Bona atya

A nevem Bonaventura Ngara Wula Laba. Általában Bonának hívnak. Indonéziából származom.

Talán vannak, akik nem tudják, hol található Indonézia (de ez nem probléma 🙂 ). 2008-ban csatlakoztam az Isteni Ige Társasághoz (verbita rend). Körülbelül tíz év képzés után, 2018. szeptember 29-én szenteltek pappá a Szent Pál-főszemináriumban, Ledaleróban, Indonéziában. Ezután küldtek Magyarországra misszióba.

Papi mottóm Jézus szavai Máté evangéliumából: „Miért féltek, hitetlenek?” (Mt 8,26).

Néhány évvel ezelőtt részt vettem egy lelkigyakorlaton, hogy felkészüljek a papi szolgálatra. A lelkigyakorlat vezetője nagyon nehéz kérdést tett fel: „Mit fogsz adni később a magyar népnek?” Vagy ebben a kontextusban ez így hangozhat: „Mit adhatsz a bicskei hívőknek?”

Az ad szó feltételezi, hogy valami legyen bennem. Megpróbáltam magamba nézni és feltettem a kérdést: „Bona, mit tudsz megosztani a bicskei emberekkel?”

Emberi szempontból úgy tűnhet, nincs semmi közöm a bicskei hívekhez. Félnem kell? Vissza kell mennem Indonéziába? Biztosan nem!

Jézus, amikor elküldte tanítványait, azt mondta nekik, ne vigyenek semmit az útra. Biztatta őket, hogy ne aggódjanak amiatt, mit mondanak, amikor az emberekkel találkoznak az utcákon, mert a Szentlélek megerősíti őket.

Bennem is él a meggyőződés, hogy maga Isten választott és küldött ide az összes hiányosságommal együtt. A Szentlélek segítségével, aki bennem és a bicskei hívekben fog működni, együtt építjük tovább Isten országát.