bővebben...
 

Lezsák Sándor előadása Nyírő Józsefről

 

Székely Apostol Nyírő József emlékkonferencia - a Magyar Írószövetségben

 

 

 

 

scroll back to top
 

Elváltak és újraházasodottak lelkigyakorlata

Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok - én megkönnyítlek titeket. (Mt 11,28)

A kép csak illusztrációMindnyájan - mondja Jézus. Magyarországon sok olyan ember él, akinek a házassága szétesett. Különböző okok miatt történt ez. Sok szenvedés után egy részük polgárilag újra házasodott, de szeretne keresztényként élni, és érezni, hogy ő is az egyház tagja. Lelkigyakorlatot szervezünk számukra

szeptember 14-16. között

a budatétényi Szent Arnold Lelkigyakorlatos Házban (1223 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky u. 3-5.).

Kérjük, hogy lehetőleg párjukkal együtt jelentkezzenek a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen vagy a 06-30/418-9196 telefonszámon.

Szeretettel várjuk!

Forrás: verbita.hu

Beküldte: Manréza

 

scroll back to top
 

Péliföldszentkereszt

 

Az év legszebb holdtöltéje,
léptek zaja,
a csend,
 baráti beszélgetés,
békák éneke,
a tavaszi éjszaka neszei és illatai,
a ránkpirkadó hajnal,
kb. 35 km,

zarándoklunk.


Május 5-ről 6-ra virradó éjszakán Péliföldszentkeresztre indultunk, a falu búcsújára.
A gyönyörű időjárás megkönnyítette utunkat, már reggel fél 8-ra odaértünk, így volt időnk kipihenni a fáradtságot a mise előtt.
A búcsúi szabadtéri szentmisét a lourdes-i barlangnál Mons. Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa celelbrálta.
Ezen a napon a Szent Keresztet, a templom titulusát, valamint május lévén Máriát, illetve anyák napján az édesanyákat ünnepeltük.
Ezért mise előtt, 10.00 órától kedves anyák napi műsor is volt.
Délután sokszínű, kulturális családi műsor várta búcsújáró érdeklődőket.

A szalézi szerzetesek jövőre ünneplik Péliföldszentkeresztre településük kerek 100. évfordulóját.
Aki kedvet kapott, jöjjön el jövőre a jubileumi búcsúra!

Beküldte: Takács Zita

 

 
   
       

 

scroll back to top
 

Sivatagi hét


"Tíz éve létezik Bicske és Mány határában Szent Ferenc Földje, egy kis présház meghitt kápolnával, körülötte szőlő és gyümölcsös, és Isten csöndje."


Nos, erről számol be nekünk Zita.


Ha IDE kattint, elolvashatja.


 

scroll back to top
 

 

Családi Lelki Nap Csákváron

Május 12

„Isten hívott minket, hogy hirdessük az evangéliumot.” (Apcsel 16,10)


Letölthető plakát


scroll back to top
 

 

Bűnmegelőzésről is prédikálnak a templomokban


Rendőri feladatokat is ellátnak mostantól Jász-Nagykun-Szolnok megyében a papok: a prédikációjukban bűnmegelőzési tanácsokkal próbálják megóvni a híveket a rájuk leselkedő veszélyekről.

Előszeretettel vadásznak az idősebb, vallásos emberekre a csalók, hiszen jóhiszeműségük miatt könnyű prédává válhatnak – vélik egyházi vezetők, akik örömmel fogadták, hogy a bűnmegelőzés érdekében nyitott feléjük a rendőrség. – Közös az ellenség – érvel dr. Gyetvai Béla alezredes, a napokban az egyházi vezetőkkel összefogást kezdeményező Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság főelőadója. – Uzsorások, tolvajok és trükkös csalók is veszélyt jelentenek a jószándékú és az ismeretlenekről is hasonló jót feltételező hívekre. Ezeket a főként idős embereket esetleges bűncselekményektől menthetjük meg az egyház képviselőinek segítségével, akikre még a rendőrnél is jobban hallgatnak.

