Megemlékezés Tabódy István atya halálának 20. évfordulójára

Tabódi és fekésházi Tabódy István Budapest1921április 1. – Székesfehérvár2000szeptember 25.

Tabódy István kanonok, c. esperes, tb. főesperes, nyugalmazott bicskei plébános, máltai lovag, a Magyar Honvédség vezérőrnagya, Bicske város díszpolgára. Tabódy István megjárta Recsket (1950-1953), 1961-1972 között börtönbüntetését töltötte, melyre államellenes szervezkedés vádjával ítélték, összesen tizenkilenc évet szenvedett ártatlanul. Bicskén 13 évig volt plébános. Katonai szolgálata alapján vezérőrnagyi rangot kapott.

A Bicskei Római Katolikus Plébánia szervezésében 2020. szeptember 26-án emléknappal emlékeztünk egyházközségünk felejthetetlen halottjára, Tabódy István atyára, halálának 20. évfordulója alkalmából.

Az emléknapot Burbela Gergely SVD plébános atya nyitotta meg.

Ünnepi beszédet mondott Bálint Istvánné Bicske Város Polgármestere, és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Ezt követően Éhmann Gábor egyházközségünk képviselő-testületének tagját, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium tanárának előadását hallgathattuk meg, melyben Tabódy István atya életútját mutatta be.

A megemlékezést koszorúzás követte a Szent László Általános Iskola falán elhelyezett emléktáblánál és a templomkertben található „Tabódy” szobornál.

Az ünnepi megemlékezést emlékúttal folytattuk Révfülöpre, ahol Tabódy atya emlékére bemutatott szentmisén vettünk részt, majd síremlékénél helyeztük el kegyeleti virágainkat, koszorúinkat, és gyújtottuk meg az emlékezés gyertyáit. A templomi és temetői szertartáson Mattiassich Zsófia, Tabódy atya unokahúga is részt vett. Megható pillanatoknak lehettünk tanúi.

Az emlékutat közös vacsorával zártuk, atya kedvenc révfülöpi kertvendéglőjében.

A megemlékezés utolsó állomásaként, szeptember 28-án, In memoriam Tabódy István –Sarokba szorított az Isten- című portréfilmet nézhetjük meg a Fiatalok Házában.

Szeretettel köszönjük a Szent László Általános Iskola diákjainak, és a 188. Shvoy Lajos cserkészcsapat tagjainak a megemlékezésen való közreműködésüket!

Valamint, hálás szívvel köszönjük Bicske Város Önkormányzatának, és a Bicskei Művelődési Központnak a szervezésben nyújtott segítségét.

Böszörményi Géza Recsk 1950-1953 című könyvében Tabódy atyának ez a nyilatkozata olvasható:
„Sokszor tűnődtem azon, hogy engem személy szerint miért szeretnek, mert Istennek hála, szerettek a katonáim, a barátaim, s a híveim is. Egész egyszerűen azt hiszem, megérzik, hogy én szeretem a velem szemben álló embert, bárki legyen az, s igyekszem minden módon segíteni. S az emberekben van egy titkos felvevőkészülék, amivel rögtön megérzik a másikban rejlő vagy kiáradó szeretetet. S ez az élet értelme, a szeretet.”