2021 Advent

VÁRAKOZÁS ÉS ÜNNEPLÉS

„Ma született nektek az Üdvözítő, az Úr Krisztus, Dávid városában” Lk 2, 11

 

VÁRAKOZÁS ÉS ÜNNEPLÉS

Adventtől – Karácsonyig

Advent nélkül nem lehet jól ünnepelni Jézus születését, Karácsonyt.

A Karácsony ünnepének mélységét csak akkor tapasztaljuk meg, amikor nagyon figyelünk az adventre, az adventi néggyertyás koszorúra, amelynek mély jelentése van. Nem kell rögtön karácsonyfa az advent kezdetén…

A karácsonyfára eljön majd az idő. Lehet betlehemet készíteni, de nem lehet benne Jézus, akit várunk.

Advent, azt jelenti eljövetel és az erre várakozás.  Karácsony – a várakozás beteljesedése, Jézus születése.

A várandós anya várakozása nagyon fontos, hiszen legdrágább gyermeke jön a világra. Az eljövetelnek fontos eleme a várakozás.  Nincs eljövetel várakozás nélkül.

Várakozás nélkül nem lehet mélyen, igazán örülni. A várakozás egy fontos érték, amelyet még jobban meg kell becsülni és nem elmenekülni előle, vagy minden áron elkerülni, főleg amikor nehéz. Az ember fejlődése szempontjából fontos vállalni a várakozással járó nehézségeket.

 Nem kell rögtön megadni a gyermeknek, amit kér… mondja a bölcs szülő, mert fejleszteni akarja a gyerekekben Isten segítségével a tehetséget, kitartás, erőt… hogy az élete során megtanuljon várni.

Nem kapunk meg mindent rögtön, amit akarunk… mivel mi nem vagyunk istenek, hanem csak egy Isten van. Ezt különösen akkor tapasztaljuk meg, amikor az élethelyzeteink nem a terveink szerint alakulnak.  Ilyen helyzetben a legjobb gyógyszer a bizalommal teljes várakozás, hogy Isten mutat más megoldást, lehetőséget, amikor új ajtók nyílnak.

Kell a várokozás, kell ez az idő, amikor még nincs valaki, vagy valami, mert csak akkor tudjuk értékelni. Megtisztul a szándékunk, jobban látjuk a saját önző világunkat, az igazságot, jobban tudunk dönteni, tisztábban és erősebben tudunk szeretni. A jó Isten vezet minket a várakozás által.  A várakozás folyamata nagy ajándék, amit a Jóisten megenged az életünkben. A várakozásban megtanulunk bízni.

Advent azt jelenti eljövetel… várjuk azt, aki után vágyunk, aki hiányzik. Sok advent lehet az életünkben… várjuk anyát, apát, testvért, barátot, de a szívűnk mélyén vágyunk a végetlen szeretet után, amely csak az Istenben található.

A Jó Isten ezt a vágyat teljesen betölti Isten Fia születésében, aki emberré lett. Amikor a várakozás közepén befogadjuk Jézust – a kincset, a Szeretetet, akkor nagy béke lesz bennünk, mivel akkor már nincs hely bennünk a bűnnek és a rossznak. Elfogadni a Szeretetet, az Istent aki embereken keresztül szeret – ez mindig ünnep, de csak az tudja ezt megtapasztalni, aki tud várni, aki megszerette és elfogadta, hogy a várakozás Isten csodálatos ajándéka.

 

Legyen a Karácsony igazi ünneplés az életünkben, amikor felismerjük az Isten közelségét és benne a megbocsátás erejét a családjainkban.  Legyen ünneplés, amikor nem a rossznak hódolunk, hanem a Szeretet forrásának, Jézus Krisztusnak.  Áldott Újévet.

Adventi Lelkinapok

Adventi kalendáriumok