EGYH-KCP-19-1127

EGYH-KCP-19-1127

A Csabdi Katolikus Plébánia fíliájaként működő Óbarok egyházközség területén a nagyegyházi falurészen építendő harangláb ötlete helyi kezdeményezés volt.

Az EGYH-KCP-19-1127 azonosítószámon 2019. szeptember 10-én kelt támogatási szerződésben 500.000 Ft azaz Ötszázezer forint támogatást ítélt meg az Egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős Államtitkár, Csabdi Római Katolikus Plébániának erre a célre. A támogatás teljes összegét a nagyegyházi harangláb szerkezeti megvalósítására fordítottuk.

Óbarok Önkormányzata, a nagyegyházi lakos Major Attila és a tárgyban jelölt azonosítószámon nyert támogatás összességében elegendőnek bizonyult a nagyegyházi falurészen a harangláb felállítására.

A támogatási keretből alapanyagokat vásároltunk a harangláb szerkezetéhez, elsősorban vasanyag és kötőelemeket, fa gerendákat, oszloptartókat, szegeket és csavarokat valamint Milesi mahagóni színű vékonylazúrt, hogy a harangláb időjárásálló legyen.

Komoly helyi összefogás, a falu lakosainak öröme, az Önkormányzat segítsége és rengeteg önkéntes felajánlás övezte a nagyegyházi harangláb felállításának munkálatait. Advent első vasárnapján ünnepelt átadó keretében szólaltatta meg először a harangot a város vezetése a meghívott vendégek részvétele mellett.


A harang a nemzeti összetartozást is hivatott jelképezni a Trianon-év kapcsán, jövőre elektronikus vezérlést kap, s ekkor majd minden délben megkondul.