Kezdőlap

Február 2. csütörtök – GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY ÜNNEPE

17 órakor szentségimádás,
18 órakor ünnepi szentmise, gyertyaszentelés.

És imádkozzunk szerzetesi hivatásokért!

Szeretettel várunk mindenkit!

Elsőpénteken, február 3-án Szent Balázs püspök és vértanú emléknapja van.

A mi templomunkban:
17 órakor szentségimádás
18 órakor szentmise és Szent Balázs áldás
 
Szeretettel várunk Benneteket!
Gergely atya
Január 22 – Isten Igéje vasárnapja

Reggel a 9 órás szentmisére mindenkit szeretettel várunk a templomba. Abban az esetben, ha valakinek nincs lehetősége személyesen részt venni, akkor online is csatlakozhat.

„mit üzen a Lélek ma az Egyháznak”     /Jel 2, 11/

Az Egyháznak szüksége van arra, hogy mindig megújuljon – ezt egészen kivételes erővel érezte meg a pápa, és nyitotta meg a szinodális folyamatot, hogy keressük az Egyház megújulásának útját.  A Szentatya szeretné megszólítani a hívőket a plébániákon, a kisebb közösségekben, a lelkiségi mozgalmakban, csoportokban, hogy mindannyian érezzék: meghívást kaptak arra, hogy együtt halljuk meg a Szentlélek sugallatait, aki azért jön, hogy életet és életerőt leheljen az Egyházba, és megerősítse a közösségeket. Fel akar rázni; közös gondolkodást, közösen vállalt felelősséget akar megteremteni bennünk. 

Spányi Antal püspök atya a szinodális folyamat nyitó  szentbeszédéből.

SZINODÁLIS ÚT 2021-2023

Krisztusban Kedves Testvéreim!

A szinódust, amelynek témája „Egy szinodális egyházért: közösség, részvétel és küldetés”, Ferenc pápa október 10-én a Szent Péter-bazilikában nyitotta meg. A világ minden egyházmegyéjében október 17-én vette kezdetét a 2023-as vatikáni püspöki szinódushoz vezető szinodális folyamat.

A szinódus azt jelenti, hogy együtt haladunk, együtt gondolkodunk. Az Egyház ugyanis közösség, Isten népének közössége, közösség Krisztussal és közösség egymással. A közösség tagjai a pápa, a püspökök, a papok, a világi hívők. A szinódus a II. Vatikáni Zsinat után VI. Pál pápa által létrehozott intézmény. Ebben minden hívő véleménye megjelenik azon testület előtt, akik segítik a pápát az Egyház kormányzásában és tanítói munkájában.

Ferenc pápa útjára indította a világszinódust, amely 2023 októberéig tart. Most az egyházmegyei szakaszban vagyunk, amely 2022 áprilisáig tart a helyi közösségekben, a plébániákon és az egyházmegyékben. A felmerült gondolatokat, eredményeket országonként összegzik, és 2023 októberében a világ minden részéről összehívott szinódusi püspökök elé tárva fogják megtárgyalni. Ezt minden bizonnyal a Szentatya egy buzdítása követi majd, amely az Egyház lelki megújulását fogja szolgálni. 

Veres András a MKPK elnöke a szinodális út nyitó szentbeszédben ezt emelte ki:

Három kulcsszót jelölt meg Ferenc pápa, amelyről újra és újra beszélgetni, elmélkedni kell: a közösség, a részvétel és a küldetés. A közösség azt jelenti, hogy Isten újszövetségi választott népéhez tartozunk; a részvétel kapcsán azon kell elgondolkodnom, hogy mi az én feladatom ebben a közösségben; a küldetés pedig az Egyház Krisztustól kapott feladata, amely szerint a világon minden ember számára az üdvösség örömhírét kell hirdetni. „Azt is szeretné a Szentatya, ha minden megkeresztelt ember kilépne komfortzónájából.  Keressen választ arra, mit jelent számára kereszténynek lenni, Krisztus Egyházában élni”

A mi plébániáinkon is megkezdjük szinodális utunkat a következő módon:

  • Minden szentmise előtt Ferenc pápa szinódusi imáját imádkozzuk.
  • Bicskén a csütörtöki szentségimádás ebben a szándékban lesz tartva.
  • A kis plébániai közösségeinkben alkalmakat kell szervezni ebben a témában.
  • Névtelen kérdőív kitöltésére hívjuk a híveket, ami jövő vasárnaptól lesz elérhető nyomtatott és online formában. A kérdőívben várjuk a hívek, közösségek, jó szándékú emberek gondolatait, javaslatait az Egyházunkkal kapcsolatban. Határidő: 2022. január 31.

A papíron kitöltött kérdőívet az erre készített dobozokba lehet majd bedobni a templomainkban és a bicskei plébánián.  Interneten a plébánia oldaláról vagy a Bicskei katolikus facebook oldalról is ki lehet majd tölteni online formában a kérdőívet.

Buzdítok minden hívőt és jóakaratú embert, hogy vegyen részt a szinodális folyamatban, imádságban, közösségi alkalmakon és töltse ki a kérdőívet. Ez segít nekünk együtt járni a megújulás útján.  

Előre köszönöm mindenkinek, aki aktívan részt vesz a szinódus egyházmegyei szakaszában a mi plébániánkon.

Szentlélek Úristen vezessen minket.

                                                                                                                                      Burbela Gergely SVD atya

  plébános

Jótékonysági dicsőítő koncert és szentségimádás

Kórházlelkészi Szolgálat felhívása

 A kórházban fennálló látogatási tilalom miatt a kórházi lelkigondozók vállalják, hogy a hozzátartozók kérésére felkeresik a betegeket.

A látogatási igényt a 06-30/735-5953 lelkigondozói vonalon jelezhetik.

Köszönettel,

Kórházi Lelkigondozók

Ferenc pápa üzenete a Missziók Világnapjára

Kórházlelkészség

Ügyfélfogadás

Plébánia címe:

Bicskei Római Katolikus Plébánia

2060 Bicske

Hősök tere 1.

 

Iroda elérhetősége:

Telefon: (22) 350 751 (fogadóidőben)

E-mail: bicskeiplebania@gmail.com

Web: https://www.bicskeiplebania.hu