Bűnmegelőzésről is prédikálnak a templomokban

Máthé György esperes és dr. Gyetvai Béla alezredes: – Vállt vállnak vetve küzdünk a bűn ellen

Fotó: Móricz István

 

scroll back to top
Bővebben...
 


Az ár kifizettetett

 

Húsvéti prédikáció


A plébános úr Kárpátalja egyik kisvárosában szolgált még a háború előtt.
Húsvét reggelén, amikor a zsúfolt templomban felment a szószékre prédikálni, egy üres és rozsdás madárkalitkát vitt magával és letette a szószék párkányára. Persze mindenki meglepődve nézte és kíváncsian vártuk, mi lesz ebből. Az atya elkezdte a prédikációt:

"Amikor tegnap végigmentem a Fő utcán, szembe jött velem egy fiatal gyerek, kezében lóbálta ezt a madárkalitkát. A kalitka alján három kis vadmadár lapult, reszketve a hidegtől és a félelemtől.

scroll back to top
Bővebben...
 

 


J. Simon Aranka

 

Nagyböjt idején

 


Nem értem Uram, hogy amikor elbukom,      
vagy szívemet bánat rút férge rágja,
miért csak akkor gondolok Rád,
s a könnyes Golgotára?

Miért merítem oly könnyen feledésbe
Neved, s áldozatod bús, véres vásznát,
amíg jólét zsíros szaga tölti orrom,
és hazug öröm jár át?


    

Hányszor, de hányszor ítéltelek titokban
- minden tettedet, szavadat feledve,
csak hogy magamat látszat-tisztára mossam-
kínhalálra, keresztre?

Lásd, így nagyböjt idején megpendül a húr,
az elhangolódott lelkiismeret,
valami rezdül belül, valami kigyúl,
szeretnék gyónni Neked,

elsírni minden pazarlást, mindent, ami
elvitt Tőled, s szorongat torkot, életet,
bénító félelmeket, szóbilincseket,
s bízni, hogy még kérhetek,

hogy imám nem szórja majd szét a kósza szél,
mert értem haltál megbocsátón, szelíden,
mert a keresztre helyettem is fölmentél,
most már elhiszem, igen,

mert hinni akarom, hogy Megváltóm vagy Te,
hogy egyedül értem adtad véredet,
s ha költő lennék, írnék Nevednek ezer
himnuszt és dicséretet!

Kenj gyógyírt minden bűnös szavamra, mellyel
csikorogva, durván megtagadtalak,
mert boldogok, kik Téged minden áldott nap
szívükből megvallanak.

 

Beküldte: Takács Zita

Forrás: http://jsimonaranka.lapunk.hu/

 

scroll back to top
 

KERESZTÚT


Uram, Jézus! Assisi Szent Ferenc szavával kérünk Téged: "Add, hogy érezzem a szeretetet, amit Te éreztél a kereszten az emberek iránt, és add, hogy érezzem a szenvedést, amit Te éreztél a kereszten az emberekért!"

A keresztút-összeállítást megtekintheti, ha erre a keresztre kattint:

Készítette és beküldte: Szigeti Noémi (Szöveg: P. Lukovits Milán, Képek: Szigeti Noémi)


scroll back to top
 

Közösségi oldalak böjtje

Beküldte: Takács Zita

Francia bloggerek felhívást tettek közzé a közösségi oldalak használatának csökkentésére a nagyböjti időszakban.

Igazi nagyböjti erőfeszítés lenne, főleg a fiatalok részéről, ha a felhívásnak megfelelően visszafognák a Facebook és a Twitter használatát. Az internet és a közösségi oldalak használatának csökkentése szép válasz XVI. Benedek kommunikációs világnapra szóló üzenetére is – írja a La Croix. „Napjainkban egyre inkább az internet válik a kérdések és a válaszok színterévé (…) A csend szükséges ahhoz, hogy ki tudjunk igazodni a rengeteg kérdés és válasz között, melyek minket érnek, és ahhoz, hogy felismerjük a valóban fontos kérdéseket, és azokra koncentráljunk.”

