Caritas Hungarica Díj 2020

CARITAS HUNGARICA DÍJ 2020.

A Katolikus Karitász vezetősége 2012-ben alapította meg a Caritas Hungarica-Díjat. A díj célja biztosítani a karitász önkénteseket arról, hogy az Egyház értékeli a rászorulóknak nyújtott karitatív munkájukat. Ennek jeléül külön kitüntetéssel jutalmazza azokat az önkénteseket, akik ezen a téren Krisztus szeretetéről példaértékűen tettek tanúságot szolgálatukban.

A díj célja továbbá buzdítani a közösségeket a karitatív tevékenységre Árpád-házi Szent Erzsébet példája nyomán; és példaképül állítani mások elé azokat a köztünk élő híveket, akik Krisztus szeretetével önzetlenül segítenek a rászorulókon Jézus tanítása szellemében: mert éhes voltam és ennem adtatok, szomjas voltam és innom adtatok, vándor voltam és befogadtatok, mezítelen voltam és felruháztatok, beteg voltam és meglátogattatok, börtönben voltam is felkeresett.” (Mt 31,35-36).

A díjra minden évben egyházmegyénként legfeljebb három plébániai önkéntes karitászmunkatársat javasolhat a helyi karitászigazgató. Az elismerést azok a plébániai önkéntes karitász munkatársak kapják, akik a legtöbbet tettek karitatív tevékenységben a rászorultakért: mint például az idősek, betegek, családok, gyermekek, a társadalom peremére sodródottak támogatása.

A díjat ünnepi szentmise keretein belül Székesfehérváron a Szent Imre templomban 2020. október 10-én Spányi Antal megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke adta át. Székesfehrvári Egyházmegye kitüntetettjei Beck Tibor Móri Plébánia, Pál Béláné Székesfehérvár-Öreghegyi Plébánia, és Sági Ferencné a Bicskei Plébánia Karitász csoport vezetője kapták.

Sági Ferencné

Babi néni a bicskei Karitász Csoport vezetőjeként a rászorulókért végzett szeretetszolgálat egyik sokoldalú megvalósítója. A közösségben rejlő erőt, a szaktudást fontosnak tartva szinte minden Karitász rendezvényen, továbbképzésen jelen van. Munkája során folyamatosan fáradozik a Katolikus Karitász országos segélyprogramjainak mind kiválóbb megvalósításában. 7 éve működtetik az Őrangyal Klubot, amely a szeretet és a közösség erejével hidat épít a fogyatékkal élők és az egészségesek között.