Bicskei Karitász csoport

A Magyar Katolikus Karitász (Caritas Hungarica) egyházi jogi személyiségű közcélú humanitárius szervezet, amely korra, nemre, felekezeti hovatartozásra való tekintett nélkül segíti a rászorulókat szociális, egészségügyi intézmények fenntartása és különböző segélyprogramok, akciók útján. Munkáját a nagy nemzetközi segélyszervezetek által kidolgozott és elfogadott alapelvek, szabványok határozzák meg. Legfontosabbnak azt tartják, hogy a karitász hálózatban dolgozó önkéntes és hivatásos munkatársak személyes szeretete jusson el az általunk támogatott emberekhez.


A helyi katolikus karitászszervezetek

A helyi karitászszervezetek az egyházközségek keretei között működnek. Az egyházközségek tevékenységének egy olyan területét ölelik fel, amely nem más, mint a jótkékonysági munka, amit Urunk Jézus Krisztus olyan fontosnak tatott.

A karitász-munkát önkéntesek végzik, akik ezért a tevékenységért semmiféle fizetséget sem kapnak. De számukra a legnagyobb fizetség mégis az az öröm, amikor valakivel jót tehetnek.


Kalkuttai Szent Teréz Karitász Csoport Bicske

Karitász szervezet vezető:

Sági Ferencné

Elérhetőség:
+36 30 330 3711

Telephely:
2060 Bicske, Bartók Béla u.2

Nyitva tartási idő:
minden hétfőn 9-11 óráig

Adományként (a szegények javára) elfogadunk: tiszta és ép használt gyermek- és felnőtt ruhaneműt, le nem járt szavatosságú tartós élelmiszert és pénzadományt, amiből élelmiszert vásárolunk. Egyéb lehetőségek csak a karitász vezetővel történt egyeztetés után lehetségesek.

A rászorulóknak és az adakozóknak – rendes körülmények között – a nyitvatartási időben tudunk segítségére lenni. Pénzbeni adományt soha, semmilyen körülmények között nem áll módunkban juttatni senkinek!

Bicskei Karitász csoport 2005.szeptember 12-én alakult 11 fővel. Korábban Bicskén az Egyházközségben segítő szolgálat nem működött alapító plébános atyánk Tóth Tamás atya volt. Amikor felkért a csoport vezetésére májusban, annyit mondott, „van három hónapom, hogy felépítsem a csoportomat.”  Így kezdődött. Első dolgunk az EU-s élelmiszertámogatást megszervezni. 35 családdal indultunk. Évről évre növekedett a rászoruló családok névsora. 2013 tavaszán futott be az utolsó kamionunk, akkor már 372 családnak tudtunk segíteni 20-25 kg/ család. Száraz tartós élelmiszer volt. Kezdetben a plébánián, később már nem tudtuk a nagy mennyiség miatt fogadni a kamiont. Helyi vállalkozó felajánlásával tudtuk megoldani

Karitász adományokból tud segíteni, ezért adományokat gyűjtöttünk. Németországból az egyik csapattársunk lánya egy kisbusznyi ruha adománnyal jött haza, amivel megajándékozott bennünket. Közben egy helyi ruhabolt is bezárt, annak a kellékeit is megkaptuk. Ekkor ébredtünk rá, hogy raktárhelyiségünk nincs, ezért Tamás atya a plébánián egy kisebb helyiséget biztosított számunkra. Az elmúlt tizenöt évben a plébánián kívül volt raktárunk a Szent László Iskola, és a felújítás alatt lévő városháza udvarán, az Ady és a Bartók utcában, ahol most tudjuk fogadni a nehéz sorsú családokat.

Jelenlegi csoport létszámunk 18 fő, hetente két alkalommal hétfőn és csütörtökön 9-11 óráig fogadjuk a szükségben lévő családokat. Amivel tudunk segíteni adományokból: élelmiszer, ruha, takaró, egyéb háztartásban használható eszközök, könyv stb. Családsegítő Szolgálattal együttműködve tudjuk segíteni a családokat. Adventi és nagyböjti élelmiszergyűjtésből adományozunk a karácsonyi és a húsvéti időben.

Beiskolázási támogatás a gondokkal küzdő családoknak.

Szent Erzsébet ünnepét is megtartjuk, templomban szeretet kenyeret osztunk, valamint, hétfőn agapéval fogadjuk a karitász házba érkezőket.

2016 óta megszervezzük a 100 fős karácsonyi szeretetvendégséget a Várossal karöltve a nehézsorsú családokért. Ilyenkor a helyi vállalkozók felajánlásából tudjuk vendégül látni a meghívottakat.

Karitász házon kívül is vannak feladataink, az Egyházközségben működő lelkicsoportokban egyéb közösségekben, vagyis a plébánia életében is kivesszük részünket. Búcsú, Úrnapja, keresztút, lelkinap, roráték utáni agapé, stb.

Továbbképzéseken is részt veszünk, amit a Karitász Központ meghirdet. Ilyenkor a plébános atyához tartozó összes csoportot meghívjuk, így Ők is részt tudnak venni a képzéseken.

Városi rendezvényeken is részt veszünk.

Erdélyből hozott Tanuljunk Egymástól program keretében Bicskén létre hoztuk az Őrangyal klubot elsőként Magyarországon.

Az alapítás ideje, 2013 szeptember 13, havonta találkoznak a fiatalok.

A fentieken kívül még együtt zarándokolunk különböző Magyarországi és külföldi kegyhelyekre, ezek a közös útjaink az egész egyházközségben közelebb hozzák egymáshoz a testvéreket.

Burbela Gergely SVD plébános atya kihirdette, 2020.9.13-án, a mai naptól „Kalkuttai Szent Teréz” nevét vette fel a bicskei plébániai karitász csoport!

Jubileumi zászló története.

2007 tavaszán az országos Karitász meghirdette a Szent Erzsébet jubileumi évét. Sárospatakon volt az országos ünnep erre az alkalomra készültünk. A zászló hímeztetését Pálffyné Klári vállalta, és a bicskei búcsú alkalmával Tóth Tamás plébános atya szentelte meg. Sárospatakra a saját jubileumi zászlónk alatt vonultunk. Templomunkban Szent Erzsébet szobra mellett van a helye.

Bicske, 2020. szeptember 30.

Sági Ferencné

Karitász csop.vez.

Galéria

Zarándoklatok

15. születésnap

Karitász munka

Karitász közösségi élet

Őrangyal klub