Egy Clermont-Ferrand-i tanítónő tette meg az első lépést azzal, hogy felhívást tett közzé a Twitter használatának húsvétig való mellőzéséről. „Nem vagyok a közösségi oldalak ellen, nyitottabbá tették a gondolkodásomat, és hozzásegítenek, hogy sokféle emberrel kerüljek kapcsolatba – mondja Dominique. – De az is jót fog tenni, ha egy kicsit leállok, mert rájöttem, hogy túl sok időt töltök ezeken az oldalakon, nagyjából napi két órát.”

Bernard Maës atya, egy párizsi iskola lelkésze azt tanácsolja a diákoknak, hogy ne csak csökkentsék a használatot a nagyböjtben, hanem vágjanak bele radikálisan, és „tapasztalják meg milyen, ha egyáltalán nem jelentkeznek fel a közösségi oldalakra”. Saját Facebook oldalára egy kis bőrönd képét tette fel, mely az oldaltól való nagyböjti távollétére utal. „A közösségi oldalak használatának szüneteltetése jó üzenet a fiatalok számára” – véli az atya.

A fiatalok ugyanis nem nagyon értik a böjt lényegét. „Ahhoz, hogy találkozzunk az Úrral, mindenképpen tiszta terepre van szükség: meg kell szabadulnunk mindentől, ami felszínes. (…) A nagyböjt remek időszak arra, hogy kikapcsoljuk a folytonos információáradatot, és felfedezzük a belső csendünket…”

A toulouse-i egyházmegye ifjúsági pasztorációs központja egy könyvecskét adott ki a nagyböjtre, melyben szintén szerepel a közösségi oldalak böjtjére való felhívás. „A Facebook használatának teljes felfüggesztése is szerepel a nagyböjtre adott tanácsaink között” – mondja Simon d’Artigue atya, a toulouse-i ifjúsági pasztorációs központ vezetője. Ám bevallja azt is, hogy a könyvecske reklámozásához a Facebook-ot is felhasználta. „Nem tartom rossznak a közösségi oldalakat, de tudni kell mértéket tartani a használatukban.”

Magyar Kurír

scroll back to top
 

Családi elköteleződés


Ez egy rövidke videó a krízishelyzetbe jutott család összefogásáról.

Egyszerű idealisztikus képet fest elénk az alkotója, hiszen mindenki hajlamos a saját érdekei szerint "vezetni" az életét.

De vajon mi a fontosabb? Talán választ kaphatunk erre is.

Imre atya

 

 

 Beküldte: Szigeti Noémi

 

scroll back to top
 

"MAGYAR VÁNDOR"

 

2012. február 17-én, az ökumenikus farsangi bálon adták elő azok, akiket - ha jó szemünk van és jó fülünk - felismerhetünk.
Az előadók elnézést kérnek a bakikért.

De talán pont ezért jó.

 

Már nem farsang van ugyan, de azért nézni lehet.

 

Elmondok erről egy viccet.

 

Kohn egyedül ácsorog a hentesüzletben. Nagyon nézelődik a bőséges kínálat láttán, amikor megkérdezi tőle a hentes:

- Kedves Kohn barátom, mivel szolgálhatok?

- Hát csak nézelődök.

A hentes látja, hogy Kohnt nagyon lenyűgözték a szép füstölt sonkák. Meg is kérdezi tőle:

- Melyiket adhatom?

- Hát, hát, nem is tudom.

Felemel egy méreteset, és rákérdez:

- Ez mennyibe kerül?

Erre hatalmas mennydörgés és villámlás támad a derült égből. Kohn majd' összeesik ijedtében. Aztán feltekint az ég felé, és felsóhajt:

- Uram, hát még kérdezni sem szabad?


 

scroll back to top
 

NAGYBÖJTI PROGRAM LEHET

 

Egy nagyon jó kis táblázatot kaptunk, ami arról szól, mit olvassunk el a Bibliából, min elmélkedjünk és mit cselekedjünk.

Érdemes letölteni és kitenni a hűtőszekrény oldalára.


A táblázat INNEN tölthető le.

 

Kapta és továbbította: Takács Zita


scroll back to top
 

BENCÉS DIÁKOK KÜLDTÉK

Köszönjük

 

Imádkozzunk

  Mennyei Atyánk, mindenható Istenünk, színed elé járulunk, Benned bízva
  és Hozzád könyörögve nemzetünkért.

  Már nem szabadságharcot folytatunk, hanem élet-halál küzdelem folyik,
  Dávid és Góliát között.
  Dávid szembe mert szállni Góliáttal és győzött, mert Te, Urunk, vele
  voltál.

  Mi is ezzel a hittel álltunk és kitartunk a harcban, bízunk a Te
  segítségedben.

  Imádkozunk vezetőinkért is, hogy Istenhez hűen vezessék országunkat,
  nemzetünket...
  Segítsd őket, segíts minket Szent lelked erejével, mert Tiéd az
  ország, a hatalom, és a dicsőség.
  Mindörökké. Ámen.

  Magyarok Nagyasszonya, Királynője légy most közbenjárónk az Úrnál.
  Könyörögj országodért, magyar népedért.

  Szent István király és a magyar szentek és boldogok könyörögjetek
  érettünk.
  Szent Pió atya, prófétai szavadért könyörögj érettünk.


  Kérlek, adjátok tovább, hogy imaháló borítsa be a Kárpát-medencét.
  Mindszenty Bíboros atya mondta: " Ha lesz egy millió imádkozó magyar,
  nem féltem ezt a nemzetet "
  Legyen.
  Itt az ideje.
scroll back to top
 

A legnagyobb szerelmem zsidó!

(A Gloria TV műsorából)

 

 

Beküldte: Székely Gyulascroll back to top
 

Lelkigyakorlaton hallottam először ezt az éneket.

Elsőre nem nem is tetszett, de valami mégis megfogott benne, mert azóta sokszor újra és újra meghallgattam. Talán egy pillanatra visszavisz a lelkigyakorlat csendjébe, nyugalmába, de leginkább lelkem béke utáni vágyát fejezi ki.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Előadó: Hollósy Péter és zenekara

 

Találtam még egy szép vidám kis dalt is, amit szeretnék megosztani Veletek.

Ha nem tudod mi legyél a farsangi bálban, akkor e  dalban meghallgathatsz néhány tippet:-)

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Zeneovi Jeles napok  (Téltemető, tavaszcsalogató) Előadók: A tatabányai Bánhidai Szent Erzsébet Óvoda

 

 

Van még egy helyzetleírásom is ebben a zord hidegben. Hmmm....

A hideget, talán egy kis humorral könnyebb elviselni....

+ 20°C A görögök lázasan keresni kezdik a pulóverüket.
+ 15°C A jamaicaiak bekapcsolnák a fűtést, ha valaha beszerelték volna
+ 10°C Az amerikaiak reszketnek a hidegtől. Az oroszok a kiskertekben uborkát ültetnek.
+ 5°C Leheletünk már látszik. Az olasz autók felmondják a szolgálatot.
0°C Amerikában megfagy a víz. Oroszországban a víz sűrűbb lesz.
- 5°C A francia autók felmondják a szolgálatot.
- 15°C A macska ragaszkodik hozzá, hogy veled aludjon az ágyban. A norvégok előveszik a pulóverüket.
- 18°C Oslóban bekapcsolják a fűtést. Az oroszok a szezon végén utoljára utaznak a dácsára.
- 20°C Az amerikai autók nem indulnak el.
- 25°C A német autókat nem lehet indítani. A jamaicaiak kihaltak.
- 30°C A hatóságok napirendre tűzik a hontalanok kérdését. A macska a pizsamádban alszik.
- 35°C Túl hideg van ahhoz, hogy gondolkozz. A japán autókat nem lehet elindítani.
- 40°C A svéd autók felmondják a szolgálatot.
- 42°C Európában már nem működik a közlekedés. Az oroszok az utcán fagylaltoznak.
- 45°C Vannak még görögök?
- 50°C A szempillák megfagynak két pillantás között. Alaszkában a fürdőszobák kis ablakát fürdéskor bezárják.
- 60°C A fehér medvék délebbre vonulnak.
- 70°C A pokol is befagyott.
- 73°C A finnek menekítik a Mikulást Lappföldről. Az oroszok felveszik a füles sapkájukat.
- 80°C Az oroszok a vodka kitöltéskor nem veszik le a kesztyűjüket.
- 114°C Az alkohol megfagy. Az oroszok irtó dühösek.

 

Beküldte (fenti három bejegyzés): M.V.

 

scroll back to top
 

Kereszthordozás

 

Beküldte: S.F-né

scroll back to top
 

Beküldte: É.K.

 

scroll back to top
 

 

Babits Mihály: Eucharistia (Eperjes Károly)Beküldte: Székely Gyulascroll back to top
 

Legközelebb, amikor úgy érzed...


Legközelebb, amikor úgy érzed, hogy Isten nem tud téged "használni", akkor
emlékezz erre:

Noé részeges volt
Ábrahám túl öreg volt
Izsák egy álmodozó volt
Jákob hazudozott
Lea csúnya volt
Józsefet rászedték
Mózes beszédhibás volt
Gedeon félős volt
Sámsonnak hosszú haja volt és futott a nők után
Ráháb prostituált volt
Jeremiás és Timóteus túl fiatalok voltak
Dávidnak viszonya volt és ráadásul gyilkos is volt
Éliás öngyilkos hajlamú volt
Izajás pucéran prédikált
Jónás menekült Isten elől
Noémi özvegy volt
Jób csődbe jutott
Keresztelő János bogarakat evett
Péter megtagadta Krisztust
Az apostolok elaludtak ima közben
Márta mindenen aggodalmaskodott
A szamáriai asszony elvált, nem is egyszer
Zakeus túl alacsony volt
Pál túl aggályoskodó volt
Timóteusnak daganata volt
És Lázár halott volt!

Szóval nincs több kifogás! Isten ki tudja "használni" a benned rejlő
lehetőségeket.Beküldte: M


scroll back to top
 

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök a hazánkat érő támadások okairól

Dátum: 2012. január 12.

Krisztus mondta: ha gyűlöl majd benneteket a világ, gondoljatok arra, hogy engem előbb gyűlölt nálatok (Jn 15,18). Különleges aktualitást kapnak ezek a szavak ma, amikor sokan szerte a világban össztűz alá vették hazánkat – fogalmaz írásában Székely János esztergom–budapesti segédpüspök.

Mi ennek a gyűlöletnek az oka? A valódi ok az, hogy hazánk olyan alapvető emberi értékek mellé állt oda, melyeket ma sokan lerombolni szeretnének. A magyar parlament olyan alkotmányt adott az országnak, amely Isten nevével kezdődik (Preambulum), amely azt állítja, hogy a magzat életét védelem illeti meg a fogantatástól kezdve (Szabadság és felelősség II), hogy Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között létrejött életszövetséget (Alapvetés L). Az alkotmány azt is kijelenti, hogy a család a nemzet fennmaradásának alapja, és hogy az adó mértékét a gyermeknevelés kiadásainak figyelembevételével kell megállapítani (Szabadság és felelősség XXX). Nyilván sokan vannak a világon, akiknek nem tetszik ezeknek az emberi alapértékeknek ez a határozott megfogalmazása.
Mi több, a magyar kormány átmeneti külön adót vetett ki a bankokra. Ez pedig természetesen aggodalommal tölti el a pénzvilág urait, nehogy a példa ragadós legyen.

scroll back to top
Bővebben...
 
Pataki Attila a deviza-hitelekről

 

Úgy gondolom, ezt érdemes megnézni. Nem hangulatkeltés a cél, hanem a megoldás iránya, a végkövetkeztetés a figyelemreméltó.

Érdemes a végéig megnézni.

Imre atya

 

 


scroll back to top